Tak už jsem konečně chtěla uveřejnit něco trochu víc letního, ale pak zas přišel déšť a to sychravo… Takže jsem rozhodla, že na saláty je času dost a že to eště pořád chce něco teplýho do břicha!:) Tyhle plněný papriky jsem vymyslela, když jsem na ně tuhle měla hroznou chuť a nechtělo se mi nikam pro maso. Ano, lenost je u mě často důvodem ke kreativitě.:D Vzešlo z toho opravdu „pořádné“ jídlo, po kterém rozhodně nebudete mít dlouho hlad. Proso vás jakožto úžasně zdravá tráva (no, fakt je to tráva!) s alkalickými účinky na tělo bezvadně zasytí, stejně jako tempeh, na který mám, přiznám se, slabost. Jsou to vlastně fermentované sojové boby, které se následně udí a dodají vám tak nejen potřebné bílkoviny, ale i úúúúúžasně chutnaj. No a rajčatová omáčka, ta už k plněným paprikám tak nějak patří, žeano.:) Výslednou kombinací je zdravé komplexní jídlo, které má všechno, co je potřeba.
Na 2 porce budete potřebovat:
- 2 bílé papriky (čím rovnější, tím lepší)
- 1/2 balení uzeného tempehu (dostanete ho skoro ve všech prodejnách se zdravou výživou)
- 1/3 hrnku jáhlů (můžete zkusit i pohanku)
- 1 rajčatovou passatu (nebo konzervu)
- 1 stroužek česneku
- oregano
- olivový olej
Nejdřív ze všeho si připravte rajčatovou omáčku. Ke klasickým plněným paprikám se většinou dělá spíš do sladka, ale já už jsem příliš pokřivená svou vazbou na Itálii, takže místo rajské dělám tzv. sugo. Používám základní recept s česnekem, který najdete tady. Než budete mít rajčata hotová, uvařte si vedle jáhly v poměru 1:2. Nechte je hezky pod pokličkou jako když děláte rýži, ony pak budou takové nadýchanější. Až se voda vyvaří, dosolte, opepřete, přidejte trochu oregana a směs na plnění máte hotovou! Vezměte omyté papriky, kterým odříznete „hlavičky“ a jáhly je pěkně napěchujte. Potom je dejte na pánvičku a na troše oleje opékejte ze všech stran, aby chytly barvu. Nakonec papriky strčte do hrnce se sugem a ještě to všechno nechce chvíli povařit. S tempehem, s tím je to hračka. Ten jenom nakrájíte, ohřejete na pánvi a je to!:)