29. Srpen 2011 0

Kde se vám budou v Praze dělat boule za ušima:

yummy-walksŽít a jíst zdravě je občas pěkná dřina i když je člověk hezky pěkně v pohodlí domova, natož potom když někde neustále běhá, cestuje, něco vyřizuje a zkrátka „nemá na zdravý životní styl čas,“ (něco vám to připomíná?:)). Někdy se dostaneme do takového shonu, že dočista zapomeneme na hlad a když se potom ozve, sáhneme ze zoufalství po všem, co nám příjde do cesty. Ale nejen štěstí přeje připraveným a tak až vás podobná situace překvapí zatímco budete běhat někde po Praze, tady je několik vyčíhnutých tipů na místa, kde můžete rychle, zdravě a v příjemném prostředí své kručící břicho utišit. Všechny tyto restaurace jsou (čistě náhodně) vegetariánské s výběrem veganských jídel, ale i přesvědčení masožrouti jsou samozřejmě vítáni s otevřenou náručí.:)


Dhaba Beas:

je řetězec restaurací s indickou kuchyní, kde se vám budou dělat boule za ušima jako pravému Indovi. Vaří zde výborně, rychle a vlastně se dá říct, že jde o takové „rychlé jídlo“. Záměrně neříkám fast food, protože to z definice znamená, průmyslově vyráběnou, nutričně nevyváženou a zkrátka nezdravou stravu. Beas je tohoto se svým tradičním indickým jídlem pravým opakem.

Výsadou tohoto řetězce je, že jde o samooblužnou restauraci bufetového typu (kromě pobočky na Bělehradské, kde mají už hotová menu různých velikostí) a vy si tak můžete svůj talíř namíchat podle chuti i zvědavosti (já mám vždycky velké oči, jak chci všechno vyzkoušet :)). Na výběr je vždy rýže, čapátí, 2 druhy dahlů (luštěninový pokrm), 2 druhy sabdží (speciální úprava zeleniny nebo brambor), ovocný i zeleninový salát a mnoho dalšího. Cena jídla se potom odvíjí od celkové váhy talíře.

velke_menu

Jednotlivé restaurace najdete na těchto místech:

  • Vladislavova 24 (přímo za metrem na Národní tříde): samooblužný pult, jídlo na váhu
  • Týnská 19 (tahle pidi jídelnička je schovaná v jednom ze dvorů v Týnské ulici, takže je potřeba, pokud se tam vydáte, mít oči na stopkách, abyste ji nepřehlédli): samooblužný pult, jídlo na váhu
  • Bělehradská 90 (kousek od I.P.Pavlova): výběr z velkého a malého menu a dalších jídel
  • Sokolovská 93 (u zastávky Křižíkova): samooblužný pult, jídlo na váhu

Tip: Fixní menu v Bělehradské vás pravděpodobně vyjde levněji (malé menu, které je ale malé jen teoreticky, protože prakticky se z něj vždycky přejím, stojí cca 100kč) než jídlo vážené. To má ale zase výhodu v tom, že si můžete lépe ohlídat porce (ne, že by se mi to dařilo) a ochutnat od všeho trochu.

Na strákách Beasu je teď také nově otevřený e-shop s bio bylinkami, ovocem a zeleninou!

Country Life:

je dnes již vlastně celá organizace zabývající se zdravým životním stylem. Zahrnuje řetězec prodejen zdravé výživy, které jsou snad nejstaršími v Praze, restaurace, pekárnu, e-shop i ekofarmu. Je zárukou kvality a zároveň i dostupnosti produktů pro všechny, kteří mají nebo vyznávají nejrůznější dietní omezení. Veganská strava je v CountryLifu samozřejmostí a uspějí zde i ti, kteří nesmí lepek, apod.

Přestože Country Life provozuje jednu velkou samoobslužnou restauraci v Melantrichově ulici a další, menší, v Jungmannově a v Dejvicích, mým favoritem jsou denně čerstvě připravované bagety a vegetariánské burgery přímo z prodejen. Jídelna se mi osvědčila spíš právě v Beasu a to ze tří důvodů. Lépe tam vaří, je to levnější a vždycky to tam žije. Možná jsem se v Melantrichově nachomejtla vždy ve špatnou dobu, ale pokaždé tam bylo poloprázdno. V bufetu v Dejvicích jsem, přiznám se, nikdy nebyla a v Jungmannově je naopak vždycky nacpáno k prasknutí. Mají zde ale výběr nanejvýš ze dvou jídel a polévky (je to tam opravdu maličké). Vzhledem k tomu, že si tu málokdy můžete v době oběda sednout, jsem se už naučila chodit si právě pro již zmiňované balené „housky“. Doporučuji zeleninovou bagetu nebo slunečnicový burger (obojí stojí asi 48 kč, pokud se nepletu), které jsou ideální, pokud spěcháte a potřebujete prostě jen něco čapnout a běžet dál.

CountyLife jídelna

CountryLife prodejny najdete zde:

  • Československé armády 30 (Dejvice, kousek od Kulaťáku): prodejna a jídelna
  • Melantrichova 15 (spojuje Staroměstské náměstí s Uhelným trhem): prodejna, jídelna a obchod s bio kosmetikou
  • Jungmannova 1 (souběžná s Vodičkovou nebo Vladislavovou): prodejna a malý bufet

Tip: Při výběru sendvičů si dejte pozor na cibuli! Pokud vás později čeká nějaké rande, hledejte raději žlutou nálepku „bez cibule„…:)

Také CountryLife má na svých stránkách e-shop.

Maitrea a Lehká hlava:

tyhle dvě restaurace vám vyrazí dech! A to jak skvělou kuchyní, tak úžasným prostředím. Obě jsou konceptově stejné, fixní i obědová menu se ale liší, stejně jako interní design. Zatímco v Maitree to vypadá jako uprostřed jednoho velkého stromu s podivnými, trubicovitými květy, v Lehké hlavě se zase budete cítit jako v pralese, kde už chybí jen živí papoušci.:)

Maitrea je vedle restaurace také centrem osobního rozvoje, kde se pořádají nejrůznější přednášky, sezení, akce a to se do celého prostředí projektuje tak, že se tam vždy rovnou i krásně zrelaxujete a potěšíte pohledem na hezké lidi.:)

V obou restauracích nabízí během pracovního týdne obědová menu v podobě polévky, hlavního jídla a sklenice vody a to za cenu, z níž má radost nejen skromný Buddha (108kč).:) Odpoledne a večer tu potom mají širokou nabídku všech možných i nemožných dobrot a pokud někomu došla inspirace ve vegetariánské kuchyni, potom sem určitě zamiřte už jen ze zvědavosti.

prague-restaurants-maitrea

Kam se za tímto kulinářským zážitkem vydat:

  • Maitrea: Týnská ulička 6 (pozor, jde opravdu o uliČKU, nikoli ulici. Je to ta přímo za Týnským chrámem, co vede souběžně se Staromákem)
  • Lehká hlava: Boršov 2 (slepá ulička napojená na ulici Karolíny Světlé, kousek od Karlových lázní)

Tip: Pokud se rozhodnete jít do jednoho z těchto míst na večeři, určitě si udělejte rezervaci, protože jinak vás bude čekat lítý boj o místo (strategie „my si počkáme“ se může velmi nevyplatit…)!


Zobrazit místo Kam v Praze na zdravý nášup na větší mapě

OBRÁZKY:

http://www.countrylife.cz/data/imgs/00035525l.jpg. Vyhledáno  dne: 28.8.2011.

http://www.beas-dhaba.cz/belehradska/img/jidla/velke_menu.jpg. Vyhledáno dne: 28.8.2011.

http://www.hg2prague.com/uploadedimages/venues/prague-restaurants-maitrea.jpg. Vyhledáno dne:  28.8.2011.

http://media-cdn.tripadvisor.com/media/photo-s/02/59/75/60/yummy-walks.jpg. Vyhledáno dne:  28.8.2011.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *