Nuže, po zhýralém obžérství, ke kterýmu došlo na mé nedávné dovolené v Itálii a z něhož jsem se vrátila s pěkně upnutýma kalhotama, jsem opět zpět v plné rybí formě!:) Otázkou týdně pro mě bylo, „Který jídlo je to nejzdravější a zároveň i to nejkrásnější na celičkym širokym světě?“ Ano, hádáte správně, jsou to čerstvé jarní závitky! No řekněte sami, nejsou nádherný? A to se mi eště nepovedlo je úplně dobře zabalit…
Jarní závitky bývají většinou teplé a smažené, ale já jsem kdysi na jednom ze svých oblíbených vegetariánských food blogů My New Roots objevila tenhle recept, kterej jsem teda, přiznám se, tak trochu vobšlehla.:)) Tyhle rolky jsou tak krásný a dobrý právě proto, že jsou úplně čerstvý. Původní recept sice nějakou tu zeleninu trochu tepelně upravuje, ale já ji dala všechnu syrovou a je to zkrátka naprostý bájo! Takže jak na ně?
Na zhruba 6 závitků budete potřebovat:
- rýžový papír (mají ho v Kauflandu nebo i všude možně u Vietnamců)
- 1 mrkev
- 1 malou červenou řepu
- 1 jarní cibulku
- edamame (čerstvé sojové boby, resp. mražené mají třeba v Japa shopu)
- baby špenát
- kousek čerstvého zázvoru
- japonskou sojovku (nejlépe Kikoman)
- sezamový olej
Nejdřív ze všeho si nakrájejte mrkev, řepu a jarní cibulku na tenké nudličky. Budete je nejspíš muset rozpůlit, aby se vám potom do závitku vešly. Omyjte si špenát, najemno nasekejte zázvor a mražené edamame nechte chvíli v sýtku pod tekoucí teplou vodou, aby povolily. Potom je vyloupejte ze slupek a přidejte ke zbytku zeleniny.
To je vše co se přípravy náplně týče a můžete jít zavinovat.:) Vezměte si jeden rýžový papír, dejte ho na velký hlubší talíř (nebo do čehokoli, z čeho vám nevyteče voda a v čem může být ta placička zároveň ponořená. Já použila pánvičku.) a přelijte vodou pokojové teploty tak, aby byl ponořený. Ani ne za minutku vám úplně změkne. Přesuňte ho na suchý povrch a hezky rozložte.
Začněte na papír klást všechnu zeleninu včetně trochy zázvoru a to hezky od středu. Můžete i docela do výšky, nebojte se toho.:) Nakonec náplň zakápněte troškou sezamového oleje (s ním fakt opatrně, je hrozně aromatický) a sojovkou. Tady je vážně potřeba mít tu japonskou a žádnou jinou, protože je mnohem lehčí a „nezabije“ tak chuť všeho kolem.
Závitek začněte balit nejdříve z té delší strany náplně, potom ze stran a nakonec ho dorolujte zase podélně. Snažte se mít rolku co nejpevnější. Pokud vám můj popis vůbec nedává smysl, tak koukněte sem pro názornou ukázku.;)
No a to je všechno! Huráááá! Že se na ten výtvor nemůžete vynadívat?!:) Doporučuju servírovat s malou mističkou sojovky na namáčení.
Inspirace z blogu My New Roots