23. Červen 2013 0

Bezové oblouznění

med z bezinek

Ano přátelné, tentokrát jsem pro změnu zešílela z bezu.:D Natrhala jsem jich pytel, přestože mě všichni zrazovali, cože to s tim budu jako dělat?!:) Nedala jsem se přesvědčit, takže když jsem dorazila domů, zasedla jsem ke svým oblíbeným kuchařkám a hledala inspiraci, co si s těma bohovsky voňavýma kvítkama počnu. Nemůžu zapomenout na babiččinu Kolalokovu limonádu, nad kterou by se teda pan Kopecký rozhodně nevofrňoval tak jako v Limonádovym Joe. To vám teda můžu garantovat!:) Další v řadě byl nápad samozřejmě s medem a sirupem, to je asi taková normálka… no a pak mi to nedalo a protože sem objevila Francií cmrndnutý recept na obalovaný květy, u nás známý pod názvem kosmatice, tak jsem vyzkoušela i ten. Aby to se mnou nebylo na dlouhý lokte a užili jste si bezu dosytosti jako já, když je ta jejich sezóna a měli i na výběr, tak přináším takzvaně všechno v jednom. Helé!:)

Bezový med

To je totiž báječná věc! Jak na vás poleze nachlazení nebo kašel, tohle je ideální meducína! Navíc když vás přestane bavit třeba ta z pampelišek, tak je tohle super obměna.:) Co budete potřebovat?

  • 35 větších bezových květů
  • 3 citrony
  • 1,5 l vody
  • 1 kg třtinového cukru

Květy bezu dejte do hrnce, přidejte 2 nakrájené citrony bez pecek (jinak by byl med hořký!) a přilijte vodu. Přiveďte k varu a vařte cca 5 minut. Dbejte na to, aby byly květy ponořené, když vykukují a necháte je bez míchání třeba pod pokličkou, ztmavnou a med pak zhořkne. Celý obsah pak nechte cca 24 hodin louhovat.

Na druhý den přeceďte směs přes síto, květy s citrony lehce vymačkejte a výluh přiveďte k varu. Potom pomalu přisypávejte cukr, přilijte šťávu z posledního citronu a míchejte do úplného rozpuštění. Vařte dokud se vám obsah malinko nezredukuje na požadovanou hustotu, při střední teplotě to bude trvat cca hodinu a půl až dvě. Na závěr med slijte do vymytých skleniček a po uzavření je otočte vzhůru nohama a nechte tak až do vychladnutí.

Domácí Kolalokova limonáda

kolaloka

Bez jsem ani tentokrát neomyla, protože pyl a další mikro breberky (nikoliv broučci, rozumíme si!) jsou u šťávy naprosto zásadní. Bez něj totiž neproběhne kvašení, tak jak má, a navíc je zdravej. Dejte si proto záležet na místě, kde květy sbíráte. Nedoporučuju dávat pít dětem. Během kvasnýho procesu se totiž vytváří alkohol, byť jenom troška. Budete potřebovat:

  • 3 l převařené vody pokojové teploty
  • 3 velké květy bezu nebo 10 menších
  • 300 g třtinového cukru
  • 2 citrony
  • 12 dní trpělivosti :)

Neoprané květy dejte na dno 3 l sklenice od okurek (když se zastavíte v nějaký hospodě ve vašem okolí, určitě vám rádi nějakou daj!;)). Přidejte nakrájené citrony na plátky (bez pecek! Jinak bude limoška hořká) a cukr. Převařte si 3 l vody a až vám vychladne na pokojovou teplotu, zalijte jí obsah lahve. Hrdlo zakryjte gázou nebo ubrouskem a zagumičkujte nebo ovažte provázkem. Po dobu pěti dní lahev nechte stát na parapetu na sluníčku a jednou za den ji promíchejte čistou vařečkou. Po 5-ti dnech šťávu slijte do lahví a dejte na týden do lednice a každý den je zas několikrát otočte hlavou vzhůru ať se obsah promísí. Neutahujte špunt. Po 12-ti dnech máte bublinkovou bezinkovou limonádu!:)

Bezový sirup

bezinky4

Tak tohle je něco, na čem jsem vyloženě závislá! Jestli se chcete v létě osvěžit, doporučuju do skleničky přidat pár kostek ledu a lístků meduňky nebo šalvěje. Ingredience:

  • 20 bezových květů
  • 3 lžíce kyseliny citronové
  • šťávu ze 3 citronů
  • 2 l převařené vody
  • 2 kg třtinového cukru

Květy bezu můžete opatrně oprat (já to nedělám) a převařte si litr vody. Až vám vystydne na pokojovou teplotu, přilijte do ní citronovou štávu, přidejte bez, na 24 hodin odstavte a květy v ní nechte louhovat.

Druhý den převařte druhý litr vody a v něm rozmíchejte cukr i kyselinu citronovou. Připravte si horkou vodou vymytou lahev, do které chcete sirup přelít. Až se cukr úplně rozpustí, obě směsy smíchejte a naplňte do lahví. Moje maminka ještě lihem potírá uzávěr, aby byl sirup zbavený případných bakterií a dlouho nám vydržel (vydrží minimálně půl roku, ale garantuju vám, že ho vypijete dřív!;)).

Kosmatice z bezových květů

kosmatice

Víte co mi to chutí připomíná? Trhanec! Sice bez ovoce nebo borůvek, ale tím, že je to v podstatě palačinkové těsto, akorát bez mlíka, tak s bezovou vůní je to náramná dobrota. Navíc to neni ani moc mastný, protože místo smažení jsem zvolila pečení v horkovzdušné troubě na trošce ghee. Budete potřebovat:

  • 1 vejce
  • 100 ml šampaňského (brut bez zbytečného cukru na víc)
  • 80 g špaldové mouky
  • trošku přepuštěného másla na vymazání plechu
  • špetku soli
  • moučkový třtinový cukr s troškou skořice na posypání
  • 10-15 bezových květů

Z ingrediencí si vytvořte těsto a dobře prokvedlejte, ať v něm nemáte hrudky z mouky. Díky šampusu bude takové nadýchané. Pak do něho namáčejte květy bezinek, půjde to snadno, když je budete tržet obyčejně za stopku. Potom je vyskládejte a rozprostřete na vymazaný plech květy dolů a pečte cca 8-10 min na 200°C na horký vzduch. Na závěr ocukrujte směsí se skořicí. Je to bašta!:)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *