Jak jsem slíbila, tak plním. Na podzim mě každoročně chytá amok při sklízení rajčat, švestek, jablek, a vlastně veškerého ovoce a zeleniny..jo, vinobraní nevyjímaje!:) Protože máme hodné maminky, babičky, tety a jiné dobré víly a hodné víláky, kteří nás po celé léto až do podzimu zásobují svými poklady ze zahrádek, právě na podzim, kdy už to všechno prostě nestíhám konzumovat v čerstvém stavu, zavařuju a nakládám. Tyhle feferonky jsem si ale dobrovolně přikoupila, protože mám ráda všechno, co pálí, minimálně tak, až se mi po tvářím kutálejí slzy velké jako hrách.:) V holešovické tržnici jich mají hned několik druhů a za babku.
Co budete na naložení 1 skleničky potřebovat:
- cca 18 kulatých feferonek všech barev (zelené – míň pálivé, červené pálily víc)
- 1 čerstvý sýr
- 1 šalotku
- 2 stroužky česneku
- olivový olej
- provensálské koření
- zbylý olej od sušených rajčátek (Marks & Spencer)
Protože jsme jenom dva a byl to experiment, naložila jsem jednu skleničku o velikosti té, v které se dlouho neohřály sušený rajčátka ze Spencera.
Čerstvě ulovené feferonky omyjte a vyndejte jim jádřince, to je na tomhle receptu asi nejmíň zábavné, ale výsledek vám to vynahradí sto násobně.:) Taky dejte během celého procesu pozor na drbání se, sahání si do oka a utírání si nosu. Ruce jsem měla pálivé až do rána! Šalotku i česnek oloupejte a nakrájejte na kolečka.
Výběr sýru, kterým feferonky napěchujete nechám na vaší chuti a nápadu. Já je vyplnila čerstvým sýrem typu lučina s bylinkami a česnekem. Vycpané feferonkové kuličky jsem střídavě prokládala česnekem a cibulkou až po okraj skleničky. A teď to nejlepší! Co se pochutin a ingrediencí týče jsem taková šetřivá sběratelka. A protože mi bylo líto vylít olej s bylinkami ve kterém se ještě donedávna koupala sušená rajčátka, schovala jsem si ho pro strýčka příhodu. Nádherně voní právě po nich a hned mě napadlo, že ho tady v tom receptu konečně celý zužitkuju.:) Do tohohle oleje jsem ještě nasypala trošku provensálského koření, maličko ho osolila a opepřila a zalila jím feferonky. Jelikož ho bylo tak do 3/4 skleničky, zbytek jsem dolila olejem olivovým. Důležité bylo, že jsem celou uzavřenou skleničku nechala dva dny odstát při pokojové teplotě, aby se trošku uležela. Od té doby ji mám v ledničce a víčko se rozhodně netrhne.:) Chladem se proces zrání tak nějak zakonzervuje a máte vyhráno. Dobrou chuť!
Dobry den, chtela bych se zeptat na jak dlouho tak odhadujete dobu zivotnosti nez by se to zkazilo a musi se to kvuli tomu syru asi uchovavat v lednici porad, ze?
Na to samé se chystám s žampiony, snad dopadnou dobře. Děkuji za inspiraci :)