9. Prosinec 2012 0

Čoko-pracny z vlašských ořechů

IMG_5046

Abyste věděli, v okruhu mých blízkých (ale vlastně už i vcelku vzdálených známých a kamarádů), je moje Chotouňská babička, co se pečení týče, fenomén.:) A proto jsem se za ní v pátek vypravila, aby mi poradila s recepty na vánoční cukroví. Jako první vám přináším návod jak upéct zdravější a křehčí čoko-pracny.

Na jeden plech budete potřebovat:

  • 100g špaldové mouky
  • 50g celozrnné hladné mouky
  • 50g hladké bílé mouky v bio kvalitě
  • 150g namletých vlašských ořechů
  • 150g másla
  • 120g třtinového cukru
  • 2 polévkové lžíce kakaa
  • 7 hřebíčků (rozemelte v hmoždíři)
  • 1/2 lžičky skořice
  • špetka soli

Než namelete ořechy, na 5-10 minut je dejte do trouby opražit. Ze všech ingrediencí pak vypracujte těsto. Nechte ho odpočinout v lednici aspoň 2 hodiny, nejlíp ale do druhého dne. Formičky na pracny by se měly vymazat nějakým tukem, já jsem to vyzkoušela bez a perfektně se mi vyklopily. Pak do tvarovátek těsto vtlačte a pečte je cca 30 minut v předem vyhřáté troubě na 170°C. Nejdřív se nafouknou, potom splasknou a nakonec začnou krásně hnědnout a rozvoní se vám po celém bytě.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *