7. Srpen 2013 0

Slávky

IMG_7521Rybičkýýý! Mně se po vás ale stejskalóóó!:) A abyste věděli, ani na vteřinku jsem na vás nezapomněla a přímo na moři (no fakt!) kuchtila kde co, abych vám z Chorvatska přivezla nějaký další úžo vyletněný recepty! A začneme hnedka od toho nejvíc dobrýho a nejjednoduššího. Máte rádi mušličky?:) Já je absolutně miluju! Hlavně teda tyhle slávky. Jsou lehounký, zdravý a dobroučký. Koukejte!

Pro dva otesánky budete potřebovat:

  • 1 kg slávek (u moře doporučuju si ráno přivstat a koupit je přímo od rybářů):)
  • 1 cibule
  • 1/2 l bílého vína
  • svazek hladkolisté petrželky
  • 3 stroužky česneku
  • 100 ml rajčatové passaty (Alnatura)
  • 250 ml zeleninového vývaru nebo vývaru z mořských plodů

Největší práci vám dá očištění mušliček. Je to trošku vopruz, ale na druhou stranu, když to překonáte, budete nadšený z toho, jaký jste udělali vynikající jídlo.

obrázek 2

 

Takže nejdřív vemte nějaký tupější nůž, ať se neříznete a vyndejte slávce z pusy trávu. To znamená, jednou rukou slávku přidržte u špičky a druhou chytněte trávu, která z mušle kouká a směrem k zaoblenému konci jí decentně vytrhněte z pusy.:) No vážně! To je totiž ještě zbytek potravy, co nestihla chudák schroupat a šup, už ji rybáři ulovili. Pro větší přehlednost, to je to, co vidíte nahoře napravo; nahoře: zahryzlá do trávy, dole: to, co z ní máte ideálně vytrhnout.

Potom ještě doporučuju vzít si kartáček a pěkně slávky očistit i na povrchu. Určitě budete mít s čištěním méně práce, když už se při koupi a výběru zaměříte na to, aby byly slávky nejenom čerstvé, ale i ne příliš špinavé a zarostlé, jinak si fakt máknete.:)

A teď už se můžete vrhnout na cibulku a nakrájet ji na menší kostičky, nasekat petrželku a očistit česnek. Cibulku nechte zesklovatět na olivovém oleji. Až bude lehoučce do zlatova, zalijte ji vínem a redukujte (moje oblíbené kulinářské slovíčko:D), dokud se vám alkohol zcela neodpaří. Pak přisypte slávky a zalijte vývarem. Já jsem použila vývar z předchozího dne ve kterém jsme vařili olihně apod., pokud je nemáte a připravíte si silnější zeleninový, určitě tím nic nezkazíte. Přidejte část buďto nasekaného česneku na malinké kostičky nebo jeden prolisujte a přiklopte pokličkou.

obrázek 1

Nechte dusit asi 7 minut. V páře se vám slávky začnou pěkně otevírat a ještě pustí nějakou vodu. Zatím je nesolte, jsou – alespoň ty čerstvě ulovené – samy o sobě docela dost slané. Potom přilijte passatu a za občasného míchání vařte už bez pokličky, ať nemáte příliš velké množství zbytečně řídké omáčky. Po asi 10-13 min vaření přihoďte zbytek česneku, celou petrželku, opepřete a podle chuti případně dosolte.

Baští se většinou s čestvou bagetkou a úplně nejlepší je možná vlastně právě ta báječná omáčka. Ani příbory nebudou potřeba. Stačí vám samotná mušle, která vám poslouží jako takové klepítko, kterým pak z těch ostatních vyndaváte vnitřek masíčka. Ty slávky, které se při vaření neotevřely nejezte. Nejsou čerstvé a byly pravděpodobně po smrti ještě dřív, než je vylovili…

 A kam za mušlema v Čechách?

  • Makro – tady je seženete s jistotou a asi nejčerstvější, jak jen u nás můžou být. Nejsou ani moc drahé a doporučuji určitě ty v síťce na ledu místo nějakých mražených. 1kg stojí kolem 100 Kč.
  • Hala 22 – Holešovická tržnice – pražským rybičkám bez makro karty navrhuji doplavat do Holešovic, kde na rozdíl od Sapy seženete taky čerstvé přímo od Chorvatů. Většinou v pátek nebo v sobotu. 1kg stojí kolem 150 kč.
  • Sapa – má, co vím, jen mražené, takže žádná velká hitparáda.
  • cerstveryby.cz – seženete čerstvé, ale když mám možnost si je na vlastní oči i prohlédnout, jsem vždycky radši a upřednostním kamenný obchod.;)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *