Linecký si dělám občas i během roku. Baví mě vykrajování a taky to, že nemusím čekat, až změknou, protože je ráda chroupu křupavý a čerstvý. Mažu je různými druhy marmelád. Asi nejlepší je rybízová, ale kyselá višňová taky není k zahození.
Na dva plné plechy budete potřebovat:
- 80g celozrnné hladné mouky
- 130g hladké bílé mouky v bio kvalitě
- 120g másla
- 50g třtinového cukru
- 2 žloutky
- citronovou kůru z 1/2 bio citrónu (čerstvou)
- 1 lžičku vanilkového extraktu (Marks & Spencer) nebo vyškrábaný 1 lusk
- rybízovou nebo višňovou marmeládu
Ze všech ingrediencí vypracujte těsto. Nechte ho odpočinout v lednici aspoň 2 hodiny, nejlíp ale do druhého dne. Po vyndání z chladničky ho nechte povolit. Pak ho vyválejte asi na 3 mm tlustý plát (obrňte se trpělivostí, díky celozrnné mouce se bude těsto trochu trhat) a vykrajujte libovolné tvary. Pečte je cca 15-20 minut v předem vyhřáte troubě na 160°C (bez horkého vzduchu). Z plechu je sundejte co nejdříve na rovný povrch, ať se vám nezkroutí a později se dobře mažou marmeládou. Na to je ale ještě čas. O Vánocích to dělám tak po týdnu, až se malinko rozleží. Nakonec je posypu trochou na moučku namletého třtinového cukru.