No, možná je tehle recept tak jednoduchej, že ani nestojí za to o něm psát, co?:) Ba ne! Abyste rozuměli, mám tak trochu italský kořeny a za tuhle věc, na kterou se tu teď díváte, bych byla pravděpodobně označená za strašlivýho heretika!:D To proto, že pizza, jako ostatně vlastně všechno v italský kuchyni, je věc národní hrdosti a některý „vylepšováky“ jsou tak trochu tabu. Ale buďme k sobě upřímní, zadělávat pravý těsto na pizzu je někdy tak trochu vopruz.:) Takže proto to těsto listové. Dneska už ho maji v supermarketech i bez éček a je to s nim rychlý a jednoduchý. A co nahoru? Tak tady už se tý italský tradice držim! „Pravá“ pizza má totiž být prostá, to znamená, nemá na sobě většinou víc než 3 ingredience. Já jsem si zvolila rajčatový základ, cukýnu a mozzarellu, panč to je taková lehká klasika, co vám zaplácne břicho jen tak akorát.:)
Na asi 8 malých pizza koláčků budete potřebovat:
- 1 balíček listového těsta
- 1 rajčatové pyré/pasta
- 1 cukýna
- 2 balíčky mozzarelly
- sůl
Předehřejte si horkovzdušnou troubu na 180° a na pomoučněné ploše si vyválejte těsto do tenka. Já to dělám většinou na šířku tak 3 mm. Potom si vezměte nějaký kulatý (a nebo vlastně i jakýkoli jiný) vykrajovátko a vytvořte si základy pro svoje pizzy. Pokud jste lepší hospodyně než já, tak to asi zvládnete i od voka.:) Položte koláčky na pečící papír a na plech a potřete je rajčatovym pyré nebo pastou (ale můžete dát klidně i konzervovaný rajčata s kousky). Naskládejte na to kolečka čertsvě nakrájený cukýny, trošku posolte a posypte natrhanou mozzarellou. Nakonec to celý strčte do trouby asi na 20 minut. No, a máte hotovo! Jak řikám, je to hrozně jednoduchý a zároveň si myslim, že i vděčný jídlo třeba pro děti nebo na mejdany.:)
P.s. Pokud máte pocit, že 8 kousků je moc, udělejte všechno jenom z poloviční dávky. Můžete taky pizzu upéct klasicky větší, ale já 1) mám jenom menší vykrajovátko a takovej borec, abych jí sama vyválela do kruhu eště nejsem :) a 2) se mi s ní takhle líp manipuluje.
nooo náhodou mám na balkoně keříček rajčátek, ale zatím tam nic nerostě :D třeba časem, chtělo by to pořádné toskánské slunece ale toho se asi v ČR nedočkám((
mňam – to musím vyzkoušet, vypadá to lákavě), i žampiony miluju a ještě na to šoupnu čerstvá rajčata na kolečka (bohužel 3 ingredinecí se držet neumím jak jich tam není víc jak pět tak jsem z toho nějak nejistá) :D
No tak vzhledem k tomu svýmu velmi neitalskýmu vylepšováku u těsta přivřu oko a řeknu, že víc jak 3 ingredience teda nevadí, nóóóó.:)) Jinak úplně chápu, panč já jsem si taky na pizzu dřív dávala všechno, co jsem našla, ale pak jsem zjistila, že fakt kombinace zhruba těch 3 věcí je nejlepší, protože skvěle vynikne každá ta jednotlivá chuť. Ale je teda pravda, že když má člověk třeba skleníkový rajčata z běžnýho obchodu, pak asi nemá moc co vynikat…:)
musím splašit cukýnu!
Ahoj! Zkuste třeba i žampiony a nebo pozóóóóór, pro nás možná trochu divná kombinace, ale je to vyzkoušený jako strašná dobrota; žádnej rajčatovej základ a místo toho se na těsto položí tenký plátky syrovejch brambor posypanejch rozmarýnem a zakápnutejch olivovym olejem.;)