9. Srpen 2013 136

Jaterní a žlučníková očista

Depositphotos_5555614_s

Každá zdravá rybička dobře ví, že játra jsou hlavní čistící orgán těla. Fungujou jako takový filtr, který zpracovává všechny jedy a toxiny, které do sebe dostáváme a stará se o to, aby bylo napácháno co nejmíň škody. No jo, jenže co naplat, když jsou, chudinky, tim čurbesem už tak zanesený, že by samy potřebovaly nějak pomoct? Ha! Naštěstí tu máme skvělou, přírodní detoxikační kůru!:) Nejlepší čas na jakoukoli očistu je sice vždycky na jaře nebo na podzim, nicméně já jsem byla tak netrpělivá, že jsem si jí udělala už teď v létě.:) No a protože to neni žádná sranda, tak to dneska bude trochu na dýl…

Východní medicína často považuje játra za jeden z hlavních zdrojů lidského zdraví i všech nemocí. V Číně třeba odvozují velikou spoustu neduhů, kterýma dnes v západní civilizaci trpíme od tzv. „stojaté krve“, což je stav, při němž nemáme dostatečně čistou a „čerstvou“ krev právě kvůli špatně pracujícím játrům (Pitchford 2002). V těle se potom hromadí škodliviny a je ideálním prostředím pro parazity, všemožný ošklivý bakterie, houby a jiný zviřátka… prostě to v něm vypadá trošku jako v bažině.

Potom máme ještě taky žlučník, což je takovej malej váček, kterej sedí pod játry a shromažďuje se v něm žluč; tekutina z jater, která nám pomáhá trávit tuky. Jenomže v důsledku nesprávný životosprávy se nám v něm často začnou tvořit kameny, které potom blokují průchod žluči dál do trávicího traktu, tlačí na všechno okolo a malér je na světě. Nemusíte mít zrovna hned žlučníkový záchvat, aby se vám potom špatně trávila potrava a ovlivnilo to právě i funkčnost jater. Doktorka Hulda Clark, která následující očistu vymyslela, dokonce tvrdí, že zanesený žlučník je příčinou nejen zažívacích potíží a alergií, ale třeba i chronických bolestí zad… a vůbec spousta zdravejch a chytrejch lidí (třeba Teal :)) řiká, že pokud pro sebe chcete udělat něco vážně hezkýho, potom byste měli následující kůru rozhodně zkusit.

Co to ty kameny vlastně jsou?

 

Žlučové kameny jsou víceméně krystaly vytvořené z nějrůznějších složek žluči, které se kupí a kupí, až má člověk v břiše balvan.:) Tak daleko to samozřejmě dojít nemusí, ale běžný člověk prý může mít v těle klidně okolo 2000 – 5000 žlučových kamínků a uvádí se, že pokud jich během očisty vyloučíte víc jak 200, měli byste celý proces během následujících 6-8 týdnů zopakovat. Ideální stav je prý napočítat okolo 20 kamenů.

Ale pozor! Ne všechno, co se ve vás totiž při očistě pohne, jsou „opravdové“ žlučové kameny, které se vám v těle léta hromadí. Postupně se totiž přišlo na to, že valná většina z toho, co z vás odejde, jsou „jen“ žlučové a cholesterolové krystalky, které se vám v těle vytvoří přes noc přímo během detoxu. Tzn. veliká část z těch údajných 5000 kamenů je pravděpodobně pohyblivých, resp. prostě se utvoří a pak zase vstřebají, a tak pořád dokolečka. Nicméně dobrá zpráva je, že pokud v sobě opravdu máte i kameny usedlíky (jakože to je hodně pravděpodobný), potom se během téhle očisty šetrně zbavíte i jich. Takže hurááááá!:)

Pro a proti detoxu:

+ trvá jen asi 24 hodin

+ nemusíte držet žádný náročný půst

+ bezpečnost

+ údajně je to jedna z nejúčinnějších očist jater a žlučníku vůbec

+ jiná přírodní cesta jak se zbavit žlučových kamenů, než tahle, víceméně není

+ pročistíte se a můžete se zbavit i chronických neduhů

– ta epsomská sůl je fakt humus!:)

– může se vám v průběhu dělat trochu nevolno

– druhý den je potřeba pohybovat se v doběhové vzdálenosti od WC…:)

Kdy očistu nedělat:

Ještě než začnete nadšeně plánovat, kdy do toho skočíte po hlavě, tak je potřeba vědět, kdy naopak neskákat.:) Tenhle detox je všude uváděný jako jeden z nejbezpečnějších vůbec, nicméně pořád je to pro tělo určitý druh zátěže, takže se mu vyhněte pokud:

  • jste nemocní
  • máte nějaký zánět nebo infekci
  • Názory jestli je očista vhodná pro těhotné, se dost liší. My si ale myslíme, že je lepší počkat, než bude rybátko na světě, protože jakýkoli detox je pro tělo přece jen zátěží a těch 9 měsíců už se to nezblázní.:)

Příprava:

Kůru je si nejlepší naplánovat na někdy, kdy víte, že budete mít klid. Počítejte s tím, že v den D budete potřebovat volné odpoledne, přičemž se všechno spustí v 18:00 a do hajan se jde už ve 22:00. Druhý den si potom nechte volný tak, abyste se mohli flexibilně přizpůsobovat občas poměrně nevyzpytatelným potřebám svého těla…:))

Proto, aby očista proběhla tak, jak má, je ale několik dní dopředu potřeba dodržovat pár věcí.

7 dní předem:

Začnětě si šetřit játra i žlučník a buďte na sebe hodný. Z toho vyplývá následující:

  • vynechejte tučnou, těžkou stravu. Nejezte nic smaženého, omezte příjem mléčných výrobků a tlustého masa.
  • jezte víc vlákniny. Pročistí vám střeva, což se vám bude hodit.;)
  • dlabejte hlavně zásadotvorné potraviny, což je mimochodem dobrý dělat pořád, celej život a už nikdy jinak!:) (Proč? Koukněte sem)
  • vyhněte se alkoholu a omezte kafe
  • nejezte žádný blevajzy, o nichž víte, že jsou nezdravý, a který určitě jako správný rybičky stejně vůbec nejíte, takže vám to sem ani nemusim psát!:)

5 – 4 dny předem:

  • omezte příjem i těch zdravějších tuků jako jsou třeba ořechy nebo avokádo
  • Pijte 1x denně sklenici jablečné šťávy, ta totiž pomáhá žlučníkové kameny rozmělňovat, aby se vám potom třeba někde nezasekly. Chce to nejlépe domácí mošt přímo z odšťavňovače a nebo si sežeňte 100% čerstvou šťávu (většinou ji mají v obchodech se zdravou výživou). Džusy z obchodů nekupujte, jsou z koncentrátu a plné cukru.

Postup v den očisty:

U tohohle detoxu je prý extrémně důležité načasování. Proto respektujte uvedené hodiny a snažte se jednotlivé fáze nezpožďovat o víc než 15 minut.

Epsomská sůl působí jednak projímavě a druhak pomáhá kameny rozmělňovat tak, aby se po cestě nikde nezasekly. Olivový olej se šťávou potom působí jako „nakopávač“ celého procesu, kdy se uvolní velké množství žluči najednou a kameny se tak rozpohybují.

Tip: k tomu, aby z vás všechno mohlo odejít v klidu a míru, je dobrý mít čistá střeva. Proto pokud máte přístup k hydrocolon terapii, tak si na ní s nějakým předstihem zajděte a nebo si kupte v lékarně to, čemu se odborně řiká „irigátor“ (stojí asi 170 kč) a lidově klystýr.:) Můžete si ho klidně udělat doma, dokonce se to i jednou za čas doporučuje (Pitchford 2002). Návod jak na to, najdete třeba tady a poměrně názorná (ale zase ne moc, nebojte!!:)) ukázka je třeba tady, i když jenom v angličtině.

Co budete potřebovat:

  • 4 polívkové lžíce epsomké soli (síran hořečnatý), mají ji v lékárnách
  • 3 x 250 ml (750 ml) vody
  • 125 ml olivového oleje (je lepší nějaký lehčí, aby vám nebyl moc těžký do břicha, ale určitě extra vergine, žádný levný olej na smažení nebo tak něco! Ty bývají přepálené a mají spoustu volných radikálů)
  • 125 ml šťávy z 1/2 růžového grepu nebo z několika citrónů (pokud je máte v lednici, tak je vyndejte, budete je potřebovat v pokojové teplotě)

IMG_8515

Ráno začněte sklenicí moštu a lehkou, dobře stravitelnou snídaní s minimálním obsahem tuku. Ideální je třeba ovesná kaše s ovocem nebo nějaký ovocný smoothie, ale bacha, žádné mléko, máslo ani nic takovýho. Tím, že nebudete jíst nic tučnýho se vám totiž v těle nahromadí žluč, vytvoří v játrech tlak a díky tomu se potom zbavíte víc kamenů najednou. I k obědu si proto dejte něco malýho a lehoučkýho, pohankovou kaši, kuskus s vařenou zeleninou nebo tak něco. Žádné maso a nic tučného. Po 14:00 už nic nejezte ani nepijte, protože byste si tím mohli pozdějc přitížit.

  • 14:00: Připravte si solný roztok. Do 750 ml vody rozpusťte 4 polívkové lžíce epsomské soli a buďte rádi, že zatim nevíte, jak to chutná!:D Na některých stránkách doporučujou přidat trochu citronové šťávy, jinde vodu úplně nahrazujou jablečným moštem… ale já jsem na tyhle bezva vylepšováky bohužel přišla pozdě, takže jsem se držela vody.:)
  • 18:00: Odlijte si 185 ml vody se solí a vypijte svojí první dávku. Upřímně řikám, že tenhle lektvar je asi ta nejhnusnější věc, jakou jsem kdy pila. Vsadim se, že hrneček vám už nikdy nebude připadat tak bezednej.:D Nicméně útěchou vám budiž to, že to stojí za to (fakt!:)! Po dopití se můžete napít trochy obyčejné vody a nebo si vypláchnout pusu.
  • 20:00: Je čas na druhou dávku (zase 185 ml) epsomké soli. Kyžtak myslete na to, jak bude zítra ráno váš žlučník veselej a půjde to hned líp!:))
  • 21:30 – 21:45: Připravte se, že za chvilku půjdete do hajan a tak dodělejte všechno, co potřebujete a šup do pyžámka!:) Potom v dobře uzavíratelné sklenici pořádně protřepejte 125 ml olivového oleje se 125 ml grepové nebo citronové šťávy tak, aby vám vznikla kompaktní emulze. Ale JEŠTĚ TO NEPIJTE!
  • 22:00: Teď je teprve čas na lektvar č.2. Vezměte si sklenici s olejem a šťávou k posteli a ve stoje emulzi vypijte. Po tom hořkym očistci to bude překvapivě příjemná zkušenost, slibuju!;) Nemělo by vám to zabrat víc než 5 minut. Jakmile dopijete, jděte si co nejrychlejc lehnout. Tohle je podle Dr. Clakové zcela zásadní, prostě čím dřív budete v posteli, tím líp. Položte se na pravý bok, stulte se do klubíčka, kolena u hrudníku a snažte se takhle ležet nehnutě alespoň 20 minut. Představujte si, co se ve vás asi zrovna děje, jak se tam všechen ten čurbes hejbe a mějte z toho radost.:)) Možná pocítite, jak se vám žlučníkové kameny uvolňují a začínají putovat tělem, nicméně oni se díky epsomské soli rozpouští (netrpěli jste zbytečně!:), takže taky nemusíte cítit nic. No a pak už jenom dobrou nóóóóc!:)

Pozn.: Ideálně by se prý člověk neměl v noci moc hemžit, měl by spát dobře a v klidu. Já jsem se hodně budila, protože mi někdy kolem 2:00 bylo trochu špatně, a tak jsem se pořád převalovala. Na webu doporučujou vzít si před spaním spolu s druhým lektvarem ornitin, po kterém byste měli spát jako miminko. Jenomže to je růstový hormon a já těmhle věcem prostě ze zásady nevěřim, takže bych si ho nevzala. Nicméně se přiznám, že jsem si nedělala žádnou rešerši a doporučujou ho různé zdroje, tak vám to sem radši píšu…

  • 6:00 (druhý den): Ano, tušíte správně, že vás čeká 3. dávka solného roztoku. To je probuzení, co?!:D Kdyby vám náhodou bylo trochu špatně, tak chvíli počkejte a nebo si dejte hrst suchých ovesných vloček a až potom sůl vypijte. Za odměnu pak můžete eště zpátky do postele.:)
  • 8:00: Hurááááá, je čas posledního 185 ml epsomkého utrpení! Jste šikulky!:) Pokud chcete, můžete si jít ještě lehnout se sladkým pocitem zadostiučinění, ale pravděpodobně vás stejně brzo vyženou náhlé střevní pohyby…:)
  • 10:00: Už zase můžete začít jíst, ale opatrně, buďte na sebe šetrní. Ideální je půst přerušit další sklenicí čerstvé jablečné šťávy a za půl hodiny potom si dát nějaké ovoce nebo obyčejnou ovesnou kaši. S postupem dne můžete začít jíst normálně, nicméně stále platí, abyste žlučník zbytečně nenamáhali (tzn. nejezte nic tučného a pozor na česnek).

Uděláme kamínkům pááá pááá!

No a jak by to mělo celý vlastně dopadnout? Jak už jsem naznačila v předešlém popisu postupu, měly by z vás druhý den po začátku kůry začít odcházet žlučové kameny a kamínky. Poznáte je tak, že narozdíl od zbytku obsahu střev, který klesne na dno mísy, plavou a budou mít zelenkavou až khaki barvu. Budou se taky hodně velikostně lišit. Já jsem měla pár kamenů velkých asi jako fazolky a pak hodně maličkých, ale některé můžou dosahovat i několika cm. Každopádně se budete určitě divit, kolik jste toho v sobě měli a už jen z toho vědomí, že teď je to pryč, vám hned bude hej!:)

kameny

Některé zdroje uvádí, že při chronických onemocněních, alergiích, přertvávajících bolestech zad, apod. je potřeba vyloučit minimálně okolo 2000 kamenů, abyste pocítili nějaké zlepšení stavu. Jinde ale píšou, což mi příjde rozumnější, že na počtech zase tolik nezáleží, panč důležitý je to, jak se po očistě cítíte. Mělo by vám být obecně líp, symptomy, ať už jsou jakékoli, by měly polevit. Pokud se tak nestane, potom se kůra doporučuje za 6-8 týdů zopakovat. Někdo totiž může mít kaměnů fakt hodně a všechny se při prvním pokusu nemusí dostat ven.

Závěr (rybíma očima):

Musím říct, že mě tahle žlučníková očista celkově poměrně nadchla. Naštěstí žádnýma chronickýma obtížema netrpím, takže jsem do ní šla víceméně ze zvědavosti, a proto, abych viděla, jestli se mi trochu nezlepší pleť. Je nenáročná, rychlá a hodně efektivní (i efektní ;)). Když totiž před sebou vidíte ty svoje kameny, tak ať už je to vlastně cokoli, co z vás odešlo, dodá vám to silnej pocit zadostiučinění a okamžitýho ozdravení a to je podle mě nakonec možná to nejdůležitější. Po 14 dnech od očisty mám opravdu lepší pleť (i když to může být dáno spoustou různých faktorů) a rozhodně mi příjde, že mám víc energie. Je mi prostě dobře a určitě detox za těch pár týdnů zkusim znova.:)

 

P.s. Chcete se naučit rozmazlovat nejenom svoje tělo, ale taky svojí rybičkovskou duši?:) Tak pak určitě vyzkoušejte i můj kurz 30 DNÍ OPRAVDICKÉ SEBELÁSKY!;) Najdete ho TUHLENC, hned dole pod videem a úplně ZADARMO (no, fakt!;)! 

www.karolinadobrovska.cz

 

ZDROJ:

Curezone.com

Healthbliss.net

Pitchford, P. 2002. Healing with WholeFoods: Asian Tradition and Modern Nutrition; Third Edition. Berkeley: North Atlantic Books.

 

136 komentářů k článku Jaterní a žlučníková očista

  1. Ahoj,
    chystám se na očistu:).
    Pokud dodržím zmíněný postup, může se stát, že by tato očista byla bolestivá?
    Mám jen bobky z toho, aby se kameny někde nesekly. Mám prý v pravém záhybu tlustého střeva užší „průchodnost“. To místo i pobolívá. Jinak mě občas píchá v oblasti žlučníku a jater.
    Díky moc:) .
    Lukáš

  2. Ahoj, docela jsem z očisty měla respekt. Vyzkousela jsem včera poprvé a napíšu své poznatky v 18:00 jsem si dala sůl smíchala jsem jí s jablečnou šťávou a první vypití ušlo asi tak do hodinky se dostavil průjem. Běžně mě prožene jablečná šťáva tak jsem si myslela, že to takhle bude celou noc a naštěstí ne. Po druhé dávce soli s jablečnou šťávou už s větším odporem k pití už jen škrundalo v břiše a po vypití ojele s grepovou šťávou jsem po půl hodině usnula ani nevím jak byla jsem celkem unavená takže bych šla klidně už v těch 18 hodin spát. Kolem 21 hodiny jsem si lehla do postele a trošku to zaspala, protože to čekání bylo dlouhé i když jsem se celou dobu snažila držet oči, ale vzbudila jsem se hned po 22 hodině a ve stoje vypila olej a šla zase spát. Ve 3 ráno mě probudilo nutkání na toaletu, kde už se nacházeli kamínky. Ráno jsem se vzbudila a vypila další dávku soli a cca po půl hodině se dostavila potřeba toalety, kde se nacházeli další kamínky. Překvapilo mě kolik jich bylo největší byl 1 cm a jinak se tam nacházeli v celku drobné kamínky. Odhadem kolem 200 jich mohlo být. Bála jsem se jak mi to vše sedne na žaludek po přečtení všech komentářů, ale nakonec jsem se cítila při očistě dobře. Ubytek na váze nepozoruji jak někdo psal. Očistu dělám 5 dní od úplňku. V rodině trpíme na žlučníkové kameny i mě občas pobolívá, ale po ultrazvuku žlučníku nebylo nalezeno nic a tak se to přisuzovalo vždy stresu atd. Očistu určitě za čas zopakuji.

  3. Čítam, a nestačím sa diviť. Čítala som odborný článok od vyštudovaného lekára, zároveň osobne som sa poradila s lekárkou ohľadom žlčníka. V článku som sa dozvedela, že recepty na očistu žlčníka od kameňov je veľmi zavádzajúci, nakoľko z tela neodchádzajú žiadne žlčové kamene, ale len zlúčeniny oleja, ktoré sa zmenia na tzv. kamienky. Lekárka mi potvrdila, že v dnešnej dobe neexistuje nič, čo by odstránilo žlčové kamene, alebo ako u mňa sa potvrdilo bahno a piesok. A úplne najzaujímavejšie je, že ani jeden jediný človek, čo absolvoval nejakú kúru na odstránenie kameňov nepísal, ako dopadli výsledky vyšetrení po kúrach, alebo lepšie, že na vyšetreniach po kúrach zistili, že žlčník je vyliečený a prázdny. Môj osobný názor, je to vec psychiky a domýšľania. Akurát čítam, koľkým bolo pri rôznych kúrach zle, vracali a pod. Preto sa ešte raz pýtam: Kto bol po viacerých kúrach na očistu na vyšetrení žlčníka a potvrdili mu vyliečený a vyčistený žlčník od kameňov??!!

  4. Předně děkuji za velice podrobný popis kůry. Také jsem vyzkoušela. Poctivě jsem dodržela i přípravu, zhruba 10 dní předem jsem najela na veganskou stravu. Překvapil mě hladký průběh. Espomská sůl chutnala jak silné kafe, olej s grepem také ušel, jen jsem měla trochu žízeň. Druhý den jsem samozřejmě byla vázána na toaletu, žádné kamínky jsem nenašla, ale cítila jsem se tak odlehčeně. Měla jsem opravdu potřebu být sama doma, sama se sebou. Měla jsem pocit, že se mi chce skoro brečet, jak ze mě něco odešlo (v poledne jsem měla téměř o 2 kg méně než ráno :-), ale vnímala jsem i jiný rozměr). Určitě zase zopakuji, snad víc kvůli tomu zvláštnímu emočnímu rozpoložení, na které si příště vyhradím víc prostoru, než kvůli fyzičnu.

    • Jenom chci doporučit- použit termofor při čistce,každý den/min 3-4 dny/ před čistkou vypit 1l jabl. šťávy, v den čistky ráno vypit 1l jabl. šťávy a ne sklenku,před čistkou vzít spasmolytikum-aby nedošlo k zaseknuti kamínku. Dělám to 10 let .

  5. Dobry den.
    Chtela jsem se optat, zda je tu nekdo, kdo se dlouhodobe stravuje podle pravidel lowcarb a zkousel ocistu? Jak si pomoci v pripade, ze jablka a jablecnou stavu nemohu, samotnou citronovou stavu nepozru a grep taky do meho stravovani nepatri. Uz cca rok ale jiste potize, nejspis se zlucnikem, pocituji, obzvlaste, kdyz jednou za cas zaradim cheat day.
    Mam ocistu brat tedy jako cheatday?
    Moc dekuji za odpovedi.

  6. Z komentaru je videt nadseni pro tuto ocistu a velkou vuli neco pro sebe udelat, coz je super. Sama jsem ocistu delala nekolikrat a tak me udivily nektere popisovane problemy.
    Je jasne, ze nekdo to snasi lepe, jiny hure.
    Co je ale velmi dulezite se pred kurou dobre informovat. Mnoho potizi by nebylo, kdyby si kazdy opravdu dobre procetl navod a jeste lepe, kdyby si procetl knizku od Andrease Moritze „Uzasna ocista jater a zlucniku“, treba ze stranek megaknihy.cz. Tam se doctete vsechny podrobnosti, ktere vam pomohou mnoho potizi vyloucit. Napriklad, ze je mnohem snazsi a lepe se ocista snasi, kdyz ji delate pri ubyvajicim mesici. Jedinkrat jsem ji delala, z casovych duvodu, bei fazi kdy mesic pribyval a byla jsem prekvapena jak je mi to vsechno za tezko, protoze jsem jinak ocistu snasela perfektne a i jsem se na ni tesila. Tuto zkusenost udelali i moji pacienti.
    Tato metoda je genialni, ale jako vsechno, ma sva pravidla a ta bychom meli dodrzovat.

  7. Ahoj, tak jsem jaterní očistu po více než roce odhodláváni zkusila. Nakoply mne 2 opuštěné grapefruity, které nikdo nechtěl jíst a plná zahrada jablek. Přípravu jsem neošidila, spíš ještě přitvrdila, protože pan doktor Jonáš doporučuje poslední den pít už jen jablečnou šťávu. Jsem zvyklá pít všelijaké bylinky a směsi na překyselení, takže epsomská sůl nebyl problém. Taková trochu hořčí mořská voda. Olivový olej se štávou byl horší, ale nadvakrát jsem to do sebe kopla a měla radost, že to jde jako po másle. Horší to bylo v 2:42, to mi bylo fakt zle – šlo to ze mě horem i dolem. Byla jsem smutná, že to bylo na nic… ale během dopoledne ze mne i přes to vyšlo 80 kamínků, takových jako olivíny, které jsem sbírala jako dítě na cestách v čedičovém štěrku. Největší měl 11mm, nemohla jsem tomu věřit, že tohle prošlo žlučovodem :-). A to jím docela zdravě. Takže děkuji za inspirující článek a spoustu diskusního příspěvků, které. I dodaly odvahy. Mám radost, jak se mi játra, žlučník a žlučovody pěkně pročistily, ale asi nebyly jediné…Tak si dám ještě za těch 6-8 týdnů repete.

  8. Takže přátelé, „JÁ A MOJE PRNÍ OČISTA V ŽIVOTĚ“

    Říct jedním slovem HOROR :-D slabý slovo. V prvé řadě jsem vůbec nevěděla, že mám celý týden před očistou pít jenom šťávy, tak to bych zemřela hlady, vážím nějakých 57 Kg a je mi 44let. Před prvním vypitím soli s vodou jsem se vážila, za noc jsem zhubla rovné dvě kyla :-O Moje nervy, ale od začátku. Nejím nezdravě tedy v uvozovkách :-) Jím maso, ale pouze z domácího chovu, nejím žádné výrobky prodávané v obchodech, nejím žádné mléko a mléčné výrobky: tvarohy, smetany, sýry, žádná pšenice, ani desetizrnné, ani sedmizrnné ani jiný, rádoby zdravější variantu. Cukry vůbec!!!!! občas med od kamaráda včelaře. Tak jsem si myslela, že to proběhne uplně v cajku. Nic strašnějšího jsem ještě v životě nezažila, když tedy pomynu porod mých dětí. Od dvou jsem nejedla ani nepila, pro mne hrůza, že jsem nesměla pít. V 18:00 první sůl docela pohoda s tím citronem fakt normál. Těsně před vypitím druhé dávky ve 20:00 jsem letěla na záchod“Sprintem“ šílenej vodovád, ale šílenej, šla jsem do kuchyně a vypila druhou dávku. Letěla jsem opět neskutečným fofrem,od té doby jsem nic jiného nedělala až do přípravy oleje s grepem. To už jsem myslela, že prostě umírám. Manžel mi přinesl k posteli ten olej s grepem, prej se to má vypít ve stoje, ale já se bohužel už na nohou neudržela. Prosila jsem manžela ať mě zachrání, že nevím, co mi je, že nevím, co mám dělat a von, lásko já vůbec nevím, co mám dělat. Dobrý no, tak jsem ten hnus olejovej pozřela, ale fakt jsem myslela, že to nedám, ale v sedě-bohužel. Lehla jsem si a bylo mi brutálně zle, ale nepřeháním. Ve tři ráno, mě vzbudila šílená motolice, na zvracení, utíkala jsem na záchod a od tud jsem téměř neodešla až do vypití předposlední dávky. Motala se mi hlava, cítila jsem se jako otrávená, před smrtí. Vypila jsem i poslední dávku, takže jsem byla nejšťastnější člověk na světě, že je to za mnou. Toaleta pořád plná sajrajtu,až ke konci už téměř čistá voda apak vylítli takové tři koule v barvě trávy o velikosti pětikoruny, takový gelový . Jestli mi to pomohlo nevím, ale za tři týdny musím udělat další, protože si myslím, že ve mě bylo strašnýho bordelu a proto jsem měla tak šílenej průběh, ale už teť se mi klepou strachy kolena.

    • Myslím si,že nemusíte být celý týden o šťávách.Já už mám za sebou 5 očist a kromě masa, na které mi úplně přešla chuť jím téměř vše.Ale snažím se jíst zdravě.Ne ,že bych u těch očist tekla blahem, ale už pátá očista proběhla v pohodě. Druhý den mi bylo celkem dobře.Držím vám palce.Když už jste začala
      je dobré vydržet do konce,jinak může dojít ke zhoršení stavu, jak se to vše v těch játrech pohnulo.

  9. Tak už mi zbývá jen poslední dávka soli, vše se dalo vydržet, myslím, že jsem postup dodržela správně jen ty kameny pořád nejdou a to mám 2cm ve žlučníku…. tedy doufám, že už nemám

  10. Hlavně si sežeňte knihu od Andrease Moritze – Úžasná očista jater a žlučníku. Po kůře musí být klystýr. Důrazně na to upozorńuje.Žádné cholesterové krystalky se během detoxu netvoří,protože až jsou játra a žlučník čistá tak už tam nejsou.Ke zmýdelnění oleje též nedochází protože by se přitom musel pít louh ( Na OH) a to by asi bylo to poslední čeho byste si v tomto životě lokli.

  11. Ahojky,tak jsem včera taky chtěla zkusit jaterní očistu.dopoledne jsem pila jablečný džus 2 banány a jedno jablko,od 12 hod do 14 hod jsem pila jablečnou štávu a potom jen vodu.V 18 hod jsem vypila Eps. sůl rozdělanou v jabl. štávě a v 19.30 se mi udělalo špatně a vyhodila jsem jí.A ve 20 hod už jsem tudíž žádnou sůl už nepila.Nevím kde jsem udělala chybu.Chtěla jsem to vyzkoušet ,ale bohužel.

  12. Pingback: Očista jater - jak udělat "generální úklid"? | Slimming.cz

  13. Ahoj Karolíno,
    diagnostikovali mi žlučníkový kameny, ale na operaci se mi jít nechtělo, protože jsem neměl vůbec žádný potíže. Naštěstí shodou náhod můj kámoš prováděl jaterní očistu a to mě přivedlo k tomu to taky vyzkoušet, byť alternativním přístupům neholduju. Našel jsem si tvůj postup a vyzkoušel ho a výsledkem byly kameny o velikosti až 2,5 cm.
    Díky za detailní popis (navíc mi blízkým jazykem), doplním svoje zkušenosti:
    – vypít epsomskou sůl bylo v pohodě, když nedejchám, tak necítím chuť. Navíc jsem se na to těšil, protože už jsem měl pěknou žízeň.
    – vypít tu šílenost s olejem bylo taky kupodivu v pohodě (cejtil jsem spíš příjemnou chuť citrónů).
    Objednal jsem se na ultrazvuk, aby jsme mohli „vědecky“ diagnostikovat, zda se bude nález ve žlučníku lišit s tím předchozím.
    Ještě jednou díky. Honza

  14. Rád bych poděkoval za tento návod. Před dvěma měsíci mě hospitalizovali s pankreatitidou. Zjistili mi žlučník plný drobných kamínků a extrémní množství bláta. Kvůli zánětu mě tam trápili týden o hladu na kapačkách. Spousta sestřiček byly opravdu nepříjemné a doktoři se semnou vůbec nebavili, jen řekli, že musím po vyléčení zánětu okamžitě na operaci. Díky tomuto článku jsem se rozhodl operaci odložit. Ještě 3 týdny po propuštění jsem musel zůstat doma a chodil jsem na odběry a bral antibiotika doma. Po 3 týdnech řeki, že ještě bych měl zůstat doma, ale operace prý bude nevyhnutelná, že můj žlučník je časovaná bomba. No a právě ihned poté, co mě propustili a dobral jsem antibiotika, tak jsem zkusil první očistu. A výsledky jsem pozoroval. Nejprve jsem cítil v leže na boku, jak tam dost pracuje žlučník a cítil jsem chvílemi různé tlaky v místě a zvláštní zvuky z oblasti žlučníku. Ráno jsem si všiml menších tmavých cca 2mm plovoucích kousků. Nakonec jsem po 14 ti dnech zopakoval a včera jsem si dal do třetice po dalších 14ti dnech a už tam bylo kamínků méně. Porovnával jsem ho s obrázky na internetu i podle fotografií žlučníkových kamenů po operaci a je úplně stejný, cca 5mm velký. A to mi doktoři tvrdili, že žlučovod má maximálně 2 až 3mm a že se snadno ucpe. Přesto se ven dostal i takto větší kus. Cítím se mnohem lépe a dokonce už po druhé kůře jsem začal zkoušet jíst i jídla trochu kořeněná, ovoce jako rybíz, borůvky, angrešt a maliny. No a mnoho jiných věcí, ale snažím se samozřejmě zdravě.

    Tedy, ještě jednou velice moc děkuji…

  15. Prý trochu nevolno…tak zle mi nebylo ani po chlastu. Noční zážitky na záchodě, kdy jsem seděla s miskou na klíně na WC, protože to šlo horem i dolem a tekl ze mě pot byly fakt krušné. Pro příště jsem poučena, vzhledem k mým 50 kg (po očistě 47 kg) si místo polívkové lžíc dám kávovou a snad to bude lepší. :-)

  16. Ahojky všem…:) Mám dotaz…existuje nějaký přípravek na očistu jater a ochranu jater?

  17. Ahoj, teda nevím, vypití soli bylo drama :D ale po oleji se mi udělalo ještě hůř … Ten šel nadvakrát nadobro pryč, hlavně tedy o půlnoci. Hrozně mě z toho pálela žáha, použila jsem citróny, kyselé to bylo hrozně :D Ještě jsem to trochu pokonila, že jsem se po oleji mírně hýbala a nevydržela jsem 20 minut naprosto v klidu. Odešlo asi 50 kamínků, čekala jsem víc, ale to bych asi sebou nesměla tak šít :D … Určitě jsem zvědavá na další opakování, je blbost to zkusit jen jednou, játra si chci vyčistit. Jen mě trápí, že už ve čtvrtek, den před kůrou, mě začalo bolet v krku. Někde jsem četla, že to je normální, protože se rozkládají toxíny a další fujtably, z toho jablečného půstu. Ale ta směs s citróny, nemohla jsem kvůli žáhy usnout. Nedá se to nějak ovlivnit?

    • Zdravím,

      já s pálením žáhy měl dříve problém, ale změna jídelníčku to napravila, ale nevím do dnes, čím to bylo. Každopádně mi vždycky pomohla špetka jedle sody nebo velice účině mi pomáhali pastelky Rene, nebo tak nějak, už si to nepamatuji. A pak občas med, ale to jen v některých případech, né vždy. Co se týká nevolnosti a možná i na tu žáhu by to mohlo mít vliv, ale to jen se domnívám, tak jsou citróny. Já používám červené grepy. Většinou mi stačí jeden podle velikosti, maximálně jeden a půl. Ohledně množství kamínků, také jsem myslel, že toho bude na první pokus více, ale řekl bych, že nejvíce jsem pozoroval tento víkend, což byl třetí pokus. Jo a ta Epsomská Sůl, tak jsem zjistil včera, že chutná skoro jako Šaratice (nápoj projímavý – lze koupit všude, třeba v Kau….). No, včera jsem si dal místo projímadla Šaratici a zděsil jsem se večer, že to chutná skoro stejně jak ta ES…. Ale, snažím se nadechnout, nedýchat, rychle to vypít na EX a pak do malé skleničky (panáka) si dám čistou vodu a trochu zapiji, případně si dám špetku medu jen na krajíček lžičky, abych si napravil chuť :)

  18. Dobrý den, můžu se zeptat jestli je možné olivový olej vyměnit za nějaký jiný? :)

    • Ano, jde použít slunečnicový,či z olej z vinných semínek.Vpodstatě,každý za studena lisovaný olej.Olivový olej obsahuje nejvíc kyseliny olejné, takže je nejúčinnější. Já taky nesnesu olivový olej. Objednala jsem si kvalitní od Hadka a při pití spolu se šťávou si zacpu nos.Jestli olej skutečně kvalitní není po něm tak zle.Většinou se přidává do oliv.oleje sojový olej kvůli ceně.Na kvalitním oleji neštřit.

  19. Pingback: Anonymous Slovensko UK &raquo Drastické „detoxy“ a hladovky jsou nesmysl! Očistu ale potřebujeme

  20. Pingback: Drastické „detoxy“ a hladovky jsou nesmysl! Očistu ale potřebujeme | BezPolitickeKorektnosti.cz

  21. Ahoj, jelikož jsem měla nějaký ten čas trochu problémy se žlučníkem (kamínky zlobily), rozhodla jsem se tenhle očistec absolvovat. Říkala jsem si, že není co ztratit. Držela jsem se přesně postupu a když nastal den D a hodina H, vrhla jsem se na to. První dávka epsomské soli se mi nezdála tak strašná, druhá byla už horší, třetí jsem vypila s velkým odporem a čtvrtá byl mazec se do toho pustit. Obzvláště, když člověk čte na balíčku epsomské soli, že je dobrá jako hnojivo na jehličnany, aby byly zelené. Taky jsem z toho byla celá zelená. Olej s grepem ani nekomentuju. Nicméně vše jsem zvládla a ráno se dostavil kýžený efekt. Okolo 30-40 kamenů zcela určitě odešlo (poctivě jsem počítala) a já jsem měla z tohoto očistce dobrý pocit, že mám od kamínků nadobro pokoj a že jsem jim udělala pápá. Jenže…za pár dnů se dostavil další žlučníkový záchvat, takže opět návštěva sona, kde mi lékař ukázal můj žlučník i s hromadou kamenů. Takže výsledek je takový, že operace mě stejně nemine, a že jsem tento očistec podstupovala tak trochu zbytečně. Nechápu, proč když 30-40 kamínků odešlo, proč neodešel i ten zbytek a když jsem viděla sono žlučníku, byl to docela šok, vidět tam i po očistné kůře ty kamínky. U mě se bohužel kýžený efekt nedostavil a operaci se nevyhnu. Do další dávky nejdu, stačila mi ta jedna a výsledek nebyl takový, jaký jsem očekávala.

    • při takovémto zanesení jenom jedna detoxikace nestačí

      je potřeba více kúr, první to jen trošku prorazí

    • Kuru je NUTNO! nekolikrat opakovat. Je chybou, ze to zde neni uvedeno. Tato ocista je podle Andrease Moritze, ktery na to vyslovne upozornuje a uvadi, ze neni vyjimkou 10 kúr opakovanych po 1 az 2 mesicicj. Pote, kdyz uz neodchazeji zadne kameny staci delat kuru 1 az 2x do roka. Je to logicke, léta si kameny pestujeme a pak bychom chteli vsechno napravit za jeden den.

  22. Jen jsem se chtěl zeptat. Rozlišujete v této kůře letní – zimní čas, nebo prostě 18h ať v září či lednu…Děkuji za odpověď :-)

  23. Ahoj. Vse dle navodu jsem udelala, ale bohuzel muj zaludek tu vecerni smes oleje a grepu nepobral. V 5 rano me vzbudila tristiva bolest hlavy co pretrvava doted. Pali me celou noc zaha a po te 5 prisly navaly zvraceni :( Dle odhadu jsem minimalne pulku te smesi vratila do zachodu. Ted cekam co bude nasledovat. Citim se jak po flamu. 20 let njsem vegetarianka a mam velmi pestrou stravu. Pro detox jsem se rozhodla, protoze nemuzu otehitnet. 1 dite mame (8) zcela bez problemu. Ted jsem byla 9 mesicu na hormonech a stejne mimi tadne. Jen spousta kil nahore a telo zaplavene hormony ;( Tak jsem zvedava jedtli ze me neci vyleze, kdyz jsem tu smes neudrzela v sobe. Minimalne jsem si procistila streva :)))

    • Mám stejnou zkušennost. 2x očista proběhla v pohodě, včera potřetí a také jsem se v noci probudila se zrychleným tepem, nevolností. Chvíli jsem se snažila pocity rozdýchat, ale šlo to ven. :/ také jsem 4 roky vegetarián, zajímalo by mě, jestli to má na schopnost udržet v sobě poměrně agresivní směs oliváče s grepem vliv.. jsem taky po antibioticích měsíc, možná jsem měla ještě chvíli počkat, tězko říct… každopádně příště zkusím asi místo olivového ol.použít kokosový, jak jsem četla výš, neměl by být tak dráždivý

      • ahojte, četla jsem, že štíhlí lidé mají problém s udržením oleje v sobě. Po mé očistě šel v noci taky ven. Hledala jsem to potom a našla jsem zmínku, že olejová emulze je důležitá jen pro těch 20 minut ležení v naprostém klidu, potom už olej může jít klidně pryč a očista stejně bude úspěšná .. ;) Takže i kdyby se olej odporoučel hned po 20 minutách, je to v pohodě :)

  24. Ahoj, moc prosím nevíš jak je to v tom těhotenství? Měla jsem od 15 hodně příznaků, ale doktoři to moc neřešili (bolesti zad, břicha, časté afty,oparu, šílené Akné) a teď v těhu přibyla šílená vyrážka, astma, alergie… Vše jak jsem našla, souvisí s játry, ale na českých stránkách fakt není moc info ohledně těhotenství…nenaslas něco na těch cizojazyčných? Diky

    • Ahoj Kačo!
      Hele, žádný takovýhle očisty, diety ani nic jinýho, nejsou v těhotenství dobrej nápad. Jednak proto, že má člověk přirozeně oslabenou imunitu a druhak proto, že má tolik práce s výrobou celýho, zbrusu novýho človíčka (případně rybičky :), že jakákoliv jiná zátěž by už byla fakt moc. Já jsem teď třeba chtěla zkusit eliminační dietu kvůli jedný autoimunitní nemoci na štítný žláze, ale vzhledem k tomu, že i já čekám malý rybátko, tak to nechávám na to, až bude prostě na světě.;)
      Tahle očista může být navíc fakt celkem mazec, každej na ní reaguje jinak, takže bych to fakt nedělala. Držím ploutve a taky moc gratuluju k miminku!:)

  25. Pingback: Jak jsem dělala detox jater a žlučníku | Holka z Moravy

  26. Zdravím, děkuju moc strašně mi to pomohlo. Ráno to že mě litalo jak blázen. Cítím se o dost lépe.

  27. Dobrý den. Prosím o radu, mám cituji z lékařské zpravy : žlučník zcela kontrahovaný kolem velké litiázy-v delší ose 40-50mm.Doktoři tvrdí ,že je možná pouze operace atˇ se nesnažím s ním pohnout. Nevíte někdo jak ho zmenšit ,nebo pomalu rozpustit. Neměla jsem se žlučníkem velké potíže (až ted když o něm vím ) tak mam občas tlak v pravém podžebří. Kdyby se trochu zmenšil šla bych do této očistné kůry,ale ted mam strach.

  28. Dobry den, o této cistici kůře uz přemýšlím delší dobu, jen mám obavu,jelikož mam jen jednu vrozenou ledvinu, jestli použití epsonske soli nebude velká zátěž pro organizmus

  29. šel jsem do toho prootže jsem měl blbý jaterky a pobolívá mě v pravým podžebří. tim pádem jsem měl obavy co se může stát. žádná předchozí kůra neproběhla jen jsem včera pil dopoledne jablečnou šťávu a pak dle postupu. kromě hnusný chuti soli vše v pohodě, nijak nevolno, nic nebolelo a dnes opravdu vyšlo tak 30 – 40 zelených šutrů, největší tak do 1,5cm. po pár týdnech zopakuju zcela bez obav.

  30. Dobry den, v patek našli u meho temer 12 leteho pejska zlucove kaminky. V pondeli jde na krev, jaterni testy. Myslite, ze podobny proces ocisty je mozny i u zviratek? Vim, ze nejste lekari, ale treba nekdo z diskutujicich poradi. Operace kvuli veku je vyloucena. Diky moc. Je to milacek, rada bych mu pomohla.

  31. Má tu někdo zkušenost s jaterní kúrou, aniž by předtím podstoupil očistu střev? Jestli se může něco stát a tak… Děkuji za případné odpovědi ;-)

  32. Co myslíš, Karolíno, za jak dlouho po zánětu žlučníku můžu přejít na tu kůru. Vím asi je to pro odborníka, ale výsledky jsou, že zánět je pryč, nikde nejsou kameny, žlučovody čisté, jen ve žlučníku malé množství sledge, ted bahna(písku). Prý se z toho vyvinou kameny, tak doporučili odejmutí žlučníku. Zdá se mi, že to nutné není. Co mám dělat, co myslíte?

  33. Ahoj všichni, chci se zeptat. Také si dělám tuto jaterní očistu. Včera večer jsem vypila olej z grepem a dnes dvě dávky soli a pak hodně vody. Ano na záchod běhám,ale žádné kamínky. Ted jsem si dala 0,5 jablešné štávy a stále čekám. Je to v pořádku?Ještě přemýšlím,zda to o den neprodloužit?nevim.Děkuji za odpověd.

  34. Článek je velice dobře zpracovaný a za to díky. Já se o svoje zdraví starám ráda a važím si ho… škoda jen, že hodně lidí si ho neváží a když se většinou objeví problém, tak už je pozdě.

  35. … navíc tady chybí sladění s fází měsíce pro maximální efekt, to je další velká škoda, opět to snižuje výsledek.

  36. A také chválím autorce kompletní stránky, jsou velmi hezké, ještě se tu porozhlédnu :)

  37. Opravdu hezký článek, sympaticky podaný. Jen bych ráda upozornila, že je v něm dost poměrně zásadních nepřesností. Zejména předjaterní dieta není popsána vůbec dostatečně a uvedené množství moštu není dostatečné pro spolehlivé změkčení i velkých kamenů. Navíc místo epsomské soli je mnohem vhodnější MGSO4, které znecitlivuje stěny, takže kúra proběhne bez bolestí… pokračovat bych mohla ještě dlouho. Kdo to chce dělat, najděte si kvalitnější návod. Tento jistě funguje, ale čím lépe kúru uděláte, tím větší bude feekt. Takto vylučujete jen část z toho, co byste jinak mohli… mimochodem jaterní očista je tisíce let stará metoda, to rozhodně nikdo z nás nevymyslel, maximálně připomenul.

    • Podle informací na netu je právě Epsomská sůl MGSO4.

    • Dobrý den,chtěla bych se zeptat,co je nepřesného v tom návodu.Chystám se také na očistu,tak bych ráda měla co nejvíce informací.Děkuji a přeji krásný den

  38. Dobrý den, chtěla bych se s Vámi podělit o moji zkušenost. Předem však moc děkuji Karolínce, za krásně vtipně podaný návod. :-)
    Přes 30 let trpín cholelitiázou (tvorba malých kamínků prakticky od dětství), žlučník mám pryč OD R.1984 a stejně se mi kamínky tvořily v žlučovodech…dieta – nedieta, kamínkům se u mě líbí(já raději jiné drahokamy :-P). Začala jsem instinktivně očistou před 21 dny, klystýry, piji jen čerstvě doma vyrobené ovocné nebo zeleninové šťávy, ovocné saláty a zeleninové saláty. První 2 dny hlad, musí se prostě překonat :-) Na pití pouze teplou nebo studenou citronovou šťávu(z čerstvě vymačkané šťávy). A to jsem byla kafařka… o:-) .Takže 3 týdny ovocno-zeleninové a pak jsem narazila na tento web. ZaplaťPánbůh za toto! Takže hup do lékárny pro Zaječickou vodu(ten výše zmíněný utrejch bych zkusila, pokud by se zaječická neosvědčila). Jablka na odšťavení a citrony s kvalitním olivovým olejem. A pak se držela postupu. Bála jsem se noci, ale s petkou plné horké vody na pravé straně břicha se mi usnulo dobře. Žádné problémy, teplota, zimnice – NIC. S Boží pomocí jsem se ráno vzbudila sice plná, ale s veselým pocitem, jaký jsem už dlouho nezažila (asi jsem byla baba žlučovááá :-D), lehce, veselo, do tance a zpěvu..a pak to přišlo: stovky kamínků různých tvarů, velikostí a barev nejvíce zelených. Krása :-D Takže doporučuji všem, komu není lhostejné zdraví, zkuste to! Karolínka nám tu krásně napsala návod.

  39. dobrý den, dnes jsem si udělal kúru dle Vaše ho návodu, ale nevím, jak sem přidat fotku. Stálo to za to. Proběhlo bez problémů a překvapivé množství kaménků docela značné velikosti se uvolnilo. děkuji za podrobný návod. Klystýr před kúrou se hodil. Pak šly už jen čisté kaménky.

  40. Dobrý den,játra čistím cca 3 roky 2X ročně.Vždy odešly kamínky pískové,nebo zrzavé barvy.Dnes odešly kamínky sytě zelené,jako pěkná tráva,nebo chlorela.Před cca rokem jsem začal odkyselovat organismus a užívám právě chlorellu.
    Můžete mi poradit,jestli je vše v pořádku,nebo co mám dělat-
    Děkuji Duchek

  41. Zdravím,
    mě bylo tedy špatně opravdu HODNĚ, ale teplotu jsem neměla, jak tady někdo psal, ale vše vyšlo podle plánu a druhy den to byl opravdu skvělý pocit! Asi 5 dni na to mi ustoupil exém, který mám vzdy v zime temer vsude po tele. Ráda bych se v budoucnu procistila víckrát, protoze mi neustále něco je. Jen nejdřív musím zapomenout, jak to bylo hnusné :P Děkuji, za tak přesný návod :)

  42. Vyzkoušel jsem Liverax a po měsíci užívání musím říct, že se cítím o mnoho lépe, tak to snad vydrží i nadále. http://superzdravi.eu/liverax/

  43. Děkuji Lído za odpověď. Další očistu si určitě udělám za 2 měsíce. V úterý jdu tedy na to sono, kam mi paní Dr. doporučení dala. Všechno jsem ji ze sebe vysypala, chvilku koukala, pak vyvalila oči na moji fotografii plnou zelených „drahokamů“ a žádné negativa neměla. Ale, od neděle po očistě, což je již 14 dní, mám neskutečně zanesené nosní dutiny a nemůžu se toho zbavit. Udělala jsem si průplachy dutin. Nejdříve tekla jen voda, pak husté a pak sytě oranžová voda. To jsem ještě nikdy neměla a neviděla. Stále mi teče z nosu-jen voda, beru nosní kapky Otrivin, abych mohla vůbec dýchat a mluvit. Myslím si, že je to následek očisty, ale mám obavy, jestli se mi tím neprobudila nějaká alergie. Nikdy jsem žádnou neměla. Pokud byste měla nějakou radu, prosím, napište. Děkuji.

  44. Ani ne tak pro rybičky jako pro Googlaře si zde dovolím ještě zvěřejnit nejčastější chyby při očistě.
    1.) že se čištění jater nedotáhne do konce. a.)Nevolnosti či nepohodlí uberou na odhodlání dokončit samotnou očistu dokonce a ráno začnete tak jako každě jiné. b.)Často se očista započne provedením jedné (první) procedury, ale další se neopakují. Tehdy se kaménky rozdrobí, ale přitom se všechny nestihnou vyplavit. Z toho pak vzniknou následné bolesti, zhoršení stavu nemocného a všechno další nepohodlí. (Ti co mají problémy se žlučníkem nechť berou svou první očistu jako záležitost rozvrhnutou do 1 roku. Druhá očista pak může být záležitostí půlroční nebo jen dvouměsíční. Preventivní očista je záležitostí jednoho či dvou očistných dní)
    2.) chyba může být v načasování, není vhodné
    začínat s očistou na podzim, to játra výrazně oslabí a způsobí pak obtížné uzdravování/regeneraci. Pokud již docházíte do závěrečné fáze, podzim játrům určitě neodepírejte a klidně ve své půlroční snaze v tomto období pokračujte nebo ji zde zakončete. Pokud jste již očisty v minulém či předminulém roce úspěšně absolvovali, a udržujete si zdravý přístup k životu, pak očistu na podzim můžete podstoupit ve více kolech taktéž.
    3.) hlavně u starších, ale už i lidí v mladém věku… zácpa, ta játra otravuje. (krev prvotně bere živiny a látky ze střev, pak se filtruje přes játra, dále ledviny. Tím udržuje tělo v kondici, vyživené, okysličené, stále se regenerující. Pokud jsou střeva zanešeny,pak jsou významně zatěžovány játra, které se velmi snaží krev posílat dále do ledvin očištěnou. Když se takto zatěžované játra mají čistit, kdy odpad ani nemůže pohodlně vyjít z těla ven..je to pro tělo destruktivní zátěž, ze které se těžko regeneruje.) Napřed tedy podpořte peristaliku střev a pak až uvažujte nad jaterní očistou.

  45. Zdravím, žlučníovou kúru jsem si udělal dle návodu známého léčitele. Poslední jídlo ve 12h, pak po dvou hodinách vždy 2dcl Zaječické. večerní očista, jelikož se projímavý účinek projeví již kolem 18h hodiny. Ve 22h si dát 2dcl oleje (pro chuť + vymačkaná šťáva z citrónu) a poté 2 hodiny vydržet v leže na zádech. Kameny se z vás začnou sypat ráno.
    Ale pro začátek. Je to dva roky, co jsem se dozvěděl o svých žlučových kamenech. Poprvé jsem si prošel vyšetření na sonu a rtg. poté kapačka a nasazena tvrdá dieta. Taky jsem se nechtěl smířit s tím, že mi to jen tak vyříznou. Týden na to, na radu příbuzných, jsem se dozvěděl od léčitele recept na zbavení kamenů. Vyzkoušel jsem, divil jsem se, že to funguje a co nakonec všechno ze mne vylezlo. Takto jsem vydržel tuším přes rok bez jediného záchvatu. Nosil jsem stále při sobě Isochol. Bohužel po oslavičce a celkovém vyčerpání a nevyspání, jsem navštívil v srpnu minulého roku pohotovost, kde jsem se nechal raději převelet na internu, kde do mě cpal jednu kapačku za druhou a další den jsem šel domů.
    Mezitím jsem samozřejme zkoušel i žlučníkovou kúru.
    Poslední případ, 14dní zpět, manželka má pupeční kýlu se kterou měla jít tento týden na operaci. Já, chytnul mě záchvat před 14ti dny, poté za dva dny. od té doby dieta o rohlících a piškotách a černém čaji. Manželka, stále domluvenou operaci na tento týden. Já, v neděli mě to chytlo tak, že jsem myslel, že je se mnou konec. S velkými bolestmi a za těžkého dýchání jsem se nechal svézt rychlou na pohotovost s tím, že jsem dostal vynadáno, proč už není dávno žlučník venku a jak dlouho o něm vím. Následně domluven termín na příští týden, laparoskopicky ho vyndat. Vím že má žlučník v těle své opodstanění,ale takhle se bát, kdy to najednou začne takhle bolet, už nechci.
    Někdy následně bude muset stejně manželka na operování kýly.

    • Dobrý den, pane Strnade. Žlučníkové kameny se vám mnohdy tvoří celý život, proto nemůžete počítat, že s jednou (kor první) očistou, z vašeho těla výjde vše a Vy si potom budete moct po zbytek života žít ve stejném rytmu a stylu. Pokud z Vás vyšlo velké množství zelenkavých kamenků, pak je to indikace k opětovné očistě. Každý záchvat je indikací k zamyšlení se, změně stylu života a chování, s co nejdřívější očistou jaterní. Očisty se pak dělají až do té doby dokud z těla nevychází cca 20 gelových kaménků. Odstupy mohou i nemusí být, podle akutnosti a toho jak se člověk cítí. Pokud vás příští týden čeká operace, nebuďte líný, vstaňte a doběhněte své zdraví sám, bez pomoci!!! Proveďte si do té doby klidně dvě tři očisty (operace bez nože) sám doma, tak jak jste ji správně zvládl již minulý rok :). V den nástupu do nemocnice se vymluvte, že jste nemocný,operace se odloží a vy získáte další čas k provedení dalších očist. Se sedmou očistou (s držením diety) pak zpravidla kaménky zcela ztrácí půdu pro své uchování a z těla odchazí pouze gelové (cholesterové) kaménky. Takhle si sám zajistíte zdraví a ještě uchováte velmi důležitý orgán, který se díky vašemu odhodlání bude moct zcela zregenerovat! Budete moct být na co pyšný, že jste to dokázal ;)! (Kdyby se v průběhu očisty ukázala sebemenší
      bolest, dejte si pěst pravé ruky na solar plexus, silně na něj přitlačte a ruku odtáhněte stranou, přitom se naklánějte vpravo. To opakujte tak dlouho, dokud
      bolest nezmizí. Takový postup brání předčasnému odchodu kamenů a napomáhá jejich lepšímu rozpouštění. Další typy jak předejít a vyrovnat se s nepříjemnými pocity během očist, jsou vypsány v samotném Kájiném článku a dále pak v komentářích pod mým jménem výše.) Pokud z těla budou neustále s každou očistou rok po roku odcházet větší množství kaménků (80-200) není to normální. Obecně pro všechny je příčina v lidském vědomí- špatná strava dodávající materiál kaménkům a lidská povaha zatěžující žlučník. Je potřeba změnit svůj pohled na svět a pracovat na svých povahových rysech. Odpustit sobě připadně někomu, zaměřit se a pracovat s pocity viny, dotčení, zavrhnutí, zapšklosti, agrese a stresu. Takové množství kamenků není normální a pouze fyzická očista je na cestě za zdravím nedostatečná.
      Pane Strnade, držím Vám palec a doufám, že se snámi podělíte o svoje další (snad pozitivní) zkušennosti :)

  46. Milá Karolínko, tento víkend jsem se dala na očistu žlučníku, přesně podle návodu, jen jsem si udělala maličko příjemnější to pití všeho možného. Před vypitím soli nebo i oleje, jsem si jen vypláchla ústa lokem slivovice, což způsobilo malé znecitlivění jazyka. Pro slabší povahy stačí propláchnutí úst citronovou šťávou. A bylo to bez nepříjemností. Chtěla jsem se zeptat. Vypudila jsem spoustu zelených kuliček, ale po rozmělnění, mi zůstala jen mazlavá hmota, žádný kamínek, žádný písek, vůbec nic. Před týdnem jsem byla na sono, kde mi zjistili 13 mm kamínek, ale nikde ani památka. To znamená, že ho tam mám pořád? Budu se asi muset znovu objednat na sono, abych zjistila, kde se dostal. Ale nevím jak vysvětlit lékaři, že chci znovu sono. Jsem z toho celkem vedle. Děkuji za odpověď.

    • Ahoj Ivano!

      Hmm, to vypadá jako by se vyloučila jen ta zluč nahromaděná během samotné očisty. Nearada bych vám nějak „odborně“ radila, protože odborník rozhodně nejsem, nicméně napadá mě zkusit očistu znova. Ono se jí i doporučuje opakovat s tím časovým odstupem, který popisuju v článku, aby si tělo stihlo odpočinout, protože toho v sobě často nosíme hodně a ne vždycky to hned napoprvé všechno odejde.
      Potom se třeba ještě zkuste zeptat nějakého doktora nebo někoho, kdo tomu rozumí, jak tvrdé ty kamínky vlastně bývají a jestli to tam někde přece jen nemohl být on.;-)

      Držíme palce!

    • Dieta a nasledný příjem pro tělo velkého množství oleje a kyseliny způsobí velké proudění žluče. Ta se v tlustém střevě střebává zpět do těla. To, že vyšla ven lepivá, kluzká špína, ukazuje na úspěšnou očistu jater. Očistný postup, který se doporučuje, je natolik efektivní, že cholesterové kameny rozpouští a ty pak odcházejí jako tekutá hmota. Žlučové kameny jsou z 90 – 99% tvořeny parafinovou hmotou, cholesterinem, který se vlivem teploty těla a nenasycených mastných kyselin (olivového oleje) v lidském těle samy rozpouští. Větší kaménky jsou pak rozmělňovány kyselinou (citronovou) a obaleny hlenovou slupičkou. Podle zanešení organismu tedy vychází buďto jen písečný odpad z jater, měkké cholesterové váčky, které mohly byti kaménky a nebo rovnou tvrdé zapouzdřené kaménky, které se nestihly dostatečně rozpustit. Odpadů s věkem samozřejmě přibívá (černé tvrdé kaménky, vápenaté kaménky a písky, hnědočerná žluč, zamotané pokroucené nitky, žlutozelené měkké kaménky, nasmrádlé hleny podivuhodnách barev.. atd). Pouze opětovné čistění jater a tedy i sono potvrdí Váš momentální stav. U lékaře bych šla rovnou k věci: ´Udělala jsem si očistu jater a žlučníku, mám tam ještě kamínek?´ Udělejte si ještě pár očist paní Ivano a snad se zde s námi o závěrečnou zprávu od doktora podělíte.

  47. Pingback: Jarní sebegruntování no.1 | Smíšené zboží

  48. Dobrý den, tak jsem také zkusila tuto očistnou kůru :) dost mě překvapila informace jak velkém množství kamínků, které v sobě lidé s chronickým onemocněním mohou mít, mám od narození atopický ekzém a rozhodla jsem se, že se pokusím vyléčit svépomocí, bez doktorů a jejich kortikoidů. První dvě dávky soli u mě proběhly přesně dle popisu, ale bohužel v noci po vypití oleje s grepovou šťávou nastaly nejprve křeče a dlouho jsem to v sobě neudržela. Ráno už jsem se nedonutila na rozhozený žaludek další dávku soli vypít, ale i tak jsem po vyspání popoběhla do koupelny a kamínky, tedy spíš kameny v mém případě se objevily. Proto bych se chtěla zeptat jestli, nejde olivový olej nahradit něčím jiným ? Očistu bych moc ráda až budu moci zkusila znovu a dotáhla do konce, ale bojím se že bych mohla opět ztroskotat právě na tomto bodě. Předem děkuji za odpověď. :)

    • Aničko, netrpěla jste zbytečně, teď pochopíte proč. Ekzémy, opary, vyrážky, ale i vysející znaménka nebo bradavice,… to vše je projev vnitřního stavu jater. Navíc pokud na ekzém trpíte již od malinka, tak zanešené játra mohou mít až karmický podtext (dalo by se řešit prací s vědomím a držením půstů). Ať se cítíte kdykoli jakkoli, vždy věřte tělu, podporujte ho a sobě pomáhejte svým smýšlením :) Snad vám pomůže i následující..

      Proti zvracení, křečem a nevolnostem se doporučuje (podle metod Malachova) A.) připravit se na očistu změkčováním organismu (viz. výše), B.) připravit organismus dietou (viz výše) C.) 2-3 h před, a dále až do usnutí nahřívání pravé podžeberní krajiny (to přispívá k roztavování cholesterolu v kaméncích což poté usnadňuje jejich vylučování s případnými záněty a křečemi) D.) v den očisty od půl deváté večer pít podoušcích/lžicích ex.p. olivový olej s kyselými šťávami nastřídačku, vždy ve stejném poměru 1:1 ! Začít jedním-dvěmi doušky oleje a ve stejném množství do sebe vpravit i kyselou štávu. Pokud se cítíte dobře po 15-20 minutách dávku opakujte. Pokud vám olej dělá špatně, chce se vám třeba i zvracet, roztáhněte to a pití opakujte až jak se vám udělá lépe. Protáhnutí procesu vůbec není na škodu a pokud nevolnosti přetrvávají omezte se na vypité množství. (nesmí se ovšem přesáhnout 23h!). Jakákoli dávka už veme za své a kaménky se začnou vyplavovat. E.) Po dopití si pod termofor můžete vložit magnetovou destičku

      Nevolnost značí míru zanešení a pokud to na vás příde, tělo signalizuje, že mu požitá dávka stačí (a že je nutné, COŽ JE NUTNÉ I TAK, očistu do max 6-8 týdnů opakovat. Pokud se ve zvratcích objeví černý nebo zelený hlen, znamená to, že olej se šťávami v žaludku zaúčinkovali a vyplavily z něj patologický povlak. Také si nahoře najděte v kterou dobu jsou očisty či podpory jater nejefektnější.

      (Olej se pije kvůli obsahu kyseliny olejové, tedy nenasyceným mastným kyselinám. Ve slunečnicovém oleji je jí 39% což je polovinu méně než v olivovém oleji, 80-81%, proto je všude doporučován právě oliv.ol., ale jakýkoli olej s nenasycenými mastnými kyselinami je vhodný.

      Přeji Vám, aby vám vaše odhodlání na cestě za zdravím vydrželo! Buďte trpělivá :)

  49. Předně jsem riskoval, protože jsem měl podezření na problém se slepým střevem i žlučníkem, ale měl to být poslední svépomocný způsob, než to vzdám a nechám se od lékařů nacpat léky. Zároveň jsem ale kúru odkládal tak dlouho, dokud jsem příznaky hlavně syrovou stravou téměř nepotlačil. Roztok nebyl tak strašný, prostě hořký, i když je tam dlouhá pachuť (z opatrnosti jsem dal jen 2 vrchovaté lžíce, ale to je jako 4). Prohnal mě ale už první den ve 22. Šťáva z 2,5 citrónu se mi taky zdála hodně, nechal jsem to na 2 (100 ml). Obavy se potvrdily – ve 3 hodiny jsem se vzbudil s lehkým pálením žáhy. Pak už jsem neusnul, ale to přičítám dlouhodobému problému se spaním. Zhruba od 7 pravidelné návštěvy WC, asi co půl hodiny a nemusel jsem sprintovat, po snídani (v 10) už se to pomalu upravovalo a intervaly mezi návštěvami prodlužovaly. Nepříjemná pouze dopolední lehká bolest břicha z projímavých procesů (samozřejmě při takovém projímání není vhodný suchý toaletní papír, to je pak ještě nepříjemně podrážděný konečník). Pocit žízně hlavně po 8. hodině. Vyloučeno pár větších kamenů a nepočítaně drobných, to se ale dalo předpokládat, hlavně že je něco venku a uvidím, jak to bude po návratu k normálnější stravě (žlučník samozřejmě nehodlám přetěžovat ani teď, ani v budoucnu).

    • Takže po 8 týdnech – potíže se žlučníkem a slepákem bohužel neustoupily na 100% (nemůžu napsat, že o nich nevím), nejznatelnějším důsledkem diet a následného proškrtání jídelníčku (asi budu muset být ještě přísnější) je úprava váhy, takže se před doktory nebudu muset stydět (za očividně zanedbanou životosprávu). Ale mám čas, tak si kúru s přípravou i „dozvukem“ dám znovu, zvlášť když se má dělat na jaře. (Vím, že je to jen jednodenní kúra, ale připravuju se na ni prakticky výhradně veganskou stravou, navíc vyčištěný organismus uklidňuju dietou v obráceném gardu, tedy dohromady 16 dnů… a po té stravě prostě hrozně rychle vyhládne.)

  50. Tak jak ctu diskuzi, musim pridat vlastni zazitek :) se sehnanim soli nebyl problem, hned v prvni lekarne jsem narazila na ochotnou lekarnici, ktera se me hned ptala, jestli to mam na ocistu a sul mi objednala. Krasne 100g baleni, spotrebovala jsem neco pres pulku. Prvni den se sul pila snadno, ani mi neprisla tak horka a poprve jsem letela nekdy kolem 21 hodin. Pak to nastesti preslo a spala js jako rybicka. Zato rano bylo podstatne horsi do sebe dostat tu sul, bylo mi na zvraceni, ale ustala jsem to. No a pak uz vse probihalo podle navodu. Po osme uz nemelo cenu si lehat :D kaminky byly a dost. Urcite zopakuji! Dekuju moc za navod.

  51. Ahoj!
    Můj dotaz je krátký ,,vzhledem k tom ,že v lékárně opravdu síran hořečnatý nekoupím,použiju k ,,propláchnutí ,, zaječickou ,myslíte ,že účinek je stejný? díky

  52. Karolíno, moc děkuji za rychlou reakci. Budu tedy trpělivá a zkusím to při příštím úplňku. Každopádně si myslím, že konzumace jablek a jablečné šťávy angíně nijak neublíží, spíš naopak…ale zbytek očisty nechám na později ;-)

  53. Ahoj všem, nemáte někdo zkušenosti s očistou v době angíny? Očistu jsem začala, od 14:00 dnes už nechci jíst, mám koupený olivový olej, citrony i epsomskou sůl a teprve teď čtu, že by se očista neměla dělat, když je člověk nemocný. Tak teď nevím, zda si očistu při končící angíně dělat, či nikoli…? Poradíte, prosím?

