To se má tak, rybičky. My rybo-klokani to tady máme do Asie co by kamenem dohodil a tak je tady na každym rohu ňáka ta thajská, malajská, čínská, vietnamská nebo jiná orientální restaurace. A to bych nebyla Růžová, abych neměla roupy nějakou z těch dobrot vyzkoušet doma, no ne?!;) Při přípravě tohohle receptu jsem samozřejmě myslela na to, abyste všechny ty ingredience sehnali i u nás v českým rybníčku, protože vim, že někdy to nebejvá úplně jednoduchý.
Takže se nebojte, kari pastu dneska už koupíte v každým větším supermarketu, většinou ji maj někde mezi asijskejma specialitama. Dobrý je, že vám v lednici vydrží celkem dlouho otevřená a je to tim pádem něco, co se v kuchyni jen tak neztratí. Pokud nebudete nikde moct sehnat broccoletti, tak klidně použijte normální velkou brokolici, což je stejně vlastně jenom taková jejich větší sestřenice.:) No, a kokosový mlíko, u něj jenom dejte pozor na éčka. Můžete koupit klidně i odtučněný, abyste neměli curry tak těžký, jenom počítejte s tim, že ho budete muset trochu dýl vařit, aby vám zhoustlo.
Na 2-3 porce budete potřebovat:
- 1 plechovku kokosového mléka (bacha na éčka ;)
- 1 svazek broccoletti nakrájený na větší kusy (nebo pár kytiček z brokolice)
- 1 velkou mrkev nakrájenou na podélná kolečka
- 1 cuketu nakrájenou na podélná kolečka
- 1 červenou papriku nakrájenou na měsíčky
- 1 hrst kešu ořísků
- 1 čerstvou chilli papričku (nebo chilli v prášku)
- 2 lžíce červené kari pasty
- 1 lžíce kokosového oleje
- 150g rýže basmati
Nejdřív si dejte na malym plameni pod pokličkou vařit rejži v poměru 1:2. To jakože 2x tolik vody co rýže.:) Pokuste se během vaření, který zabere zhruba 10 – 15 minut, pokličku nezvedat, ona je potom ta rejže taková krásně načechraná totiž.
Na rozpálenou pánvičku dejte kokosový olej a do něj kari pastu s chilli papričkou. Promíchejte a nechcte to všechno hezky rozehřát, aby se vůně pěkně promísily. Přilijte kokosový mlíko a přiveďte k varu, aby začalo probublávat. Zatímco se bude vařit, tak si nakrájejte všechnu zeleninu a postupně jí do omáčky přihazujte. Bacha, ono se to nezdá, ale docela dost rychle v ní změkně, takže nechte mlíko nejdřív trochu vyvařit a zhoustnout a pak přidejte nejdřív broccoletti s mrkví, který jsou nejtužší a až po nich papriku s cuketou. Směs je hotová ve chvíli, kdy máte pocit, že má pro vás tu správnou konzistenci a že je zelenina tak akorát měkká.
Nakonec si nezapomeňte vedle na pánvičce opražit kešu oříšky, který se vmíchaj už do hotovýho curry, aby zůstaly hezky křupavý.
No, a teďka už vám nezbyde nic jinýho, než tuhle dobrotu nandat na rejži, celou jí zbaštit a připadat si u toho jako správnej asijskej kapřík!:)
ทานให้อร่อยนะ – to je thajsky „Dobrou chuť“!:D
Kari pasta je vlastně směs koření, červená, zelená, žlutá atd, v každé je něco jiného. Takže klidně si jí můžete udělat doma, hlavní přísady, kurkuma, koriandr, chili čili kajenský pepř, thajská bazalka, bazalka jako taková, česnek, citronová tráva, cukr, pepř, sojová omáčka
Ahoj rybičky,
Já dělám podobné jídlo v malé variaci – mrkev, brokolice, žampiony a hrášek, orestovat na kokosovém oleji a kurkumě, pak podusit v kokosovém mlíku. Je to strašně dobré a není k tomu potřeba kupovat žádnou speciální pastu. Dávám si to jako přílohu k rybě (nejlépe k bílé). Ale kešu zkusím příště přidat.
Kari pasta se koupí normálně třeba v tescu? :)
Čau potetovaná bábovko! Máš bezva jméno!:)) Jojo, já si pamatuju, že jsem jí sehnala právě v Tescu a pak taky v Bille. Jinak jí taky mívají Vietnamci.;)
Paráda, díky :)