Hned v úvodu se musím přiznat, že tenhle recept není z mojí hlavy (vokoukla jsem ho tady a doufám, že se autorka nebude zlobit). Už nějakou dobu mě totiž strašně lákalo vyzkoušet něco ze syrové stravy a teda vyčarovat bez vaření dort, to mi připadalo jako dostatečná výzva a zábava v jednom. Pravda, pokud nemá člověk úplně bezvadnýho robota, může na tohle dobrodrůžo rovnou zapomenout. Ááále trocha toho patlání a mixování za to rozhodně stojí! Datle a banány jsou v dortu, jakožto jediné sladidlo, v kombinaci s oříškovým „korpusem“ a kokosovým krémem, totiž nekonečný labůžo.;)
Na jeden dorťajs budete potřebovat:
Na těsto:
- 100 g kešu oříšků natural
- 100 g loupaných mandlý natural
- 120 g datlí bez pecek
Na náplň:
- „mléko“ z jednoho pořádného kokosového ořechu
- 180 g datlí bez pecek
- 1 banán
Na „čepici“:
- 1,5 banánu
- 1 balení kokosového krému (mají třeba v Bille)
- 1 lžíci citronové šťávy
Příprava je jednoduchá, ale trošku to chce pevný nervy, páč já jsem se třeba u toho mixování několikrát mírně řečeno vztekla.:D Za prvý proto, že jsem si myslela, že mám fakt bezvadnej mixér (Bamix), kterej zvládne úplně všechno… ale stejně to s nim byl kříž! A za druhý proto, že jsem se málem ze všech těch misek a vercajku uumejvala k smrti, jelikož než jsem zjistila s jakym příslušenstvim se mi ty ingredience nejlíp spojujou dohromady, aby vytvářely použitelnou hmotu, chvíli to trvalo, no.:) Ha! Příště už budu normální RawChef.;)
Nejdřív semelte zvlášť všechny oříšky tak, aby se lepily a teprve potom k nim do mixéru přihodíte datle. Protože mi to nakonec nejlíp šlo v tom nejmenšim mixovacim nástavci, musela jsem to dělat všechno po částech, takže pokud jste na tom podobně, nezávidim vám!:D
Až se vám vytvoří hmota ze který nabydete pocit, že z ní půjde vytvořit korpus, vrhněte se na dortovou formu a pěkně do ní těsto natlačte. Nejen po dně, ale i do krajů, do výšky asi tak 4 centimetrů a dejte odpočinout do lednice.
Náplň je neuvěřitelně jednoduchá a absolutně nehorázně dobrá! Místo kokosové vody, která je většinou oddělená od tužší části kokosového mléka v plechovce jsem použila vodu z pravýho kokosovýho ořechu. Nebozízkem nebo vývrtkou do něj udělejte dirku v zaslepených otvůrkách a veškerej obsah vylijte do nádoby, do který už jen přihodíte datle a všechno zas pěkně rozmixujete. Vyndejte si z lednice formu, datlovou náplň rovnoměrně rozprostřete na zatuhlejší korpus a dejte do druhého dne do mrazáku. Takhle je to v originálním receptu. Já jsem ho tam nechala jen asi 2 hodiny a taky to šlo.
Co je ale výhoda, jak jsem vypozorovala z komentářů u původního receptu, takhle připravený ho můžete v mrazáku nechat i několik dní a použít ho, až se třeba návštěva zastaví.
Teď přijdou na řadu dvě poslední vrstvy a to nakrájený banán, který mi ve finále možná víc sedí k datlové náplni a až pak na něj namazat čepici z kokosového krému. Tu uděláte tak, že rozmixujete banán s krémem a trochou citronu, aby nezhnědl. Na závěr posypte jen čistým kakaem a nechte si chutnat!:)
Máte chuť i na jiný raw dorty? Tak tuhlenc máte inspiraci!;)
Zdrabim,
Nepodarilo se mi podle navodu vyrobit ten kokosovy krem. Muzete mozna rozvest, jak na to? Jaky je objem „1 balení kokosového krému (mají třeba v Bille)“ a je to opravdu kokoovy krem, resp. slehacka, ktera se da koupit v DM, a nebo jde o kokosove mleko?