22. Leden 2014 4

Quiche, quiche, quiche!

obrázek1Někdy se bavim tim, že dělám několik receptů najednou. Je to sice náročnější, ale zase můžete střídat chutě a degustovat a to já ráda!:) Nejblbější na tom ale je, že když se do něčeho takovýho pustim, tak proto, že to prostě taky trvá dýl, než normálně, tak mě to vobčas už v půlce třeba přestane bavit.:D Sem prostě po těch dvou hodinách z toho stání u linky unavená, že jo.:D No znáte to, ne? A navíc, páč vim, že výsledek bude zase děsně dobrej (jéééžiši to je skromnosti!;)), tak už ani to mě „nedrajvuje“. Musí to bejt pak asi docela sranda mě pozorovat, sem taková trošičku protivná, kroutim se u toho a koukám už kde co lítá.:D Tenhle quiche určitě zkuste, třeba až přijde návštěva. Budete za hvězdy, no vážně! Protože uznejte… kdo by se s tim normálně dělal, že jo.;)

PS: Na těsto a poslední čtvrtinku quiche se koukněte na Karolínin recept na špenátový quiche s fetou.

Quiche lorraine

obrázek 4

To je ta čtvrtka vlevo dóle.:) Je to asi nejznámější francouzský quiche vůbec. Je hodně těžký na trávení, protože je podle originálního receptu plný créme fraîche (francouzská zakysaná smetana s obsahem tuku kolem 30%), sýra gruyère a slaniny. No a pak hlavně hodně cibule, která ale zase zdravá je. Každopádně, protože jsme rybičky, recept jsem si upravila tak, aby nám z toho nebylo špatně, ale na druhou stranu, jelikož někdy šidit dobroty prostě nejde, je nejlepší a nejdůležitější se jednoduše nepřežrat!:D

Na jednu čtvrtku náplně „lorraine“ budete potřebovat:

  • 3 cibule
  • 1 créme fraîche (v Rozmarýně kupuju bio od Berchtesgadener Landu) – můžete nahradit i zakysanou smetanou s nižším obsahem tuku, ale nebude to ono
  • kousek (dle chuti) poctivé slaniny – seženete na farmářských trzích
  • 1/2 vejce
  • 100 g sýra gruyère – ten kupuju ve francouzských potravinách u Arbesáku
  • čerstvou bazalku, rozmarýn a tymián nebo sušené provensálské koření (používám od značky Sonnentor)

Cibule oloupejte, rozkrojte a nakrájejte na půl kolečka, slaninu na proužky a kostičky a sýr nastrouhejte na hrubším struhadle. Rozehřejte pánvičku a opečte slaninu tak, aby pustila trochu tuku a pak přihoďte cibuli. Žádnej olej přidávat nemusíte, ať to není moc mastný. Tahle náplň je těžká až až i bez přidanýho tuku. Až bude cibulka se slaninou do zlatova pánvičku odstavte, obsah přendejte do misky a nechte vychladnout.

Nasekejte si čerstvý bylinky a rozkvedlejte vejce. Jak bude cibule zhruba pokojový teploty, vyklopte k ní créme fraîche, přidejte dvě hrsti sýra i bylinky a promíchejte. Dochuťte solí i pepřem. Misku zakryjte potravinovou folií, dejte do ledničky a vrhněte se na další recept. Na korpus budete dávat náplně až budete mít všechny přichystaný, musí to pak bejt šup, šup, aby se čtvrtiny nepromísily.:) 

Zbytkem sýra posypte pak už jen vršek před tím, než quiche šoupnete do trouby.

Quiche à la grecque

obrázek 3

Tohle je takovej nějakej muj výmysl, splácanej ze všech možnejch receptů (na obrázku nahoře vpravo dole).:) Kombinace lučiny s crémem fraîche je moc dobrá a olivy se sušenýma rajčátkama a fetou, to je prostě klasika. Doporučuju přidat tymián, ale když vás napadne něco jinýho, dejte to tam taky!:)

Na druhou čtvrtku řecký náplně budete potřebovat

  • 150 g lučiny
  • 2 lžíce créme fraîche
  • 1/2 vejce
  • 100 g fety (používám bio Kolios nebo Alnatura)
  • sušená rajčata (Alnatura) dle chuti (cca 8-10ks)
  • hrst černých oliv
  • 3 snítky tymiánu

Do misky rozbijte a rozkvedlejte vejce, přidejte lučinu a créme fraîche. Větší část fety, rajčat i oliv nakrájenejch na kousky nebo kolečka dejte k lučině, zbytkem pak zase posypete/dozdobíte vršek náplně. Všechno promíchejte a tadá! Máte druhou čtvrtinu nachystanou.:) Přikryjte folií a dejte v misce zase do lednice.

A šup na hrušky!

Hruškový quiche s roquefortem a ořechy

obrázek 2[1]

A z Řecka zase hezky zpátky do Francie (čtvrtka vlevo nahóře!). Hrušky s modrym sýrem a ořechama, to je teda taky mňamka.:) Tuhle náplň mam ráda i do palačinek. Důležitý u tohohle receptu je výběr hrušek a jejich podušení na víně nebo cherry. Nekupujte takový ty úplně tvrdý, jo? Tak se do toho pustíme!

Na třetí čtvrtinu hruškový náplně budete potřebovat:

  • 2 větší sladší hrušky
  • 2 šalotky
  • hrst vlašských ořechů
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 80 g roquefortu (nebo sýru s modrou plísní, ale nebude to ono)
  • 1,5 dcl červeného sladšího vína

Šalotky oloupejte a nakrájejte spolu s hruškama na kostičky. Cibulku chvilku smažte na troše olivového oleje a pak přihoďte hrušky. Opékejte, ať malinko zkaramelizují, pak přilejte víno a nechte vypařit alkohol. Zakryjte pokličkou a 5 minut duste. Na závěr posypte cukrem, přihoďte ořechy nasekané na menší kousky a promíchejte. Hrušky odstavte, přendejte do misky. Rozdrolte do nich větší část roquefortu a zbytek zase nechte na posypání navrch.

A hurráá na poslední čtvrtinu!;)

Špenátový quiche s fetou

obrázek 1[1]Jak už jsem psala na začátku na poslední čtvrtinu quiche najdete recept tuhlenc.:) Co se týče množství ingrediencí na jednu čtvrtinu náplně, použila jsem:

  • 450 g čerstvýho špenátu
  • 1/2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 vejce
  • 100 g fety (používám bio Kolios nebo Alnatura)

Tak a teď už jenom zbývá na přichystaný předpečený těsto dát všechny náplně a nechat quiche upíct. Udělala jsem to jako pizzu quattro stagioni a nebojte, všechny náplně se pečou stejně dlouho.;) Dejte ho píct do předehřáté trouby na 180°C na cca 40 min bez horkýho vzduchu. Tak rybýýý! Dobrou chuť!:*

obrázek 5

4 komentáře k článku Quiche, quiche, quiche!

  1. Skoda, ze nemate moznost sdileni na Pinterest. Takhle mi vaše recepty vzdycky nekde zapadnou a ja uz je nemuzu najit

  2. To vypadá luxusně! Já si teda zatím troufnu na jednu náplň :D.

  3. No teda, klobouk dolů. Asi se taky vytáhnu, hm.. ;)

  4. Právě jsem si uslintla. Vypadá to perfektně a slaným koláčům dám vždycky přednost před sladkými… Najednou dělat všechny verze by se mi nechtělo, ale prubnu aspoň kousek. Veronika

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *