10. Prosinec 2012 0

Linecká kolečka s citronovou kůrou

IMG_5053

Linecký si dělám občas i během roku. Baví mě vykrajování a taky to, že nemusím čekat, až změknou, protože je ráda chroupu křupavý a čerstvý. Mažu je různými druhy marmelád. Asi nejlepší je rybízová, ale kyselá višňová taky není k zahození.

Na dva plné plechy budete potřebovat:

  • 80g celozrnné hladné mouky
  • 130g hladké bílé mouky v bio kvalitě
  • 120g másla
  • 50g třtinového cukru
  • 2 žloutky
  • citronovou kůru z 1/2 bio citrónu (čerstvou)
  • 1 lžičku vanilkového extraktu (Marks & Spencer) nebo vyškrábaný 1 lusk
  • rybízovou nebo višňovou marmeládu

Ze všech ingrediencí vypracujte těsto. Nechte ho odpočinout v lednici aspoň 2 hodiny, nejlíp ale do druhého dne. Po vyndání z chladničky ho nechte povolit. Pak ho vyválejte asi na 3 mm tlustý plát (obrňte se trpělivostí, díky celozrnné mouce se bude těsto trochu trhat) a vykrajujte libovolné tvary. Pečte je cca 15-20 minut v předem vyhřáte troubě na 160°C (bez horkého vzduchu). Z plechu je sundejte co nejdříve na rovný povrch, ať se vám nezkroutí a později se dobře mažou marmeládou. Na to je ale ještě čas. O Vánocích to dělám tak po týdnu, až se malinko rozleží. Nakonec je posypu trochou na moučku namletého třtinového cukru.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *