To jsem vám, Ryby, byla takhle jednou v televízi. :D V Dobrym ránu v Brně (kdybyste byli jó zvědaví, můžete se pobavit u tohohle záznamu, kde jsem nervóní jako pes :))) A protože mi dali úkol nelehký – vytvořit do vysílání recepty přímo jogínské, vznikla tahle dobrota! Je rychlá, zdravá a když jí uděláte víc a zbude vám na druhej den, je snad ještě lepší! :)
Na porci „lasagní“ pro dvě rybky budete potřebovat:
Na „lasagne“:
- 2 lžíce olivového oleje (z pokrutin)
- 1 menší cibule
- 1 středně velká bulva červené řepy
- 200 g zelené čočky
- 1 stroužek česneku
- 1 hrst čerstvé bazalky
- 3 lžíce tamari
- 1 malou cuketu
- ½ malé máslové dýně
Na oříškovou zálivku:
- 2 hrsti kešu ořechů (alespoň na 4 hodiny namočených ve vodě)
- 1 stroužek česneku
- 3 lžíce jablečného octa
- 2 lžíce tamari
Nejprve nechte na oleji zesklovatět cibulku na kostičky.
Pak si nastrouhejte řepu, přidejte k ní cibuli a opékejte tak 10 minut.
Podlijte hrnkem vody, přisypte čočku a pod pokličkou 15 minut vařte.
Pak prolisujte česnek (bez vnitřního klíčku – to je to, z čeho nám může být těžko) a dochuťte tamari.
Rozehřejte troubu na 160°C a oloupejte máslovou dýni.
Cuketu i dýni nakrájejte na tenký plátky (cca 3 milimetry) a použijte je na střídačku místo těstovinových lasagnových plátů.
Na dno zapíkací misky (10×20 cm) dejte máslovou dýni, navršte „ragů“ z čočky a řepy, lehce udusejte a přikrejte plátky cukety.
Opakujte tolikrát, až bude miska plná. ;)
Poslední vrstvu zakončete plátky cukety nebo zase dýně. Zakápněte olivovým olejem a pečte asi 25 minut nebo dokud zelenina na vrchu nezezlátne.
Podávejte a na talíři zakápněte kešu zálivkou.