8. Listopad 2012 1

Horečka

Depositphotos_1759861_m

Horečka je jednou ze základních imunitních odpovědí na neřády v těle a je jak známo důkazem toho, jak se organismus „pere“ s bacily. Proto se při ní zvyšuje tepová frekvence a látková výměna… O horečce mluvíme, až když teplota pacienta vystoupá nad 38°C. Prestože jde o samoléčící stav, který by se neměl hned uměle srážet, aby se tělo hezky vypotilo a udělalo, co je potřeba, někdy je zásahu třeba. I já starej mazák, který se vždycky hrdě pyšní tim, jak ho neskolí žádná chřipka nic, jsem nedávno ulehla. Po třech dnech s 39-tkami, co nešly dolů, jsem propadala zoufalství. Na balení sebe sama do ledového prostěrdla nakonec naštěstí nedošlo, protože jsem ve světlé chvíli objevila geniální babskou radu s vaječnými bílky v hlavní roli!:) Takže jak nejlépe na urputnou mrchu horečku?

Obecná doporučení při horečce:

 

  • Hodně pijte! Při vysokých teplotách se tělo přehřívá, zrychluje se látková výměna a zintenzivňuje pocení, což je všechno v zásadě dobře, jelikož se tak zbavujeme škodlivých látek. Dehydratací nám ovšem také „houstne“ krev, která potom zatěžuje už tak zaměstnané srdce. Organismus navíc potřebuje ochlazovat, nemluvě o blahodárných účincích bylinek, kterými se napájíte.:)
  • Rada, která je jasná jako facka, přesto víceméně v záchavtu pracovního nasazení téměř všemi opomíjená, zní: LEŽTE! Ono to teda ani jinak moc nejde, když má člověk teploty přes 38°C, protože to naštěstí příroda vymyslela tak, že jsme pak rádi, že se vůbec převalíme na bok, ale je to spíš varování pro všechny, kterým později otrne. Dlouhé ležení v posteli je sice vopruz, ale zároveň nutnost, za niž vám bude vaše tělo později vděčné.:)
  • Další z nesmrtelných doporučení je staré dobré pocení. Zní to sice trochu kontraproduktivně, vařit se pod peřinou, když už tak jde člověku pára od uší, ale jednak se tím urychluje proces očisty organismu od škodlivých látek a druhak pot tělo zvnějšku ochlazuje. Nutno poznamenat, že pocení se většinou doporučuje spíš pro zvýšenou teplotu a nižší horečky maximálně do 39°C. Ty, které tohle číslo přesahují je dobré okamžitě srážet např. pomocí rad, které budou následovat.
  • Přestože je horečka jednou ze základních obranných reakcí organismu a měli bychom jí proto chvíli nechat dělat její práci, pořád je pro tělo velikou zátěží. Proto platí nepsané pravidlo 3 dnů, po nichž by měly vysoké teploty ustoupit. Pokud se tak nestane, rezignujte na hrdinný boj svépomocí a zajděte si k lékaři. Horečka trvající déle jak 3 dny totiž většinou ukazuje na to, že v sobě nemáte žádný vir (který právě většinou poměrně rychle odeznívá a lze ho pokořit bylinkami a paralenem), ale nejspíš nějakou zákeřnou bakterii, na jejíž zdolání budou bohužel zapotřebí antibiotika.

Babské rady na rychlou úlevu:

 

  • Bílky do ponožek (Earth Clinic 2012): no já jsem na to taky koukala jako blázen, nicméně zoufalé situace si žádají zoufalé činy, a tak jsem se tuhle šílenost ve chvíli nouze rozhodla zkusit. Výsledek? Naprosto dokonalý!! Během 15 minut mi klesla horečka z 39,5°na 37°. Netuším, v čem přesně to kouzlo vězí a ani jsem se toho nemohla nikde dobádat, nicméně mám podezření na kombinaci hojivého účinku živočišné bílkoviny a rosolovité konzistence, která dobře vytahuje teplo. Takže jak na to:
    • Připravte si 2 vychlazená vejce, ponožky a 2 igelitové pytlíky
    • Vajíčka rozklepněte, a oddělený bílek nalijte nad pytlíkem do ponožky. Zatněte zuby a strčte do ní nohu. Bude to studený jak blázen a taky trochu nechutný.:D Přetáhněte sáčkem a dobře upevněte, ať vám nikde nic neproteče.
    • Můžete nechat působit jak dlouho chcete, bílky vydrží studené poměrně dlouhou dobu.
  • Ledové zábaly: kdo je nikdy neokusil, nepochopí. Tahle obávaná procedura balení člověka do co nejstudenějšího prostěradla vám sice (jako pacientovi) nejspíš připomene nějaké středověké mučící praktiky, ale nic naplat, funguje to! Ledové obklady totiž kombinují hned dva protihorečkové fígly, a sice rapidní zchlazení těla a následnou podporu pocení. Studené prostěradlo nejdřív vytáhne horko z rozpáleného těla a potom ho zase zahřívá, zužuje a opět roztahuje cévy. Nevýhodou zábalu je to, že vyžaduje poměrně rozsáhlou přípravu, asistenci druhého člověka a že se jedná o poměrně radikální terapii šokem. V případě že se na nic tak drastického necítíte, stačí chladit chodidla a nebo si na zhruba 10-15 minut ledovat třísla, kterými prochází hodně krve v tepnách.
  • Studená sprcha: je dobrou a méně náročnou alternativou k zábalům. Důležité je dostat po ní pacienta co nejrychleji zpátky do tepla.
  • Octový/ tvarohový obklad: tohle je další klasická babská rada. Ocet se obvykle doporučuje na chodidla, ruce a čelo a tvaroh na hrudník. Já bych ho ale klidně naplácala i do těch třísel.:) O obou látkách se říká, že vytahují horko z těla. Obklady se potom dávají na končetiny zejména proto, že odvádí teplo pryč od hlavy, což jsme moc rádi.:)
  • Bylinky (Treben 1991): bylinkové čaje vám sice většinou asi nepřinesou okamžitou úlevu od horečky, nicméně účinně podporují proces pocení, chlazení a vůbec opětovného nastolení rovnováhy v těle. Takže pokud máte teploty, nejlepší jsou tyhle rostlinky:
    • Devětsil Lékařský: podporuje pocení a snižuje horečku. Odvar z kořene rostliny se doporučuje pít dvakrát denně.
    • Heřmánek Pravý: i ten pomáhá tělu s pocením, zároveň uklidňuje žaludek a celou nervovou soustavu. Bude se vám po něm lépe spát a zároveň by měl léčit špatnou náladu, které budete mít při horečce určitě na rozdávání.:)

ZDROJE:

Earth Clinic: Global Remedy Network. 2012. (online) URL: http://www.earthclinic.com/CURES/fever.html. Vyhledáno dne: 31. 10. 2012.

Treben, M. (1991). Zdraví z boží lékarny; léčivé byliny, rady a zkušenosti. České Budějovice: Dona.

 

1 komentář k článku Horečka

  1. Pekne :-), studeny zabal funguje a znam jej. U deti leze napustit vanu vlaznou vodou cca 40° C ( tak aby to bylo prijemne ) a pak pripoustet pomalu studenou. Funguje to jako studeny zabal akorat nemusi dite zazit ten sok. :-)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *