Tak, druhá adventní neděle je za námi a tak vám přináším ještě zbrusu novou variaci na vanilkové rohlíčky, bez kterých prostě letošní Vánoce slavit nemůžete.:) Na jejich odležení budete potřebovat 7-14 dní.
Na přípravu jednoho plného plechu tyhle ingredience:
- 100g špaldové mouky
- 50g celozrnné hladné mouky
- 150g másla
- 100g lískových oříšků (namletých)
- 20g vanilkového cukru Light (Light v tomto případě neznamená lehčí verzi, ale to, že jde o cukr fruktózový)
- 20g třtinového cukru
- 1 žloutek
- citronová kůra z 1/3 bio citrónu (čerstvá)
- 1 lžička vanilkového extraktu (Marks & Spencer) nebo vyškrábaný 1 lusk
- špetka skořice (zvýrazní chuť oříšků)
- špetka soli
Lískové oříšky nechte opražit na 5-10 minut v troubě a svlékněte je ze slupky a pak je teprv umelte. Ze všech ingrediencí vypracujte těsto a nechte ho odpočinout v lednici aspoň 2 hodiny, nejlíp ale do druhého dne. Až ho vyndáte a po chvíli povolí, vytvarujte z něj rohlíčky, které skládejte vedle sebe na pečící papír. Pečte na 160°C cca 20 minut a ještě horké je obalujte ve třtinovém cukru namletém na moučku. Mňááám!:)
Dobrý den.Je možné lískové ořechy nahradit vlašskými? Děkuji.
Dobrý den, Markéto, no jasně! :)