Podzim si tak nějak neumim představit bez voňavý dýňový polívky. Každej rok se na tuhle sezónu náramně těšim a prodlužuju si jí, co to jen jde. A to předevšim tak, že všechny dýně cpu do sklepa…:) No a pak z nich průběžně dělám polívky, saláty, marmelády, peču perníky a tak. A proč? No protože jsem Ryba né asi?:D A hlavně taky proto, že dýně je děsně zdravá a dobrá. Můžete jí vařit a přidávat do receptů podle libosti jak na sladko, tak na slano a navíc obsahuje spousty vitamínů (A, B, C i betakaroten) a minerálních látek (Ca, Mg, K, P).
Na jeden žejdlík polivky budete potřebovat:
- 1/2 dýně Hokkaido (středně veliké)
- 1/2 litru zeleninového vývaru
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 5 cm kousek zázvoru
- trochu kokosového oleje
- 150 ml sojové smetany
- špetku skořice
- 1 lžíci medu
- 2 špetky kardamomu
- špetku kari
- sůl
- pepř
Cibulku nakrájenou na kostičky nechte zesklovatět na lžičce kokosového oleje. Omyjte dýni (já ji neloupu), nakrájejte na větší kostky, přihoďte k cibulce a opékejte, dokud nebude taková trošičku voblemclá.:) Přisypte koření a ještě nechte všechno malinko rozvonět. Pak zalijte zeleninovým vývarem a smetanou, přidejte na jemno nakrájenej zázvor, prolisujte česnek a vařte, dokud nebude dýně měkká. Pak polivku rozmixujte, dochuťte lžičkou medu, solí a pepřem.
Jestli máte rádi quinou a polívky trochu hustší, klidně si tam hrstičku nebo dvě hoďte, já to tak dělám, když jí chci mít vydatnější a nemám žádnej kousek pečiva na ozdobu jako na obrázku.:)