5. Duben 2012 0

Pikantní kuřecí medová křidýlka s polentovými „hranolkami“

20100826-honey-chipotle-wingsPokud máte rádi kuřecí maso, milujete obíračku a jste nakloněni pikantně sladkým chutím, tak tohle bude recept přímo pro vás!:) Kuřecí je dobrým zdrojem bílkovin. Med a chilli, hlavní složky marinády, jsou plné vitamínů a prospívají zdraví. Včelí produkty obecně spadají do skupiny super potravin nejen kvůli zmíněným vitamínům (např. A, D, E, K…, kterých se díky rozpustitelnosti v tucích tady přímo nabažíte :)), ale i schopnosti odbourávat volné radikály. Med také podporuje imunitní systém a protože obsahuje přírodní jednoduché cukry je skvělým zdrojem energie. Chilli je známé pro své příznivé účinky na zažívání. Věděli jste například, že je pro žaludek lépe stravitelné než obyčejný pepř? Napomáhá při hubnutí a je dobrou prevencí před nachlazením (Čačalová 2011). Polenta, neboli kukuřičná kaše, je bohatá na bílkoviny, vlákninu a minerály. A teď už pojďme k receptu.

Na porci pro cca 2 osoby budete potřebovat:

  • 6 kuřecích křídýlek (nejlépe v bio kvalitě, např. Interspar)

Na marinádu:

  • 2 lžíce medu
  • 4 lžíce kečupu (výborný je od Alnatury z DM)
  • 1 lžíce bio slunečnicového oleje
  • 1/2 menší chilli papričky
  • 2 špetky chilli v prášku
  • šťáva z půlky citronu
  • sůl

Na polentové hranolky:

  • 200g polenty
  • 150ml vody
  • 2 špetky soli
  • trocha slunečnicového oleje

Do mísy vymačkejte půlku citronu, přidejte med, kečup, olej, sůl, nakrájenou chilli papričku i prášek a promíchejte. Kuřecí křídla vyndejte z lednice, omyjte, osušte a vložte do mísy. Tam je pěkně omáčejte v marinádě. Pokud máte jen chvilku např. do přípravy oběda, nechte je cca 40 minut marinovat při pokojové teplotě. Jinak je vraťte i v míse do lednice a na cca 2-3 hodiny na ně zapomeňte.

Předehřejte si troubu na 200°C (obyčejný ohřev bez horkého vzduchu). Plech vyložte pečícím papírem a vyložte na něj kuřecí křidýlka. Potřete na povrchu znovu trochou marinády a zbytek schovejte na další 2-3 potírání. Celkem pečte cca 40 minut. Po 10 minutách vždy potírejte.

bakedpolentafries

Na polentové „hranolky“ si v míse smíchejte kukuřičnou kaši se solí a vodou a vytvořte těsto. Dlaněmi udělejte placku a tu nakrájejte na proužky. Na plech opět vyložený pečícím papírem je vyskládejte, z vrchu ješťě trošku posolte, pokapejte olejem a 15-20 min před dopečením křidýlek je přidejte do trouby na spodní příčku. Ohřev změňte na horkovzdušný.

Na závěr můžete křidýlka posypat sezamovými semínky a servírovat s různými dipy (např. zakysaná smetana s česnekem, sladký chilli dip z Marks and Spencer).

ZDROJ:

Čačalová, L. 2011. Chilli – zahřeje a posílí imunitu. Seniorportal.sk (online) URL: http://www.seniorportal.sk/magazin/chilli—zahreje-a-posili-imunitu/a-24/. Vyhledáno dne: 2.4.2012

OBRÁZKY:

http://www.seriouseats.com/recipes/images/20100826-honey-chipotle-wings.jpg. Vyhledáno dne: 29.3.2013.

http://www.101cookbooks.com/mt-static/images/food/bakedpolentafries.jpg. Vyhledáno dne: 29.3.2013.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *