Taky máte „rádi“ názvy jídel jako třeba kuře alá bažant? Tak se teď připravte na vegetariánskou humrovou pomazánku bez humra. :) Běžně se tedy dělá s mrkví, kterou do ní klidně přistrouhejte, ale protože jsme s Karolínou v rámci jednohubkového občerstvení už mrkev použily, rozhodla jsem se tentokrát udělat celerovku bílou a dozdobit ji řeřichou.
Na asi 30 chuťovek budete potřebovat:
- celozrnný nebo vícezrnný chleba (takový ten typ „lisovaného zrní“ úplně nejvhodnější není, panžto se moc drobí)
- 1/2 bulvy celeru
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce sojanézy
- 2 lžíce bílého jogurtu (nejradši mám držovický)
- pepř, sůl
- trošku řeřichy na ozdobení (abyste neběhali a nesháněli ji po všech čertech jako my, vysaďte si ji na vatě doma sami ;))
Chlebíčky vypadají o mnoho líp, když zaštracháte v krabici s formičkami od Vánoc a najdete kulaté vykrajováto na linecký. Tím pak do chleba vykrajujte kolečka, na která budete nandávat hotovou pomazánku. Ta je strašně jednoduchá a budete ji mít opravdu v cuku letu.
Nastrouhejte si celer na jemném struhadle a zakapejte ho citronem, aby neztmavnul. Také ho tím dochutíte. Přidejte sojanézu, jogurt a dobře promíchejte. Osolte, opepřete a máte pomazánku hotovou! Nebudete ji na chlebíčky tak úplně roztírat, ale opravdu spíš nandávat. Já používám kávovou lžičku, protože jak je celer nastrouhaný, není tak jednoduché hmotu oddělovat a natírat nožem. Zatvrzelým celerovým odpůrcům potom můžete nakukat, že jedí humra a schválně, jestli vás prokouknou!:)
O sojanéze slyším poprvé! O_o