Už koncem února přišlo jaro… A s nim i chuť na něco dobrýho, zdravýho a zelenýho.:) Tyhle špagety, to je taková vegetariánská obdoba špaget alá carbonara a je to moc dobrý… Jo, i s tou mátou!;) Hrášek je nejlepší vyloupanej čerstvej, ale pokud ho nemáte jak sehnat, kupte si mraženej. V Globusu jsem narazila i na bio od Alnatury a byl jen o 6 Kč dražší než Bonduelle. Jinak hrášek je bohatej hlavně na vitamíny skupiny B a A, kterej je speciálně pro ty rybičky, co moc nebaštěj zviřátka, důležitej.:) Z minerálů je to třeba Mg, Ca, P, K. Po mátě se vám bude obecně jídlo líp trávit a feferonkou, kterou na závěr špagety dozdobíte si aspoň malinko – díky látce s názvem kapsiacin – pročistíte organizmus od všelijakejch parazitů a bakterií.
Na dvě rybí porce budete potřebovat:
- 250 g špaget
- 200 g hrášku
- 2 šalotky
- 2 stroužky česneku
- velkou hrst máty
- 3 žloutky
- 1 feferonku
- pepř
- olivový olej
- sůl
Je to děsně rychlej a jednoduchej recept.:) Nejdřív si šalotku i česnek nakrájejte na malinký kostičky. Mátu si nasekejte na jemno a feferonku nakrájejte na tenký kolečka. Když si ještě nachystáte a rozšleháte do větší mísy vajíčko s trochou soli a pepře, budete to mít šup, šup!
Pak už si jen dáte vařit špageti a uděláte je tak akorát, podle návodu na pytlíku. Vedle na pánvičce si rozehřejte asi tři lžíce olivovýho oleje a cibulku na něm zpěňte. Potom přisypte hrášek, zakryjte pokličkou a duste na mírnym ohni cca 5 minut. Sejměte pokličku, přidejte česnek a chviličku všechno opékejte, ať se chutě i vůně promísí.
Do rozkvedlanýho vajíčka přihoďte mátu a zamíchejte. Slijte špagety, přidejte do mísy ke žloutkům a pěkně je jima obalte. Oni se v těch horkých špagetách udělají. Pak dejte špagety na talíř, přidejte na ně hrášek a posypte nakrájenou feferonkou. Pokud vám na těstovinách chybí sýr, sáhňete po tvrdém kozím. Dobrou chuť!:)
Hmmm, tak tohle vypadá krásně jarně svěže! bára.kára
Bajecny recept! Netusila jsem ze se daji spagety obalit ve vajicku :D ! Bozi :)
Existuje nejaka veganska varianta za vajicko?..
Ahoj Evelíno!
Navrhuju rostlinný vejce!:D Néééé, to je samozřejmě blbost!:)) Nicméně veganských alternativ k vajíčkům je vcelku málo. Záleží na tom, co člověk vaří. V USA už maj prej údajně veganskej žloutek, kterej se jmenuje The Vegg, u nás jsem teď objevila tuhle náhražku.;)
Doporučuji Vajahit, je za pár korun, třeba zde: http://www.lekarna.cz/vajahit-200g/ ale je pravda, že zasyrova jsem ho nezkoušela…
Drahá Klaudie, pozor, Vajahit totiž není veganský obsahuje něco z vajec!