24. Září 2012 2

Priessnitzův zábal

Priessnitz, rodák z Čech :)Priessnitzův zábal/obklad nese název po svém rakouském vynálezci Vincentovi Priessnitzovi, který žil poklidným životem rolníka v Jeseníkách v 19. století až do doby, než ho v 16-ti letech přejel splašený koňský povoz a trošku mu rozdrtil hrudník. Taková věc však nemohla Vincenta nijak rozházet! Jakožto všímavý pozorovatel světa kolem sebe totiž zjistil, že všechna zraněná zvířata se ze všeho vždycky buďto sama „vylížou“ a nebo se „léčí“ vodou. Inspirován mladou srnou, která si omývala rány v řece, se tak Priessnitz uzdravil pomocí studených obkladů, které si sám naordinoval a rovnání žeber o židli. Postupně takhle vyvinul celou léčebnou metodu, tzv. hydroterapii, úspěšně užívanou dodnes (Kirchfeld a Boyle 1994).

Účinky:

Tenhle zábal funguje na principu zapařování a následného prokrvení příslušného místa, které ho udržuje v teple a podporuje tak hojení. Procedura sestává ze tří částí a vrstev, kdy se nejprve přikládá ledový obklad, který chladí, zužuje cévy a sráží horečku. Na něj příjde neprodyšná, zapařovací „slupka“, která pomáhá stabilizovat teplotu a vlhkost. Nakonec se vše omotá suchou, izolující látkou, třeba šálou, která naopak zase postupně teplotu v daném místě zvyšuje a tím, jak se cévy opět roztahují, pomáhá prokrvení.

Priessnitz vám tedy pomůže na následující:

  • Bolest v krku
  • Angína
  • Horečka
  • Revma
  • Prokrvení

Příprava:

Na obklad budete potřebovat:

  • Šátek nebo zkrátka nějaký kus dobře sající látky (velikost zábalu závisí na tom, co chcete léčit. Na angínu vám bude stačit obyčejný šátek, ale při srážení horečky (nad 38°C) budete potřebovat pořádné prostěradlo na celého člověka).
  • Kus igelitu (pytlík/taška) nebo třeba staré pláštěnky
  • Teplou šálu

Látku namočte do co nejstudenější vody a obalte jí krk nebo celého maroda (asi se bude trochu vzpouzet, ale aspoň bude nějaká legrace :D). Překryjte neprodyšným igelitem a dobře utěsněte, aby se všechno opravdu náležitě zapařilo. Nakonec ještě obalte šálou nebo jinou, hřejivou izolující vrstvou a nechte působit tak 3 hodiny. Potom si chvíli odpočiňte a za zhruba 2 hodiny celou proceduru zopakujte. A takhle dokud se vám neuleví. Horečka by měla klesnout hned po prvním zábalu, ale s angínou budete muset mít trochu větší trpělivost.

ZDROJ:

Kirchfeld, F. a W. Boyle. 1994. Nature Doctors: Pioneers in Naturopathic Medicine. Portland: NCNM Press.

OBRÁZEK:

http://www.bernards.cz/aktuality-priessnitz-walking/vincenz-priessnitz-id2008120006. Vyhledáno dne: 23.9.2012.

2 komentáře k článku Priessnitzův zábal

  1. Doufám že mi to pomůže

  2. Pingback: Arzenál proti bacilům, který krátí nemoc na polovinu |

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *