Musaka, to je tradiční pokrm z Balkánu a blízkého východu s mletým masem a lilkem. No, ale proto, že jsem neměla ani mleté maso ani lilek a navíc jsem byla líná chodit nakupovat, tak jsem se ve své orientální inspiraci pokusila tak trochu zaexperimentovat. Maso jsem nahradila cizrnou, lilek mrkví a cukýnou a výsledkem je právě tahle skoro-musaka. „Skoro“ proto, že jak vidíte, s tou pravou nemá víceméně nic společného. :D …Ale je to moc dobrý, slibuju!! Z obrázku toho sice asi moc nepoznáte, nicméně věrné rybičky určitě vědí, že se můžou na náš kuchařský úsudek spolehnout a že bysme jim žádnej blevajz nikdy nepodstrčily, no ne?:) Takže…
Na zhruba 4 porce budete potřebovat:
- 4 hrsti cizrny (namočte ji přes noc)
- 1 cibuli nakrájenou nahrubo
- 1 větší mrkev nakrájenou na kostičky
- 1 cuketu nakrájenou na kolečka
- 1 plechovku konzervovaných rajčat
- 2 stroužky česneku nakrájeného nadrobno
- 1 bílý jogurt (tuhý typu Hollandia, aby neměl moc vody)
- 1/2 zakysané smetany
- 1/2 lžičky garam masaly
- pár hoblinek parmazánu na posypání
- olivový olej
Nejprve dejte vařit namočenou cizrnu, protože ta, aby změkla, bude potřebovat tak půl hodinky. Mezitím si nakrájejte zeleninu a na 3-4 lžících olivového oleje orestujte cibuli do sklovata. Potom k ní přidejte mrkev, cuketu a česnek, posolte a ještě chvíli restujte. Čím víc se vám zelenina opeče, tím líp. Nakonec do směsi přidejte koření, přilijte rajčata, ještě podle chuti dosolte a pod pokličkou duste tak dlouho, dokud vám omáčka hezky nezhoustne a nevypaří se z ní přebytečná voda. Přidejte uvařenou cizrnu, všechno hezky promíchejte a dejte do zapékací mísy. Pokud na dně pořád máte moc vody, strčte to ještě celé na chvíli do trouby vyhřáté na 180°. No a teď konečně ten závěrečný krok!:) Smíchejte jogurt se zakysanou smetanou, solí a pepřem a pokryjte jím vršek mísy. Pečte pořád na těch 180° asi tak 20 minut dozlatova. Těsně před koncem ještě přisypte sýr, aby se vám nepřipálil a pak už jenom mňáááááááám, skoro-musaka je na světě!:)