8. Květen 2013 3

Lívanečky z CHIA mouky

IMG_8153

Objev v podobě CHIA mouky jsem učinila na letošním Biostylu a vlastně pořád tak trochu nevim, co si o něm mám myslet…:) Víte co mi totiž připomíná? Určitě znáte ten bezva komunistickej seriál Návštěvníci, kde maji Centrální mozek lidstva a… AMAROUNY! Tak přesně v to se CHIA změní, když je smícháte s vodou. V divnou, lepivou a dost živou hmotu.:) Tyhle semínka byly údajně jedním ze základů Aztécké stravy, protože jsou úžasně bohatá na bílkoviny (až 30%), vlákninu (až 27%) a omega-3 mastké kyseliny. Jsou vhodná pro celiaky a taky mají právě tu zvláštnost, že když je dáte do vody, vytvoří okolo sebe takový gel a hrozně nabobtnají. To může být při vaření docela fajn, protože mouky nespotřebujete tolik, ve vodě nebo mléce vám nabyde, na druhou stranu manipulace je opravdu náročná. Těsto vám totiž doslova „chodí“ po pánvi i všude jinde a ne a ne držet tvar. Nic jiného než tyhle lívance se mi proto z CHIA mouky ještě udělat nepodařilo a věřte mi, vejce je tady naprostá nutnost, protože to je to jediné, co vám těsto udrží tak nějak pohromadě. Dobré je, že semínka nemají žádnou výraznou chuť, takže výsledné placičky jsou univerzálně kombinovatelné s čímkoli si zamanete, ale oproti těm z běžné mouky jsou mnohem zdravější a výživnější!

Na 6 lívanců budete potřebovat:

  • asi 3 lžíce CHIA mouky
  • 1 vejce
  • mléko nebo vodu (od oka)
  • já jsem dala ještě 2 lžíce strouhaného kokosu
  • olej na smažení
  • nějakou bezva marmeládu :)

V misce si zadělejte těsto z mouky, vejce a mléka (nebo z vody, ale mléko je tady podle mě lepší). Já jsem si přidala ještě strouhaný kokos, který můžete nahradit třeba lněným semínkem a nebo ho nedávat vůbec. Tekutinu přidávejte postupně podle oka, uvidíte, jak vám bude těsto nabývat. Hodně se potáhne a bude z něj spíš takový rosol, ale to nevadí, to prostě CHIA dělá (zatim to asi moc chutně nezní, co?!:D). Na pořádně rozehřátou pánev dejte trochu oleje a tvarujte na ní malé lívance. Mně se osvědčilo dávkovat těsto ostrou lžící, kterou ho v míse jakoby odkrojíte. Pečte po obou stranách několik minut a hotové lívanečky si potom můžete dát nasladko i naslano. Já jsem je dala k snídani s fíkovou marmeládou s rozmarýnem a bylo to móóóóóc dobrý.;)

IMG_8121

P.s. Nádobí od CHIA těsta NEDÁVEJTE DO MYČKY! Totálně vám ji totiž zalepí a za…. no, však víte!:D Já jsem se bohužel poučila až metodou pokusu-omylu a semínka odškrabuju ještě teď…

3 komentáře k článku Lívanečky z CHIA mouky

  1. Dobrý den,
    zkoušela jste dělat chia mouku doma? Dá se to? Jaký je postup?

    děkuji

  2. Dobrý večer,
    ráda bych se zeptala, co je myšleno chia moukou? Znám a používám jen chia semínka..

    Předem díky za odpověď.
    Lucie

    • Ahoj Lucie!
      Chia mouka se dělá z rozdrcených chia semínek. Já jsem jí koupila loni na Bio Stylu, ale mají ji už i v e-shopech, třeba tady.;)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *