23. Prosinec 2013 2

Průvodce bramborovým salátem

bramBramborovej salát k našim českejm Vánocům neodmyslitelně patří. Kde se ale vzal? Který brambory jsou na něj nejvhodnější a jakej recept je ten pravej? Tak. Abych získala odpovědi na všechny tyhle otázky vrhla jsem se do hledání do svejch oblíbenejch českejch poctivejch kuchařek (seznam ve zdrojích pod článkem) a přinášim vám článek plnej inspirace na zítřejší Štědrej večer.;)

Začneme ale trošku prakticky, a aby nám z těch brambor bylo co nejmíň těžko.;) Víte, proč se do nich vlastně při vaření přidává kmín? To proto, že kromě toho, že maj značnou výživovou hodnotu, spoustu vitamínů (A,B,C, E,K…), minerálů (Mg, K, Ca, Fe, P…)vlákniny, obsahujou taky alkaloid solanin, což je toxickej nervovej jed. Zní to šíleně, ale nebojte, museli byste sníst brambor několik kilo (a eště pokud možno zelenejch a s klíčkama, páč v těch je toho nejvíc), aby vám to něco udělalo.:) Ale to je třeba právě důvod, proč je někomu po nich těžko. Například i takový pejsci je nemaj vůbec baštit, páč je neuměj strávit a můžou z nich bejt pořádně nemocný. No a proto až budete brambory příště zase vařit, nezapomeňte k nim trošku toho kmínu přihodit. Oni totiž jeho silice ten solanin vyvažujou.;)

Bramborovej salát se tradičně podává ke Štědrovečerní večeři zhruba od první třetiny 20. století. Koncem 19. století, se totiž teprve obecně začaly k masům podávat přílohy. Ovšem bramborovej salát, tak jak ho známe dneska, to skutečně nebyl. Marie Sandtnerová (Klasická česká kuchařka) ani Anna Drůbková (Mladá hospodyňka) třeba do salátu vůbec nedávali kořenovou zeleninu a naopak druhá jmenovaná doporučuje přidat naopak i rajský protlak, což si v kombinaci s majonézou nedovedu úplně představit. Pravda je, že většinou se zprvu saláty dělaly spíš na kyselo. Takže to by asi šlo.:P

obrázek 1

Magdaléna D. Rettigová se s „Míchaným zemčatovým salátem“ nemazala vůbec. Podle ní se salát dělal ze zbytků, takže žádná velká slavnostní záležitost. Pravděpodobně by recept neuspokojil ani vegetariány, páč kromě brambor do něj přišly hlavně: šunka, uzenej jazyk, kapoun, slaneček nebo třeba sardinky. Divný…že jo? Karolí bude mít jistě radost, protože jsme vedly mnohý debaty o tom, jakej je ten pravej recept na bramborovej salát a po letech se teda shodneme, že šunka do něho nepatří.:D

Toliko z historie a teď už šup na ty recepty!;)

Bramborový salát

obrázek 2[1]

Nejlepší brambory a přímo pro saláty vyšlechtěná odrůda je „keřkovskej rohlíček„. Máte je nahoře na obrázku v hrnci. V tomhle případě – pokud je vyloženě dlouho nepřevaříte – se vám nestane, že byste měli salát z moučnejch brambor (kterej já teda fakt nepapám:D). Navíc, teď před Vánoci je pravděpodobnější, že na ně v obchodě narazíte.;)

Pro dvě až tři mlsný rybky:

  • 6 brambor („keřkovskej rohlíček“)
  • ¼ malý bulvy celeru
  • 1 mrkev
  • ½ petržel
  • ½ cibule
  • 3 lžíce sterilovanýho hrášku (bez éček)
  • 1 větší sterilovaná okurka (třeba Alnatura)
  • trošku láku z okurek
  • 2 vajíčka (od hodnejch slepiček;))
  • 3 lžíce sojanézy (nebo domácí/koupený majonézy bez éček)
  • 3 lžíce bílýho jogurtu (bio od Olmy je nej)
  • 1 a ½ lžíce vinnýho octa
  • sůl, pepř

Uvařte si brambory ve slupce s trochou soli a kmínu. Keřkovský rohlíčky sem vařila cca 14 minut od tý doby, co začala voda opravdu bublat. Moc je nepřevařte, ať z nich nemáte „mouku“. Úplně stejně to udělejte s kořenovou zeleninou, kterou ale napřed oloupejte a cmrndněte k ní do hrnce lžíci a kousek vinnýho octa. Tím neztratí mrkev pěknou barvičku a všechna zeleninka bude trošku dokysela, jak to má být. Pak vodu slijte, brambory oloupejte a nechte vychladnout. Dejte vařit obě vejce na tvrdo na 10 minut. Sloupněte skořápku a nechte taky vychladnout.

obrázek 2

Nakrájejte si na malý kostičky cibulku i okurku. Jak vám brambory, vajíčko i zelenina vystydne, brambory s vajíčkem protlačte sítkem na brambory a zeleninu k nim dokrájejte na větší kostičky (druhý si schovejte na ozdobu). Přihoďte cibuli, okurku i hrášek, osolte a promíchejte. V mističce si podle chuti bokem nařeďte sojanézu s jogurtem trochou láku z okurek a přilijte k salátu a opět promíchejte. Opepřete a nechte uležet. Sůl se vám pravděpodobně do brambor vsákne a možná i kyselost vymizí. Brambory jsou holt hrozný žrouti…:) Takže před podáváním ještě jednou budete možná potřebovat salát trošku přisolit a okyselit.

Nejvíc se klasicky baští se smaženym kaprem nebo řízkama všeho druhu, ale to ví přece každý malý rybátko!;)

Batátový salát s mrkví a tymiánem

obrázek 1[1]

Nevim proč, ale u tohohle salátu si vždycky vybavim Vinnetoua.:D Indiánská obdoba bramborovýho salátu ze sladkejch batát opečených na olivovym oleji se šalotkou a mrkvičkou je báječná zdravá obměna, hlavně pokud holdujete krůtímu nebo kuřecímu masu.

Pro jeden páreček ryb a malý rybátko:

  • ½ větší batáty
  • 1 mrkev
  • 5 šalotek
  • 4 stroužky česneku se slupkama
  • 4 snítky tymiánu
  • 1 mrkev
  • tmavej balzamikovej ocet na dochucení
  • 1 lžička třtinovýho cukru (nebo medu)
  • olivovej olej
  • pepř, sůl

Batátu oloupejte a nakrájejte na kostky. Mrkev taky oloupejte a nakrájejte na kolečka. Šalotky svlíkněte a rozpulte podélně a jednou příčně na čtvrtky. Česnek oberte ze slupek, který by beztak opadaly a jinak jenom přepulte, tak jak je. Rozehřejte na pánvičce tak tři lžíce olivovýho oleje, přihoďte batáty s mrkví a opékejte, po chvilce přidejte šalotku, česnek a snítky tymiánu. Všechno převracejte a nechte vždycky maličko připíct, ať se zelenina hezky rozvoní a s kořenim se promísí.

obrázek 3

Nakonec zasypte lžičkou cukru nebo medu a nechte zkaramelizovat. Osolte, opepřete a dochuťte tmavym balzamikem. Salát můžete podávat jak teplej tak studenej.

Nejlepčí bude s nějakou tou krůtou, kuřetem nebo i lososem.

Bramborový salát s bazalkou a šalotkou

Aneb bramborovej salát na kyselo. Studenej salát s troškou vinnýho octa s cibulí se dá prakticky obměňovat do aleluja. S vařenou mrkvičkou, špenátem, luštěninama nebo různýma jinýma bylinkama. Mam ho ráda hlavně v létě, ale myslim, že jen tak takhle s bazalkou může bejt i prima a lehčí variantou k Štědrovečerní večeři.

obrázek 3[1]

Pro dvě až tři čiperný rybičky:

  • 6 brambor („keřkovskej rohlíček“)
  • 2 šalotky
  • hrst čerstvejch lístků bazalky
  • olivovej olej
  • světlej vinnej ocet
  • sůl, pepř

Uvařte si brambory ve slupce s trochou soli a kmínu. Keřkovský rohlíčky sem vařila znovu cca 14 minut od tý doby, co začala voda bublat. Moc je nepřevařte, zase bacha ať z nich neni „mouka“. Sloupněte z nich slupku a nechte vychladnout.

obrázek 4

Pak protlačte sítem na brambory, překrojte šalotku na půlku a nakrájejte na tenký vlásky. Bazalku nasekejte a spolu s cibulí zamíchejte do brambor. Zalijte olivovym olejem, osolte, opepřete a přidejte světlej vinnej ocet podle chuti, já dala 3 polívkový lžíce.

Salát si dejte za studena třeba k lososovi nebo rybám obecně.

Ředkvičkový syrový salát s mungo a „kešunézou“

obrázek 4[1]

Přišla sem na to, jak nahradit majonézu něčim, co by se jí aspoň vzdáleně mohlo podobat a sem na to patřičně hrdá!:D Nejlepší na tom asi je, že se dá vážně jíst a dokonce je fakt moc dobrá!:D Kešu oříšky jsou trošku nasládlý, křen jí dodá šmrnc a jablíčko s citronem tu čalamádu pěkně dochutí a zjemní.

Pro vitariánský dvě až tři rybky:

Na salát:

  • 15 ks ředkviček
  • 2 hrstě naklíčenejch fazolí mungo
  • ¼ malý bulvy celeru
  • 2 hrstě hrsti rukoly

Na „kešunézu“:

  • dvě hrstě kešu oříšků
  • 4 lžíce nastrouhanýho čerstvýho křenu
  • 1/8 jablíčka
  • 4 lžíce citronový šťávy

obrázek 5

Nejdřív si připravte kešunézu. Je to moje nová raw obdoba majonézy. Kešu oříšky rozdrťte na prášek, přidejte k nim nastrouhaný křen, citronovou šťávu a jablíčko a všechno ještě jednou a pořádně rozšmelcujte.

Ředkvičky omyjte a nakrájejte na tenký plátky a hoďte do mísy. Přistrouhejte k nim na jemno celer, šalotku na jemný kostičky, přihoďte mungo a zamíchejte s kešunézou. Dosolte, dopepřete a na závěr lehce promíchejte s rukolou.

ZDROJ:

Kolektiv autorů. Vaříme zdravě, chutně a hospodárně. 1957. Práce – Vydavatelstvo ROH.

Úlehlová-Tilschová, M. Česká strava lidová. 1945. Vydavatelstvo družstevní práce v Praze.

Drůbková, A. Mladá Hospodyňka. 1948. Práce.

Rettigová, M. D. Domácí kuchařka. 1986. Odeon.

http://www.safespectrum.com/articles/potato-toxicity-solanine.php

http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=48

2 komentáře k článku Průvodce bramborovým salátem

  1. Pěkný článek :)

  2. Héééééj, tady Růžová, co by tady ráda veřejně pronesla slova bezmeznýho uznání Voranžový za to, jaká je boží, jak vaří a píše a vymejšlí dobroty zatimco já si válim filé u protinožců!:) :*
    Saláty vypadaj naprosto úžasně a ano, maso do bramborovýho salátu SKUTEČNĚ nepatří!!!:D

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *