9. Říjen 2013 0

Podzimní dýňová polévka

obrázek 2[1]

Podzim si tak nějak neumim představit bez voňavý dýňový polívky. Každej rok se na tuhle sezónu náramně těšim a prodlužuju si jí, co to jen jde. A to předevšim tak, že všechny dýně cpu do sklepa…:) No a pak z nich průběžně dělám polívky, saláty, marmelády, peču perníky a tak. A proč? No protože jsem Ryba né asi?:D A hlavně taky proto, že dýně je děsně zdravá a dobrá. Můžete jí vařit a přidávat do receptů podle libosti jak na sladko, tak na slano a navíc obsahuje spousty vitamínů (A, B, C i betakaroten) a minerálních látek (Ca, Mg, K, P).

Na jeden žejdlík polivky budete potřebovat:

  • 1/2 dýně Hokkaido (středně veliké)
  • 1/2 litru zeleninového vývaru
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 5 cm kousek zázvoru
  • trochu kokosového oleje
  • 150 ml sojové smetany
  • špetku skořice
  • 1 lžíci medu
  • 2 špetky kardamomu
  • špetku kari
  • sůl
  • pepř

Cibulku nakrájenou na kostičky nechte zesklovatět na lžičce kokosového oleje. Omyjte dýni (já ji neloupu), nakrájejte na větší kostky, přihoďte k cibulce a opékejte, dokud nebude taková trošičku voblemclá.:) Přisypte koření a ještě nechte všechno malinko rozvonět. Pak zalijte zeleninovým vývarem a smetanou, přidejte na jemno nakrájenej zázvor, prolisujte česnek a vařte, dokud nebude dýně měkká. Pak polivku rozmixujte, dochuťte lžičkou medu, solí a pepřem.

Jestli máte rádi quinou a polívky trochu hustší, klidně si tam hrstičku nebo dvě hoďte, já to tak dělám, když jí chci mít vydatnější a nemám žádnej kousek pečiva na ozdobu jako na obrázku.:)

obrázek 1

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *