8. Prosinec 2012 0

Celozrnné pirožky

K téhle ruské klasice jsme se dostali, když jsme přemýšleli, co provést s hromadou zelí v mrazáku. Recept na tradiční pirohy jsem dostala od babičky, která ho má od své ruské kamarádky a tudíž je zaručeně autentický! Zajímavé je na něm to, že těsto se nechává kynout za studena. No, mě to taky přišlo divný, nicméně funguje to skvěle a ještě s tím pak můžete někde machrovat, jakože vám kyne i v chladu!:D Jako správná zdravá rybička jsem pro klid duše samozřejmě namíchala bílou mouku s celozrnnou, takže tenhle výtvor považuji za oficiálně zdravý!:) Náplň je tradičně z kyselého zelí nebo mletého masa, nicméně lze zde vesele improvizovat. My jsme si třeba do zelí přidali kus domácího uzeného boku z holešovické tržnice (mňam mňam…můj masožravý muž na mě má špatnej vliv…vlčim…).

Na těsto budete potřebovat (25 větších kousků):

  • 110 g hladké mouky (1 hrnek; pokud máte hrníčkové odměrky)
  • 110g celozrnné/špaldové mouky
  • 100g másla
  • 1 vejce (+ 1 na potření)
  • 1/2 kostky droždí
  • 90 ml teplého mléka (1/3 hrnku)
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička cukru

Ohřejte si mléko tak, aby bylo vlažné, dejte do něj cukr, půlku droždí, zamíchejte a nechce vzejít kvásek. Mezitím si rozpusťte máslo, do mísy odměřte mouku a osolte ji. Máslo, vejce a hotový kvásek do ní potom přidejte současně a chvíli vařečkou zadělávejte těsto jako na buchty. Správnou konzistenci těsta poznáte tak, že se nebude lepit na stěny mísy a z toho, že bude tuhé, až vám budou upadávat ruce.:) Hotové těsto pak zabalte do utěrky, udělejte raneček a celý ho ponořte do studené vody. Za 20-30 minut by měl vyplavat nahoru, což je znamení, že všechno dobře dopadlo a těsto nakynulo. Vyndejte ho na pomoučněný vál a z malých kuliček válejte tenké placičky velikosti dlaně. Dejte do nich nálpň, zabalte a pořádně prsty stlačte na koncích, aby nikde nebyla žádná díra a vnitřek vám při pečení nepobíhal po troubě. Skládejte pirožky na pečící papír asi 1,5 cm od sebe, aby se vám nespekly a pak je ještě potřete rozmíchaným vajíčkem. Pečtě dozlatova asi 15 minut v troubě vyhřáté na 180°C (horkovzdušná). Pak už se jenom spokojeně zakusujte a říkejte si, jak jste děsně šikovný!:)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *