Abyste věděli, v okruhu mých blízkých (ale vlastně už i vcelku vzdálených známých a kamarádů), je moje Chotouňská babička, co se pečení týče, fenomén.:) A proto jsem se za ní v pátek vypravila, aby mi poradila s recepty na vánoční cukroví. Jako první vám přináším návod jak upéct zdravější a křehčí čoko-pracny.
Na jeden plech budete potřebovat:
- 100g špaldové mouky
- 50g celozrnné hladné mouky
- 50g hladké bílé mouky v bio kvalitě
- 150g namletých vlašských ořechů
- 150g másla
- 120g třtinového cukru
- 2 polévkové lžíce kakaa
- 7 hřebíčků (rozemelte v hmoždíři)
- 1/2 lžičky skořice
- špetka soli
Než namelete ořechy, na 5-10 minut je dejte do trouby opražit. Ze všech ingrediencí pak vypracujte těsto. Nechte ho odpočinout v lednici aspoň 2 hodiny, nejlíp ale do druhého dne. Formičky na pracny by se měly vymazat nějakým tukem, já jsem to vyzkoušela bez a perfektně se mi vyklopily. Pak do tvarovátek těsto vtlačte a pečte je cca 30 minut v předem vyhřáté troubě na 170°C. Nejdřív se nafouknou, potom splasknou a nakonec začnou krásně hnědnout a rozvoní se vám po celém bytě.