25. Únor 2015 0

Veganské „lasagne“ s červenou řepou a čočkou po indicku

DSCF3582To jsem vám, Ryby, byla takhle jednou v televízi. :D V Dobrym ránu v Brně (kdybyste byli jó zvědaví, můžete se pobavit u tohohle záznamu, kde jsem nervóní jako pes :))) A protože mi dali úkol nelehký – vytvořit do vysílání recepty přímo jogínské, vznikla tahle dobrota! Je rychlá, zdravá a když jí uděláte víc a zbude vám na druhej den, je snad ještě lepší! :)

Na porci „lasagní“ pro dvě rybky budete potřebovat:

Na „lasagne“:

  • 2 lžíce olivového oleje (z pokrutin)
  • 1 menší cibule
  • 1 středně velká bulva červené řepy
  • 200 g zelené čočky
  • 1 stroužek česneku
  • 1 hrst čerstvé bazalky
  • 3 lžíce tamari
  • 1 malou cuketu
  • ½ malé máslové dýně

Na oříškovou zálivku:

  • 2 hrsti kešu ořechů (alespoň na 4 hodiny namočených ve vodě)
  • 1 stroužek česneku
  • 3 lžíce jablečného octa
  • 2 lžíce tamari

Nejprve nechte na oleji zesklovatět cibulku na kostičky.

Pak si nastrouhejte řepu, přidejte k ní cibuli a opékejte tak 10 minut.

DSCF3545Podlijte hrnkem vody, přisypte čočku a pod pokličkou 15 minut vařte.

Pak prolisujte česnek (bez vnitřního klíčku – to je to, z čeho nám může být těžko) a dochuťte tamari.

Rozehřejte troubu na 160°C a oloupejte máslovou dýni.

Cuketu i dýni nakrájejte na tenký plátky (cca 3 milimetry) a použijte je na střídačku místo těstovinových lasagnových plátů.

DSCF3571

Na dno zapíkací misky (10×20 cm) dejte máslovou dýni, navršte „ragů“ z čočky a řepy, lehce udusejte a přikrejte plátky cukety.

Opakujte tolikrát, až bude miska plná. ;)

Poslední vrstvu zakončete plátky cukety nebo zase dýně. Zakápněte olivovým olejem a pečte asi 25 minut nebo dokud zelenina na vrchu nezezlátne.

Podávejte a na talíři zakápněte kešu zálivkou.

DSCF3582

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *