6. Duben 2013 24

Ayurvédská diagnostika u MUDr. Freje aneb „cikitsaka“ v obleku

Indian_god-sivakesavaJakožto člověk zvídavý a oborově pokřivený jsem se dlouhou dobu odhodlávala zajít si na ayurvédskou diagnostiku a konečně tak okusit nějakou z těch východních lékařských technik taky pěkně na vlastní kůži. No a tady je má samozřejmě velmi nezaujatá zpověď:

Mezi těmi, kteří se u nás Ayurvédskou medicínou zabývají, jednoznačně vyniká Mudr. Frej a jeho Centrum přírodní medicíny. Vedle publikací (které jsou fakt dobré) a centra, kde nabízejí vše od diagnostiky přes yogu až po masáže, má pan doktor taky celou vlastní značku doplňků stravy a bylinek Ecce Vita. Co je ale možná nejzajímavější vůbec; nabízí certifikované kurzy Ayurvédské medicíny.

První dojem

Nevim proč jsem tak nějak předpokládala, že po svém vstupu do ordinace uvidím pana Freje sedět v mnišském hábitu v lotosovém květu kdesi uprostřed svíček…asi to bylo z omámení vonnými tyčinkami a relaxační hudbou na recepci, nicméně indický šat ani levitace se nekonaly. Pan doktor seděl za počítačem v obleku s kravatou a tím mě teda, přiznám se, dost vyvedl z míry.:D No, a protože to holt už ani jinak neumím, hned jsem ho taky se svým zklamáním konfrontovala. Pan Frej byl ale naprosto koženej a mé vtipné poznámce o létání vzduchem se ani nezasmál! Inu dobrá, ne všichni mají stejný smysl pro humor, žeano…

Budeme si povídat? Ne.

Ale to bych mu koneckonců i odpustila, JENŽE… Před první konzultací v Centru přírodní medicíny musíte doma vyplnit několik poměrně rozsáhlých dotazníků ohledně vašeho zdravotního stavu a toho, co běžně jíte, protože na jejich základě potom ayurvédský doktor hodnotí, co je kde asi špatně (nebo dobře). Čekala jsem tedy, že to s panem doktorem nějak podrobně rozebereme, že mi poví, jaký jsem ayurvédský typ (Váta, Pitha, Kapha) a tak dále… Zkrátka chtěla jsem si o sobě povídat!:) O tom, co v životě dělám, jak to dělám, proč to dělám a co mi to způsobuje…na tom je koneckonců celá alternativní medicína přece založená. Nic takového se ale bohužel nestalo. Pak doktor si totiž moc povídat nechtěl. Na moje otázky odpovídal krátkými větami a nakonec mi vlastně dal jen výčet věcí, které bych měla a neměla jíst. Pravda, dověděla jsem se pár nových a užitečných informací, nicméně toho nejdůležitějšího, tedy odpovědi na otázku proč, se mi nedostalo.

Upřímně řečeno, pokud bych už v této oblasti nebyla poměrně poučená, zřejmě bych v tom měla pěknej hokej. Jeden příklad za všechny: Pan doktor mě zvážil, zapsal si kolik mám v těle tuku, svalů, vody…přičemž si tyto informace pečlivě založil do své kartotéky tak rychle, že jsem do nich nestihla skoro ani nahlédnout, natož abych si je třeba odnesla domů. V tu chvíli už jsem měla opravdu pocit, že stojím v ordinaci běžného lékaře jen s tím rozdílem, že zatímco jemu bych nechala 30 Kč, tady to bylo 890 Kč

No a aby toho nebylo málo, ještě se vám na recepci snaží prodat ty jejich bylinky a výrobky, které vám doktor samozřejmě předepsal a za něž bysme měli dohromady dát dalších minimálně 1000 Kč. Inu, tak jsem litrovou lahev Aloe a nejrůznější pročišťovací lektvary slušně odmítla a šla místo toho do našeho úžasného bylinkářství Oregano v Dejvicích. Tady jsem si koupila jaterní čaj za 49 Kč a bylo.:)

L0021022 Physician taking pulse

Zas tak krutá nebudu:

Ale abych si jen nestěžovala a nebyla za úplnýho kverulanta…:) Pulzní diagnostika, kterou mi pan doktor dělal a na níž ayurvédská medicína do velké míry stojí, je úžasně zajímavá věc! Doktor totiž pozná, kde máte v těle jaký problém na základě tří různých tipů pulsu, povrchového, středního a hlubokého. Ty se váží na funkci různých orgánů, takže vy jen sedíte, diagnostik vám mačká zápěstí a hned všechno ví.:) Výsledná diagnóza (ne)překvapivě dost přesně sedí. Dověděla jsem se také pár nečekaností ohledně stravování, např. že pro určité typy lidí, mě osobně nevyjímaje, vlastně vůbec není zdravé jíst syrovou zeleninu. Těžko se totiž tráví a pak způsobuje nadýmaní a celkově tělo poměrně vyčerpává (ostatně tomuto tématu se věnuje i tento článek). Takže moje oblíbené večerní  saláty zase asi až tak dobrý nápad nebudou…

Sečteno a podrtženo návštěva u Mudr. Freje pro mě byla dost velkým zklamáním, protože jsem si vlastně přišla jako na prohlídce u běžného lékaře s tím rozdílem, že tento akorát používal trochu jinou terminologii (obvoďák by o čakrách asi nic moc nevěděl :)) a tvářil se jako „alternativní“, ale ve skutečnosti byl hrozně komerční. Za peníze, které jsem zaplatila, se mi bohužel nedostalo služby a zejména přístupu, který bych očekávala. Pulzní diagnostika byla sice bezva, nicméně to, jak jsem si představovala, že s panem doktorem povedeme zapálenou debatu na téma co, proč a jak se měl v Indii se opravdu nekonalo. Nevadí! Já kvůli tomu na alternativní medicínu a ayurvedu rozhodně nezanevřu!:) Jen bych vám, pokud budete chtít někdy zajít k indickému lékaři, doporučila někoho míň západního, známeného a rozhodně s větším smyslem pro humor.

Pár bodů na závěr:

  • Kde to je?: Centrum přírodní medicíny, Holandská 10, Praha 10
  • Jak dlouho konzultace trvá?:  asi 30 minut
  • Kolik to stojí?: 890 Kč
  • Je potřeba se nějak připravit?: s sebou musíte mít vyplněných několik poměrně dlouhých dotazníků týkajících se stravy, ale také mnohem osobnějších informací, o něž občas není úplně příjemné se dělit.
  • Stojí to za to?: Ne (pan Frej mi snad odpustí).

OBRÁZKY:

Wiki commons

24 komentářů k článku Ayurvédská diagnostika u MUDr. Freje aneb „cikitsaka“ v obleku

  1. Dobrý den, u MuDr. Freje jsem byla několikrát, něco pomohlo, něco méně. Nejvíc však pomohl mojí mamince, které po operaci celý rok neustále vytékala lymfa a chodila jsem s ní 2 x měsíčně na odsávání (cca 0,75 – 1,5 litru lymfy pokaždé). Ta zůstávala pod kůží a vytvářela bouli, kterou neustále řezali, až nakonec jí tam dali dren (trubičku), kterou vše odtékalo do obvazu. Po roce pořád stejný výsledek. Tak jsem se o tom při své návštěvě zmínila p. Frejovi a ten mi doporučil Lymfodertox. Po týdnu se lymfa přestala nadměrně tvořit a od té doby máme klid.
    Dr Frej se podle mne choval jako člověk, který pravidelně medituje a také se setkává s lidským utrpením, takže si záměrně udržuje odstup. Ceny nízké nemá, ale je soukromý lékař a vše si musí hradit sám. Neobhajuji, nekritizuji. Jsem ráda, že tu ta možnost je. Znám lidi, kterým pomohl se smrtelným onemocněním. To jsou moje zkušenosti. Zdravím. Jana

  2. Koukam, ze se za ty roky nic nezmenilo. Vzhledem ke svym dlouhodobym obtizim jsem na zaklade clanku zasla za doktorem Frejem.

    Uz pri vstupu vypadal, jak kdyby ho ma pritomnost obtezovala. Pak jsem mu dala vyplnene dotazniky, ktere projel a rekl, ze je to hruza (nejak nevim, kdybych se stravovala zdrave, tak tam asi nebudu?) a pak me zmeril na vaze a rekl, ze muj metabolicky vek je asi o 14 let vic, nez kolik me je. Pak neco sepisoval na pocitaci, zatimco ja sedela na sedacce a jen si rikala, co to ksakru je. Nakonec mi podal doporuceni co jist atd. a rekl, jestli chcete ptejte se.

    Zadny vysvetleni, pochopeni, nic. Byla jsem tak v soku, ze jsem se skoro na nic nezeptala. Po pul hodine (mela jsem tam byt 45 minut) me vypakoval.

    Venku jsem si koupila cast tech zazracnych piluli a sla domu. Dietu jsem dodrzovat zacala a trochu se mi ulevilo.

    Bohuzel, vetsinou jsem netusila, proc co mam delat a jen myslenka na dalsi navstevu slovutneho doktora me desila. I po teto diskuzi jsem se rozhodla k nemu jiz vickrat nejit. Ja potrebuji lidem, co mi napravuji zdravi verit. Panu doktoru uz neverim ani nos mezi ocima.

    Dekuji za vsechny komentare tady. Hodne mi to pomohlo. Myslela jsem si, ze byl neprijemny jen na me. Pujdu se svou nemoci a penezmi jinam.

  3. Dobrý den, škoda, že jsem tuto diskusi nečetla před návštěvou pana doktora. Také jsem od něj odcházela zklamaná. Sídlí na nové adrese na Praze 5 a tam si účtuje 1200 Kč. A jeho bylinky mě stály ještě víc.

  4. Karolíno, přesně se stejnými pocity jsem odcházela od Mudr. Freje před 2 týdny a další 3 dny jsem to vydýchávala…já se nestihla optat ani na tu pulsní diagnostiku /pořád jsem čekala, že pan doktor začne/, a všehovšudy jsem se dozvěděla svoje BMI! Souhlasím s Plyš a k tomu „nějakej suchej“ bych přidala “ a studenej“…. takže pro všechny co čekají více doporučuji přečíst jeho knihy /jako odborník je asi fakt dobrý/a jít někam jinam…..

  5. Děkuji moc za recenzi! Byla jsem k panu doktorovi vyslána gastroenteorologem s tím, že léky mi nezabírají. A s tím, že mám jít k němu a JENOM k němu, že teď už nezbývá jen obrátit se na přírodní medicínu. Ale platit tisícovku za podobné sezení (jaké ze svých mnohých návštěv u lékařů znám moc dobře), kde se člověk nic nedozví a kde ho odbydou jen jako další číslo se mi moc nechce, zvlášť když je část z toho provize pro doporučujícího doktora. Beztak bych si nekoupila nic z těch předražených výrobků a vyřeším to asi stejně jako vy, nákupem nějakého čaje. Ještě jednou děkuji! :)

    • Moniko, já jsem u pana Dr. Freje byla také a Karolína přesně popsala mé pocity. Byla jsem z něho tak vykolejená, že jsem půl dne nemluvila a jen jsem přemýšlela…co to jako bylo??? Nejhorší na tom je, že když se podíváte na jeho kalendář a chcete se objednat, tak čekací lhůty jsou několikaměsíční a jezdí skutečně po celé republice včetně Slovenska. Nicméně a co je důležité, ty jeho předražené bylinky mají něco do sebe. A raději než chemii, zkuste bylinky. Bohužel to není jen o panu Frejovi, více lidí Ayurvédu zneužívá a tak pokud někdo zná někoho poctivého, komu jde o lidi, ráda si vezmu doporučení.

  6. Musím se smát, byla jsem u pana doktora před dvěma týdny a je to jako bych tady četla sama sebe, akorát já po vstupu do ordinace už neměla sílu ani na ty létající vtípky :-) vždycky, když jsem se v mysli snažila Dr. Freje nějak charakterizovat, napadlo mě jen „takovej suchej“… no možná je to i tím, že on je skutečně MuDr., holt mu to asi zůstalo z přechozí práce v nemocnici. Ájurvédě hodně věřím, tak ty lejstra o vhodné a nevhodné potravě dodržuju. Uvidíme :-)

  7. Prosim ještě jednu poznámku a podstatnou, ájurvéda není přímo alternativní medicína ani nemá nic s touto medicínou společné, ájurvéda vždy byla a je tak vedena u WHO jako medicína celostní .

  8. Všem kritikům Dr. Freje
    Vaše poznámky jsou smutné. Pan doktor se zachoval jako doktor a to přesně dle přísahy Čaraka. Doktor ayurvédy není povinen dle přísahy říkat pacientovi …, ale pokud pacient chce znát informaci , tak má na to právo, a tímto právem musí lékař reagovat. Pulsová diagnostika je velice přesnou(pokud se umí) diagnostikou která nám naznačuje jaké oblasti jsou zasaženy, dle toho se volí procedura atd. Ve vztahu tzv. vyplnění dotazníku se v ájurvédě nedělá, dotazník se píše (vyplňuje) v konzultaci s sahanem (pacientem). Zde Dr. Frej udělal chybu. Cena 890 Kč je moc přemrštěná, bězná cena pokud to převedu z dolaru na vaši menu je 200 Kč. No to by bylo pro začátek takhle.

    • Ahoj Georgi a děkujeme moc za vaše vyjádření! My se tady rozhodně nijak nesnažíme očerňovat Ayurvedu nebo tak něco a pokud to ten dojem dělá, tak to mě moc mrzí! Ve skutečnosti je to totiž úplně obráceně. Jak píšu v samotném článku, jsem těmhle věcem velmi otevřená a naopak si myslim, že by bylo moc fajn u nás celostní medicínu obecně víc etablovat. Jenom jsem sem, stejně jako i ostatní rybičky, napsala celkovej dojem z návštěvy MUDr. Freje, kterej pro mě prostě byl zklamáním. Pulsní diagnostiku vůbec nijak nezpochybňuju, protože mi právě příjde moc zajímavá a rozhodně jí věřim. Jenom jsem zkrátka od celostního lékaře čekala trochu „lidskosti“ a pohled trochu víc „do hloubky“ než jenom vyplňování dotazníku a měření procenta tuku v těle.:)

      • Paní Karolina,
        ja jsem pochopil že nekritizujete ayurvedu ale pana doktora Freje. Je pravdou že udělal mnoho chyb,uznávám, že zbytečně hloupých. Jsem rád že používáte správný výraz pro ájurvédu, celostní medicína. Děkuji

  9. tak to je jako bych to psala ja, ale o jine paní doktorce v regionu moravy, která se zabývá několik let TCM, byla jsem z toho přesně tak zklamaná, protože jsem se se o sobě vůbec nic nedověděla, dokonce míň než jsem si sama načetla z internetu a literatury – jsem také lékařka vnitřního lěkařství, přístupná alternativní medicíně,takže se snaží něco otestovat i na sobě, al ssama se asi pacientům věnuji víc, než tato lékařka mně.ohledně stravy a režimu jsem se dozvěděla akorát obecné vynechat mléko a škodliviny a pečivo a jiank nic ohledně doporučeni relaxačních technik , dechových cviků ani přesný postup detoxikace. zaplatila jsem 650 kc za odebranou anamnézu s potvrzením mého výčtu potíži pulsní diagnostikou a z jazyka (tj mám vysoký bilirubin a pálení žáhy a suchou kůži, takže se potvrdilo, že mám problém s játry, žaludkem a snad i plíce a samozřejmě slezina, to mají snad cšichni), koupila jsem si nabídnutý nápoj mudrců za 400kc a jsem objednaná za týden na další konzultaci ohledně pro mne vhodných homeopatik,což budu asi taky zase platit jako vyšetření. akupunkturu jsem zatim odmitla.mudr mne sdělila že „napichuje “ vlastně jakési univerzální dráhy, že se celkově po tom budu cítit lépe. Jinak dost tápala na mé dotazy, jakési cviky mi hledala v knize a namohla si vzpomenou na název žádného homeopatika, který by mi v danou chvíli mohla doporučit, takže až prý příště, že se na to podívá.Takže já už jsem si našla vlastně všechno sama a budu si na sobě dělat pokusy taky sama, protože nebudu platit za další konzultace, které budou pravděpodobně dAlšim jejím univerzálnim taky pokusem. jako je lékař a Lékař, tak je i léčitel a Léčitel,že.bohužel jsem na ni nenalezla zatím žádné recenze, jen jednu taky hodně negativní, což jsem nechtěla hned brát vážně, ale asi se přidám.Zdravím všechny zapálené pro TCm a ajurvedu apod.

  10. Tak to jsi mě překvapila a i doradila, tohle bych čekala od klasického doktora ne od alternativce. I když je fakt , že od pohledu taky žádný extra sympaták :)

  11. Skvěle napsané, mám naprosto stejnou zkušenost i dojmy. Taky jsem se na úvod pokusila o vtípek v podobném duchu jako pisatelka a dopadla jsem stejně :) Ale zase je fakt, že pokud fórky podobného typu slyší několikrát denně, tak už mu to asi fakt vtipný nepřipadá :) Také jsem dostala jídelníček, kde byly potraviny, o kterých jsem nikdy neslyšela a můj, dle mého názoru, velmi zdravý jídelníček dopadl velmi smutně, jak pan doktor říkal, když to četl: „no, to je teda hrůza“. Nový jídelníček jsem dodržovala tak z 60% a pila tu Aloe a Tulsi čaje, ale je pravda, že mi to asi pomohlo :)

    • Ahoj Evo,

      haha, no jo, vidíte, to mě nenapadlo, že by mohl pan Frej mít vtipnejch pacientů možná až moc.:)) Jestli máte pocit, že vám jeho rady pomohly, potom je to bezva a mám radost! Já jsem prostě byla zklamaná, protože jsem se vlastně nic moc novýho nedověděla a to, co nový bylo, mi přišlo jako blbost. Ale možná jsem prostě jenom trochu moc suverénní, nafoukaná ryba!:D

  12. Já jsem byl na ajurvédské detoxikaci od Dr. Freje a musím si ji pochválit..on je podle mne Frej trochu jinak stavěný než na pouhé povídání, a diagnostika je podle mne spíše takový základ, spíše bych doporučil konkrétní procedury od něj, dobrá je například šírodhara

    • Ahoj Nobedare,

      jééé, no tak to je dobře, že jste byl spokojenej! Možná jsem prostě jenom měla moc vysoký očekávání, který nebylo naplněno, no… :)

  13. Přínosný článek! I když ajurvéda mne zajímá.

  14. Mám podobnou zkušenost s panem doktorem, před pár lety na jeho kurzu Vaříme s ajurvédou

  15. Výborně napsané. Mimochodem i mě u takové příležitosti zajímá to PROČ. Já si to musím umět vysvětlit a zařadit (popř. vyřadit) do(z) mého chápání medicíny, fyziky, logiky, tělocviku apod., abych tomu mohl plnohodnotně věřit. Pokud totiž mám jen holou informaci typu „jezte staré věci“, tak tam minimálně nemůže fungovat ten synergický efekt spokojeného mozku a podkopávám si tím od začátku i to případné placebo :) A přitom i kdyby to nebyla pravda a bylo to rafinovaně okecané, tak to bude fungovat líp.. viz Derren Brown – Fear and Faith ( http://www.youtube.com/watch?v=hfDlfhHVvTY )

    • Ahoj Dušane! No, já si myslim, že to „proč“, je hlavním důvodem návštěv „doktorů“ alternativní medicíny… prostě člověk čeká, že si s tebou budou povídat. Právě narozdíl od bežnýho lékaře. Pointa totiž podle mě spočívá v tom, že člověk sám se stává odborníkem na svoje tělo… kdo jinej by jim měl být, žejo?:) No, a k tomu je třeba ptát se „proč“…

  16. Super recenze! Díky, naprosto dle mého naurelu. Taky nemám ráda suché lékaře, terapeute,..asi obecně lidi. A to jsem poslední dva roky vyzkoušela specialistů skrz své neduhy. Nicméně ayurveda mě rovněž fascinuje, ale to převzetí a adaptace na západní styl mi moc nesedí, je z toho cítit ta komerce. To obecně i TČM a další.. Vlastně mě zaráží, že ve filmu o Ayurvede – Umění bytí říkali ti staří guruové, že se nemá na tom chtít bohatnout. A přitom všichni osvícení zápaďáci, co absolují kurzy na východe, se vrátí a živí se tím a jejih sazby jsou velmi nadstandardní v poměru k výkonu (viz. jak ste psala, mám podobné zkušenosti). Tak mi to hlava moc nebere:-)

    • Ahoj Lenno! Já si nemyslim, že je nutně špatně, že si tady za to lidi říkají relativně hodně peněz. Přece jen naše kultura a hodnoty jsou jiný než v Indii a člověk se nějak živit musí. Potom ale čekám, že za ty peníze dostanu i odpovídající službu…:)

      • Dobrý den, musim říct, že i po čtyřech letech u Mudr.Freje nic nezměnilo. Byla jsem tento týden. Nechala jsem za návštěvu 1200,- + za bylinky na recepci. Sla jsem k Mudr.Frejovi z důvodu toho, ze jsem cetla knihu Ajurveda. A chtela jsem presne vědět více než co je napsáno v knize. Očekávala jsem sympatického muže z kterého bude vyzarovat energie a pozitivum.. Bohuzel jsme si prilis nepopovidali. Ani jednou se neusmal. Mela jsem z nej spise pocit takovy, ze jsem sedela v te jeho super luxusní ordinaci..za super prachy od klientu.. nervozitu.. necitila jsem se vubec příjemně. Myslim si ze jeho knihy ma napsané skvělé..ale on sam moc zapusobit neumí. Nicméně Ajurvede věřím. A věřím i jeho diagnostice, ale vpodstatě jsem veškeré informace vedela uz z jeho knihy. Jídelníček ktery jsem dostala..neni ani jídelníček, ale jen rady co je vhodné a co ne.. a to je i v knize.. Bylinkam verim, ze pomohou.. a Ajurvede rozhodně věřím. Budu dodržovat rady, ale z návštěvy jsem taktéž zklamaná.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *