9. Červenec 2014 3

Rajčatová sezóna

DSCF0645Tak ještě chvilku zůstaneme u rajčat.. Poněvadž tu jejich sezónu tu budeme mít cobydup a navíc nesmíme přeci s těma našema slavnýma televízníma rajčatovýma receptama (video z Dobrýho rána za odměnu až dóle :D) zapomenout na naší blogovou matku rybu! Takže dneska malý opáčko z domácího kečupu, chutney, thajský rajský, suga a raw cuketovejch špaget! Mňam!:)

Úplně na začátek ještě, než se pustím do receptů. Kečup, chutney i sugo můžete dělat i z čerstvých rajčat, ne, že né!:) Jen, protože jsou hodně vodnatý, je lepší je dělat z těch svých už jednou uvařených.. Mají pak lepší – intenzivnější chuť. Jinak pokud budete zkoušet z čerstvých, určitě je nejřív překrojte na půl a ve dřezu nebo do misky je zmáčkněte ve dlani, abyste je zbavili semínek. V těch se právě drží voda, kterou u těhle receptů nepotřebujete, prostě rajčata uvařte bez „mokrýho vnitřku“ a nakrájejte jen pěkně masitou dužinu.;) Pak se v rajčatech udrží i víc vitamínů, kdybyste je nakrájeli celý, museli byste je vyvařovat dýl a jak víme, čím dýl vaření, tím míň zdraví prospěšných látek.

Kečup s chia semínkama

To vám byl naprosto geniální nápad s těma chia, to vám teda povim! Miluju jak v něm malinko křupou a ještě díky nim kečup pěkně zhoustnul. A proč jsem je tam hlavně šoupla? Modří už jistě vědí! ;) Protože jsou velkým zdrojem omega-3 mastných kyselin, podporujou funkci ledvin, jater a žlučníku a snižují hladinu zlobivýho LDL cholesterolu. Že by je měli znát všichni nadšení běžci, protože na sebe hodně vážou vodu a pomáhají hydratovat tělo při extrémních výkonech, je prostě jenom taková třešnička na dortu.

Na dvě 150 ml lahvinky budete potřebovat:

  • 1 plechovka (400 g) sterilovaných rajčat (nejlepší jsou vlastní zavařená ;))
  •  1 cibule
  • 1 česnek
  • 2 cm čerstvě nastrouhaného zázvoru
  • 6 lžic jablečného octa
  • 4 lžíce melasy
  • 5 lžic medu
  • 1 lžička hořčičných semínek
  • 2 lžíce chia semínek
  • 2 lžíce olivového oleje (z pokrutin)
  • sůl (himalájská), pepř

Postup je jednoduchej jako facka. Cibuli nakrájejte na kostičky a na troše olivovýho oleje trošku opečte i s hořčičným semínkem. Pak přidejte rajčata a pod pokličkou nechte při nižší teplotě pěkně půl hodinky probublávat.

Pak ke směsy vymačkejte stroužek česneku, přilijte melasu a znovu nechte tak 20 být. Tentokrát ale bez pokličky, ať se voda z rajčat začne pěkně odpařovat a kečup začne houstnout.

Ke konci dochuťte octem a medem a celý obsah přelijte do mixéru. Já kečup nepasíruju, chutná mi pěkně do hladka rozmixovaný. Na závěr jsem přihodila chia semínka a ještě na první stupeň mixla, aby se semínka do kečupu promíchala.

Takhle horkou směs jsem nalila do skleniček, pak je otočila hlavou vzůru a postavila na víčko. To se v teple přichytí, podobně jako při zavařování a kečup vám pak vydrží minimálně 6 týdnů.;)

Domácí chutney

DSCF0726-2

Tak na něj jsem fakt patřičně pyšná! Napadlo mě do něj přihodit totiž kromě zelenýho kardamomu ještě černej (kterýho mam ze SAPY mraky a trošku jsem nevědela co s nim..Ale teďka už vim!:)) Dodal totiž chutney [čatný] takovou tu kouřovou chuť a připadá mi teda fakt báječný.. zkuste a sami uvidíte!:)

Na 300 ml „čatný“ budete potřebovat:

  • 2 červené cibule
  • 1 plechovka (400 g) sterilovaných rajčat (nebo vlastních, zavařených)
  • 2 česneky na tenké plátky (bez vnitřního klíčku, z kterého vám může bývat těžko od žaludku)
  • 1 chilli paprička
  • 8 lžic cukra muscovado (nebo třtinového)
  • 4 lžíce tmavého vinného octa balzamico
  • 1 černý kardamom
  • 1 zelený kardamom
  • 1 hrst hnědých a zlatých rozinek
  • 2 lžíce olivového oleje (z pokrutin)
  • sůl (himalájská), pepř
  • (2 kapky cherry nebo portského ;))

Postup je v podstatě totožnej s přípravou kečupu. Jen cibuli tentokrát rozkrojte na půl a nakrájejte na půl kolečka a zase osmahněte na oleji. Přidejte rajčata a nechte půl hodinky probublávat při mírné teplotě pod poklicí.

Pak přidejte zelenej (pro specifickou orientální vůni) a černej (to už jsme si řekli, proč ;)) kardamom, rozinky, česnek, nakrájenou chilli papričku, balzamico, cukr, rozinky a případně i toho panáka alkoholu a všechno nechte zas 15-20 minut probublávat. Na poslední čtvrt hodinku pak ješte odklopte a nechte za občasnýho míchání zredukovat.

Nakonec dochuťte solí a pepřem a takhle horkou směs zase rozlijte do skleniček, pak je otočte hlavou dolů a postavte na víčko. To se v teple přichytí, podobně jako při zavařování a chutney vám pak vydrží minimálně 6 týdnů.;)

Raw cuketové špagety s rajčatovým pestem

Raw špagety s rajčatovým pestem

Tak ryby! Tohle, jo? Tohle jsou úplně nejrychlejší špagety s rajčatovým pestem na světě!:D Ale jako fakt! A věřili byste, že nejsou vůbec ze špaget?;) Teda jako jsou, ale z úplně jinejch, než si myslíte! Kdo hádal, že jsou z cukety, tak má vítěznej šupinovej bod! To si takhle oloupete cuketu (nemusíte, ale když jí oloupete, budou špagety úplně k nerozeznání od těch klasických), napíchnete jí na spiralizér, zatočíte kličkou…a voilá! Za 3 minuty máte špagety dlouhý pomalu jak z Prahy do Brna!:D Pokud spiralizér nemáte, neházejte flintu do žita! Vemte škrabku na brambory a udělejte si fettuccine.;)

Pro dvě zlatý rybky na talíře plný špaget budete potřebovat:

Na špagety:

  • 1 rovná cuketa

Na rajčatové pesto:

  •  2 větší rajčata
  • 1 hrst sušených rajčat (namočených 4 hodiny ve vodě)
  • 1 hrst kešu oříšků (namočených alespoň 4 hodiny ve vodě)
  • 2 polévkové lžíce extra panenského oleje (za studena lisovaný)
  • ½ šalotky
  • ½ stroužku česneku (bez vnitřního klíčku, z kterého vám může bývat těžko od žaludku)
  • 1 datle
  • 1 hrst čerstvých lístků bazalky
  • (černé olivyy)

Místo sýra:

  • hrst umletých kešu oříšků

Teď nestihnete říct ani „rawšpagetýýý“ a budeme s obědem hotový!:) Tak hele! Cuketu oloupejte a na spiralizéru (nebo tou škrabkou) udělejte špagety a dejte do mísy. Zalijte troškou olivovýho leje a malinko je prohrábněte.

Pak všechny ingredience na rajčatový pesto hoďte do mixéru (kromě případných oliv) a umixujte do hladka. Omáčku zamíchejte do špaget.

Na talíři posypte namletýma kešu oříškama (místo parmíku), dozdobte kdyžtak olivama a bazalkou a tadá, nedělní oběd je hotov!:P :))

DSCF0684-2

PS: Recepty na zbytek slavnejch dobrot tuhlenc:

Sugo

Thajská rajská

No a zase někdy v televízi ahój! :) Příště už vám snad zamáváme obě! :*

Kdybyste se jó chtěli podívat, jak jsem byla nervózní, tak tadý – vařim z rajčat! :))

DSCF0697-2

3 komentáře k článku Rajčatová sezóna

  1. Já dělám čatný bez cukru, takže je to pak sladký akorát (a ještě o ždibec zdravější) – má to jedinou nevýhodu, že se to musí dělat v sezóně z hodně zralých rajčat a nejdřív je póóómalu nechat na pánvi co nejmírnějším plamenem přeměnit v „omáčku“ (s přidáním pouze česneku). To trvá asi tak dvě hodiny (někdy i víc, podle toho, kolik toho děláte najednou). Ale za tu dobu se „vytáhne“ z rajčat sladkost a už to není potřeba cukrovat. Jinak je tohle čatný podle rybiček naprosto skvělý (i bez černého kardamomu, kterého nemám mraky, nýbrž ani ň). Díky!

    • Jééé, Šárko děkujééém! A souhlasím, čím míň cukru, tím líp! :) Skvělý, mám radost, že jsi se inspirovala! :*

  2. Pokud publikujete recept na protlak nebo kečup, budu ráda. Vždycky se mi podaří hrozně sladký, nedá se to ani na nic použít. Nevím, jestli to je z přezrálých rajčat, nebo mou nešikovností ve vybírání receptů

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *