Tak a pro velký úspěch jsou tady další bezmasé karbanátky. Tentokrát ale z velmi nečekané ingredience, a sice z červené řepy! Vím, že spousta lidí má k téhle nebohé kořenové zelenině těžkou averzi, ale slibuju, že takhle si ji zamilujete. Ne, že bych byla zastánkyní takového toho nahrazování masa něčím, co maso není, ale zároveň se z toho hrozně maso snažím udělat, nicméně tahle kombinace řepy s čočkou a rýží má konzistenci, která vám bude silně připomínat mleté hovězí a můžete tak proto kdekoho lišácky napálit.:D Římský kmín a kardamon potom dodají celému jídlu orientální nádech, což byl taky důvod proč jsem měla původně dilema s tím, jestli tenhle recept nazvat karbanátky a nebo radši falafel. Nakonec jsem se ale hlavně kvůli tvaru rozhodla použít české názvosloví…
Na asi 13 karbanátků budete potřebovat:
- 1 velkou červenou řepu nastrouhanou najemno
- 1 větší cibuli nakrájenou najemno
- 2 stroužky česneku
- 1/2 hrnku uvařené červené nebo hnědé čočky
- 1/2 hrnku rýže natural (hodně doměkka uvařené)
- 2 vejce
- 2 lžíce slunečnicových semínek
- 1 lžičku červené papriky
- 1 lžičku římského kmínu
- 1 lžičku kardamonu
- pepř podle chuti
- sůl
- trochu mouky na obalení
Táááákže! Jak už jistě chytré rybky tuší, všechny ingredience vezmeme a smatláme hezky dohromady.:) Ještě předtím ale vymačkejte z nastrouhané řepy šťávu, abyste se zbavili přebytečné vody a rýži pokud možno rozmixujte na menší lepkavé kousky. Mouku si nechte zatím stranou, tu budete potřebovat až na konec. Do směsi řepy s čočkou a rýží přidejte cibuli, semínka, koření a vymačkejte česnek. Přihoďte vajíčka a dobře promíchejte. Pokud se směs příliš rozpadá, tak ji ještě trochu zahustěte moukou. No a teď už můžete začít dělat malé karbanátky. Každý z nich obalte v mouce a dejte v troše rozpáleného oleje smažit na pánvičku. Snižte teplotu a opékejte asi 5 minut z každé strany, aby se udělala tvrdá krustička. Servírujte třeba s bramborovou kaší jako já na obrázku a nechte si chutnat!
Dobry den,da sa namiesto vysmazania zvolit moznost upravy pecenim v trube ?
Dakujem
Je mozne pouzit nakladanou cervenou repu?
Ahoj Danielo!
Asi určitě, jenom abyste to pak neměla moc kyselý! Pokud je nakládaná v octu a neni jenom vařená ve vlastní šťávě, pak bych jí nejdřív radši pořádně proprala.
Dejte vědět, jak to dopadlo!;)
Zrovna se na to chystám, vypadá to velmi chutně :-)