24. Březen 2012 0

Ghee – Přepuštěné máslo

768px-Butterschmalz-2Máslo netvoří pouze tuk, ale také voda a mléčné zbytky. Kvůli nim se tahle pochoutka poměrně snadno připéká a není proto vhodné na všechny druhy vaření. Přepuštěním se však veškerá voda z tuku vypaří, mléčné kousky vyškvaří a vám zůstane úžasný máslový olej. Na východě mu říkají ghee [ghí], babičky ho znají jako přepuštěné máslo. Tento druh tuku má nejen bezvadné vlastnosti při vaření (snese mnohem vyšší teploty než původní máslo), ale ještě má takovou lehce zkaramelizovanou chuť a déle vydrží. Indové, na které jsem narazila na internetu, tvrdí, že svoje ghee skladují v mrazáku i několik měsíců. Já jsem to své ale s boulemi za ušima zdlábla dávno před tím, než jsem si tuhle informaci mohla ověřit.:)

Vlastní přepuštěné máslo si vyrobíte takto:

  • Do hrnce vložte kostku másla a nechte ho rozpustit. Stáhněte oheň na minimum a přiveďte k varu.
  • Za chvíli se na povrchu začne tvořit hustá pěna. Opatrně ji odstraňte, ale máslo nemíchejte. Chceme totiž docílit toho, aby se všechny pevné částečky usadily hezky na dně.
  • Až uvidíte, že usazeniny zlátnou a z másla je najednou spíš takový průhledný olej, sejměte hrnec z plotny. V tuhle chvíli už by měla být všechna voda vypařená a celá směs tak přechází z bublavého zvuku varu na takový ten prskavý zvuk smažení. Tady pozor, aby se vám ghee nepřipálilo! To se totiž stane v mžiku. Odstavte ho proto zavčas.
  • Nechte svůj nový, po domácku vyrobený olej chvíli odstát a potom ho přes sítko nebo bavlněné plátýnko přelijte do hliněné, skleněné nebo kovové nádoby a strčte do ledničky. S plastovými krabičkami opatrně, protože většinou nejsou stavěné na vysoké teploty a můžou uvolňovat různé neřády.

Ghee chladem ztuhne a vy ho potom můžete používat na vaření, do pečení, ale třeba i na chleba.

OBRÁZKY:

Wiki commons

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *