5. Únor 2013 6

SAPA – Super Asijský Potravinový Areál!

IMG_5234Ahoj Ryby!

Mám tu pro vás další úlovek! Přesto, že dneska mrzlo až praštělo, vyrazili jsme s drahou polovičkou do „malé pražské Hanoie“. Tentokrát jsem se vyzbrojila řádně nabitým telefonem, abych vám vyfotila všechny důkazy doličné. A že jich zase bylo! Jestli jste ještě nenavštívili největší a nejlepší vietnamskou tržnici v Čechách, musíte to brzy napravit. Ne proto, že byste tu určitě sehnali cokoliv od Adidasu po Versačeho a i kdyby vám to bylo děsně veliký, dozvěděli byste se, že vám to strašně „šuší!“:), ale proto, že jsou tu skvělá autentická bistra a potraviny, kde načerpáte kulinářskou inspiraci a seženete všechny potřebné ingredience za babku.

Areál se rozkládá na 25 hektarech bývalého masokombinátu v pražské Libuši-Písnici. Pro představu je veliký asi jako 6 pražských Václaváků a jak hlásají oficiální stránky – SAPA je nejen obchodní, ale i kulturní centrum. Myslím, že zvídavé zdravé rybičky, co rády brouzdají rozličnými kulturními vodami, tu budou ve svém živlu!

IMG_5229

Když vejdete hlavním vchodem, který rozhodně není možné přehlédnout, jak vidíte na obrázku, dejte se od fontány doprava a po levé straně vprostřed „ulice“ najdete korejské potraviny. Tady jsem objevila, pro mě dosud, něco neznámého, co budu muset v letních měsících neprodleně zkusit vyrobit a hned vám pak taky prozradit recept; Korejský medový čaj. Báječná záležitost a perfektní nápad! Možná někteří znáte Babiččin pečený čaj, což je v podstatě takový ovocný kompot. Podle toho jak moc je koncentrovaný ho zalijete horkou vodou a vyhnete se tak louhování sáčků, lístečků a podobně. Korejský medový čaj, je ale spíš zavařenina z medu a ovoce, kterou připravíte obdobným způsobem a máte vystaráno. Pro milovníky čajů a medu, je takhle pochoutka jako stvořená.

Odtud už můžete putovat směle dál od potravin k potravinám a v každém obchůdku narazíte na něco speciálního. A co je tu k dostání? VŠECHNO!:) Tedy alespoň, co se ingrediencí pro asijskou kuchyni týče. Je tu obchod s indickým kořením, autentické řeznictví (kdo procestoval ne příliš turistické části Asie, ví o čem mluvím :)). V potravinách seženete ryby, kraby, mořské plody, typicky asijskou zeleninu, ovoce, houby a bylinky. Ti, co rádi sushi tu objeví zdaleka nejlevněji vše, co je k jeho přípravě třeba: krátkozrnná rýže, sojová omáčka, rýžový ocet, zázvor, wasabi, ředkev

IMG_5201

Na prohlídku „městečka“ si vyhraďte minimálně celé odpoledne. Začít můžete obědem v některém z místních bister a okusit vietnamskou polévku Pho. Je plná rýžových nudlí, čerstvých bylinek, zeleniny, hub, mají ji s masem nebo bez (Pho Bo – hovězí, Pho Ga – kuřecí). Výhoda Pho je také ta, že si nebudete muset lámat hlavu nad tím, co slupnete po ní. Polévky totiž dostanete vyloženě kýbl, takže vás smažené závitky a jiné děsně nezdravé dobroty nechají naprosto chladnými.;)

Dalším místem, které byste neměli minout je supermarket TAMDA FOODS, který je blíže zadnímu vchodu do tržnice. Tady se vám protočí panenky nejen kvůli sortimentu, ale především kvůli cenám, které jsou opravdu bezkonkurenční. Jezdí sem zástupy Vietnamců, kteří zde nakupují do svých večerek a jsou tu pořád fronty. Přesto se mi nikdy nestalo, že bych tu dlouho čekala. V porovnání s ostatními, byl náš malý košíček odbaven vždy přednostně.:) Pokud sháníte tisíc a jedny rýžové produkty (nudle, rýže, placky/papír), přísady na přípravu sushi a jiných asijských pokrmů či koření a čaje, opravdu se tu zastavte.

IMG_5203

Kdyby vás nedejbože cestou přepadla nějaká choroba nebo vyvrtnutý kotník, nebojte, zdravotní středisko tu je, stejně tak i kadeřnictví, pokud byste potřebovali nenadále za slušný peníz ostříhat. I oddat by vás tu mohli, ale to byste se asi museli dopředu objednat a ctít Buddhovo učení… a když už jsme u toho učení, i vlastní školu tu mají. Páni, máme tu stejně jako v New Yorku vlastní asijskou čtvrť!:)

Chcete toho vědět víc? Tak se mnou vyražte do Sapy na komentovanou prohlídku za bylinkami a kořením!;)

Tady uvádím zas příklady toho co tu mají a za kolik:

ZELENINA:

Citronová tráva – 40 Kč/balík cca 15 ks

Chilli papričky – 20 Kč/100g

Čerstvý oddenek kurkumy – 20 Kč/100g

Koriandr – 10 Kč/ svazek

Nakládaný zázvor – 15-70 Kč (podle hmotnosti)

Žlutá nakládaná ředkev – 18 Kč

RÝŽE, NUDLE A PLACKY:

Jasmínová rýže – 43-60 Kč/kg

Rýžové nudle – 18-35 Kč

Rýžové placky/papír – 16 Kč – 35 Kč (cca 20-40 placek v balení)

DOCHUCOVADLA:

Rýžový ocet – od 35 Kč – 140 Kč (dražší: SUSHISU)

Kikkoman – sojová omáčka – od 70 – 130 Kč (podle velikosti)

Wasabi – 30-50 Kč (podle značky)

Kokosové mléko – 18-30 Kč (podle značky)

KOŘENÍ:

Skořice – 80 Kč (óbr balení, které nespotřebujete ani za 5 let :))

Badyán –  130 Kč (taktéž, podělte se se všemi sousedy v širém okolí!)

ČAJE:

Zelený čaj Tra Ba Sad – 30 -60 Kč/250 nebo 500g

Zelený čaj Tra Nam Sad – 30 -60 Kč/250 nebo 500g

Korejský medový čaj – 140 Kč (v TAMDA FOODS, měly tu jen velký)

Korejský medový čaj – 100 Kč malý, 180 Kč velký (v Korejském obchodě)

Adresa:
SAPA Praha – Obchodní a kulturní centrum
Libušská 319/126
Praha 4  142 00
Oficiální stránky: http://www.sapa-praha.cz

6 komentářů k článku SAPA – Super Asijský Potravinový Areál!

  1. Právě jsem se marně snažila dopátrat v Albertu sezamového oleje. U Vietnamců v obchodě paní říkala, že v Sapě k nákupu musíte mít živnostenský list, pokud jsem dobře rozuměla…?

    • V Sapě jsem byla a živnostenský list tam po mně nikdo nechtěl. V malých krámcích není důvod, leda by ho chtěl někdo v tamda foods, to je něco jako naše Makro, ale i tam jsem byla a nebyl problém. Leda by se něco změnilo.

    • Pokud chcete mit v tamda karticku, tak jako v makru,na kterou je uz takle levne zbozi jeste o neco levnejsi. A je to prave pro zivnostniky, ale muzete nakupovat i bez ni :)

  2. Pingback: Pampelišková meducínka | Gastronaut

  3. Já nakupuji zase tady http://www.asijske-potraviny.eu. Těstoviny, nebo sójové omáčky jsou fakt super.

  4. Nakupuji v Tamda Foods už přes rok. Ceny mají opravdu nízké, aby byla cena ještě zajímavější tak je někdy třeba koupit minimálně tři kusy (třeba tyčinky Corny big pak vyjdou jen na 7.90 kč)

    U těch jejich nízkých cen nehledejte žádnou vědu, prostě akční zboží nakoupí v zahraničí (Němeko, Anglie a pod.) ve velkobchodech a i po zdanění je mnohem výhodnější.
    To jen mi se necháváme obírat předraženým Tescama, Aholdama, a jim podobným :-)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *