Já vííííím, venku je zimáááá, ale já jsem si řekla, že to vůbec neva a že udělám zmrzlinu!:) Potřebovala jsem nějakej rychlej, zdravej a zábavnej recept na dezert a ovocnej sorbet v půlce listopadu mi prostě přišel celkem vtipnej. Vždycky jsem se přípravy zmrzliny bála, ale tohle je snad ta nejlehčí věc na světě! Jestli máte doma malý rybátka, tak to určitě zkuste, pančto budete 100% prohlášený za nejlepšího rodiče roku (děkovný dopisy mi můžete posílat na mail :D).
Dlouho jsem se rozmejšlela, z jakýho ovoce tuhle dobrůtku udělat a nakonec to padlo na kaki a mandarinky, nicméně můžete použít i jakýkoli jiný ovoce. Bezva musí být třeba meloun nebo i jablíčko se zázvorem (pokud chcete trochu zimní variaci). Já jsem ale zjistila, že kaki je úplně boží ovoce! Jednak je neskutečně dobrý a druhak má docela dost vitaminu C, beta-karotenu, vápníku, hořčíku a jinejch fajn látek. No a mandarinky, ty už jsou vlastně takovou podzimní povinnou výbavou proti všem číhajícím bacilům, takže perfektní kombinace v preventivním boji proti chřipkám a jinejm neřádům. Přidala jsem ještě skořici, ta je taková hřejivá a jako sladidlo jsem hezky po rybičkovsku použila svůj domácí extrakt ze stévie, kterej si taky můžete úplně jednoduše udělat (no fakt, koukejte!;). Potom už jsem na sebe byla jenom náležitě hrdá, jaká jsem pokroková!:)
Tip: Koupila jsem si na tuhle srandu zmrzlinový formičky, který jsou úplně super a Tescoma je prodává asi za 130 kč. Jsou bytelný a roztomilý, ale pokud je z jakýhokoli důvodu nechcete nebo nemůžete koupit, tak jde jako formičku použít obyčejnej plastovej party kelímek (ten nejmenší… espresso velikost) a dřívko.
Na 6 zmrzlinek budete potřebovat:
- 1 kaki
- šťávu z 5 – 6 mandarinek (nebo z 1-2 pomerančů)
- šťávu z 1/2 citrónu
- stéviový extrakt (recept na domácí najdete tady ;)
- 1/2 lžičky skořice
Oloupejte a nakrájejte si kaki na kousky a hoďte ho do robota. Přidejte čerstvou šťávu z mandarinek a mixujte, dokud se vám neudělá hladký pyré bez hrudek. Celou směs dochuťte zbytkem ingrediencí podle libosti. Se skořicí radši opatrně, já jsem to, přiznám se, trošku přehnala.
Jestli taky sladíte stévií, tak se toho naopak nebojte a přidejte jí klidně víc, její chuť se tim mrazem trochu potlačí. Teď v zimě neni ovoce to pravý ořechový, nicméně v létě, kdy je všechno krásně zralý, takže možná ani vůbec doslazovat muset nebudete. Pokud stévii nemáte, zkuste med nebo javorovej sirup.
Dochucený pyré ještě jednou promixujte, aby byla tekutina kompaktní a nerozdělovala se vám, nalijte ji do formiček a strčte na pár hodin do mrazáku. Pak už si jenom užívejte ovace!;)