    • Ahoj Ilono! Jak jsem psala v článku, očista by se rozhodně neměla dělat při nemoci. Je to trochu jako s tělocvikem, když by ho člověk neměl ještě pár týdnů po tom, co mu bylo blbě, dělat.;) Tělo je oslabený a má spoustu starostí s bacilama, natož aby se, chudák, čistilo!:) Takže vydrž a zkus to třeba za měsíc.;)

  54. Ahoj, nevíte někdo, jaký vliv má tato kůra na účinnost antikoncepce? Děkuji.

    • Ahoj Zdeňku! To bohužel netušim, ale myslim, že by neměla mít vliv žádnej, pokud teda nejde o antikoncepci v tabletce, kterou by někdo po vypití tý soli (která je fakt hnusná) vyzvracel… Ale radši se ještě zeptejte někoho víc erudovanýho, já jsem přece jenom vobyčejná rybička bez diplomu z medicíny.;)

  55. Kůru jsem absolvovala na jaře 2x. Na podzim ji budu absolvovat znovu. Před tím jsem držela týdenní očistu. Tzn. žádné maso (to už stejně skoro nejím), žádné kafe či alkohol a žádné mléčné výrobky. Žádné smažené a pečené jídlo, žádné sladkosti a ořechy. Jí a pije se teplé. Já jedla živou stravu (ne živočišnou :-) ), ovesné vločky, jáhly, brambory a vyhýbala se pečivu hlavně bílému. Vlastně jsem ten týden neměla žádné pečivo. Jablečný mošt samozřejmě bez cukru se pije proto, že změkčí kaménky…. Denně se musí vypítalespoň 1 litr džusu. Jo a džus by se neměl pít krátce před jídlem a 2 hodiny po jídle, hlídat si časy bylo fakt supr. S pitím soli jsem začala v pátek v 18.00 a po vypití poslední dávky druhý den začal rychlý běh na krátkou vzdálenost. Nebudu popisovat jak jsem si „vychytala“ získání kaménků pro následné prozkoumání. Ale bylo jich opravdu hodně. První byly velké jak větší zrno fazole a černé (ty jsou prý nejstarší), pak tmavě zelené a menší a s velikostí klesala i tmavost kamenů. Při druhém běhu byly kameny žluté a drobné a až jemné jak písek. Byly jich stovky. Velké bych možná spočítala ale ty jemné a drobounké ne e. Kdybych nevyzkoušela, nevěřila bych. Jedno je pravda, po očistě jsem byla celkem unavená, ale v neděli mi bylo už suprově. A vedlejší produkt, tohoto detoxu byl ten, že jsem měla o 2 kg tuku na těle méně. (Mám spec. váhu) Opravdu se těším na další kolo. Tento detox je velmi starý, snad ho používali i staří římané. Detox je z knihy od Andrease Moritze, a on ho podmiňuje šestidenní přípravou, jak jsem popsala výše

  56. Ta očista podla Malachova je učinejšia alebo nie ? U tej od Malachova sa horka sol vobec nepouziva

    • Malachov nemá sůl ale má změkčování organismu: štíhlí lidé napařování ve vaně a po tukových masážích vlažné sprchy bez mydlení. Silní lidé suché sauny s běhy do mírného pocení. To zaručí spolu s dietou pro oba typy postav změkčení a uvolnění veškerých nánosů z těla, které při očistě vyplují pohodlněji z těla ven. Nutno opakovat podle potřeby max. 7x do roka. Podle mě i jeho je ta 5-ti denní příprava velmi důležitá právě kvuli tomu aby se z těla sesbírali veškeré odpady. Tato rybičkovská metoda zahrňuje dietní přípravu, připraví k prometení spíše játra než celý organismus včetně jater. Tak či tak je nutno očistu opakovat, takže si jednou můžete zvolit tuhle, podruhé Malachova, pak vyzkoušet bramborové vody, a nakonec zůstat u toho co vám nejvíce vyhovuje :)

  57. Ahoj,
    takže jsem si nakonec ty dva dny dala a fakt se ještě něco našlo:)
    Ten druhý den byl už rutina. Do 14 hod jablečnou šťávu. Nic jiného. Výhoda je, že už máš překonaný hlad a jak se odnaučíš strkat věci do pusy, tak už je to hračka vydržet dýl.
    Rozhodně ti moc děkuju za návod a všem doporučuju. Je to skvělý pocit, když pro sebe člověk něco udělá!

    • Ahoj Petro! Týýýjo, tak to jsi teda hrdina!:) Jsem moc ráda, že se všechno povedlo a hlavně, že se cítíš dobře, protože to stejně dělá úplně nejvíc!;)

      • Ako je najlepšie načasovat očistu jater ? Je to lepšie pri ubudajucom mesiaci smerom k NOVU ale pri pribudajucom ku SPLNU ?

        • nejlépe na jaře či podzimu v druhé fázi měsíčního cyklu: 12.-13.den po novoluní, takže mezi dorůstáním a úplňkem (den dva před úplňkem)

          • !!! u NEMOCNÝCH jater se očista nedoporučuje NA PODZIM!!! ubere to mnoho potřebných sil

  58. Ahoj Karolínko:)
    Dík za tyto stránky a supr veselý návod. Jsem v procesu na dni D.
    Zrovna jsem dopila Šťávu z jablek. Po tom, co jsem si zde četla o chuti soli, jsem si do vymačkané drti nalila znovu vodu a udělala jsem si „Druhák“ s kterým sůl smíchám. Jen jsem přesvědčená, že v tento den se určitě nemá jíst vůbec nic kromě toho litru moštu do 14 hodin.
    Střeva musí být prázdná aby ten binec měl kam vypálit. Jinak by z nás mohly být chcíplý rybičky místo zdravý:D
    Já jsem už ve středu jedla jen ovoce, včera jen jablka a je mi fajn.
    Taky, když jsem se do toho už takhle obula, jestli se na to budu cítit,udělám si dva dny za sebou. I prádlo se nejlíp vyčistí s předpírkou:)
    A když jsem u toho praní, abych si prohřála žlučník, zašiju se ještě chvilku před vypitím elixíru do horký vany.

  59. Existují různé kakaové klistíry a podobné nesmysly, já mám odzkoušené tohle: http://www.prodejbylin.cz/ostropestrec_plod/index.html

  60. Kůru jsem dělala v podobě trochu jiné, kde bylo v návodu opakovat večerní olejovou kůru po dva dny. Skutečně po prvním dnu téměř nic nevyšlo, po druhém dnu spousta elementů a nebyly to jen zobrazené mazlavé kousky, jako viz fotodokument v tomto článku, ale pevné formované oválné kamínky, jaké jsem našla na netu po zadání do google – žlučové kamínky foto. Vypadlo spoustu fotek buď od těch, kteří absolvovali kůru, ale i fotky vyoperovaných žlučníků z chirurgických oddělení, na kterých se některé ty kaminky – tvar, barva, skutečně nacházely. Je otázka, jak to tedy je v těch střevech, zda se něco může vysrážet, ale asi ano, kam by se vešlo jinak to enormní udávané množství kamínků. Žlučník by to nepojal. Vylučovala jsem od neděle do úterka – to už jen sporadicky. Začínala jsem ovocem ve čtvrtek, v pátek a sobotu hladovka, v neděli trochu rýže a v pondělí přechod na stravu šetrnou, ale již normální režim. Nehlídala jsem přesně, kolik mám vypít roztoku z Omské soli, nebylo totiž uvedeno, dokonce jsem to kombinovala se Šaraticí i Zaječickou. Jelikož mám občas potíže, střeva jsem Šaraticí jsem čistila již předcházející dny. Někdo píše, že se vyloučí divertikly – pozorna formulaci, jde o vyprázdnění divertiklů, což jsou výchlipky střevní stěny směrem ven ze střevní stěny, ve kterých se může usazovat ledacos ze střevního obsahu a dráždit k zánětu. Takže očista divertiklů jako vedlejší produkt této očisty je dobrá. Jen – během zánětlivého stavu těchto divertiklů rozhodně nedělat.

  61. Dobry den, chtela jsem se zeptat jsem momentalne v nemocnici se zlucnikovou kolikou a na sonu zjisteny kameny doporucujete ocidtu i v tomto pripade?? Dekuji za odpoved krasny den….

    • Ahoj Nandy! Pokud máte koliku, tak to je celkem vážná zdravotní komplikace a určitě bych doporučovala konzultaci s doktorem, kór jestli ho tam teď máte přímo za rohem!:) My si tady sice tak „babsky“ radíme, ale pořád jsme jenom obyčejný rybičky bez lékařskýho vzdělání. Takže určitě platí, že pokud máte nějaký zdravotní problémy, radši se vždycky poraďte s doktorem! Držíme palce, ať máte brzo po všem a jste zase jako rybička!:)

  62. Dobrý den, zaujala mě Vaše očistná kůra a chtěla bych jí vyzkoušet. Ale kojím, sice už jen ráno a odpoledne. Máte s tím někdo zkušenosti?? Nerada bych nějak ovlivnila kvalitu mléka. Děkuji za odpověď.

  63. Ten, kdo nemá žlučník, má ale přece pořád žlučovody. A ty je potřeba uvolnit.

  64. Ještě jsem zapomněla napsat, že místo nahřívání užíváme Ornitin.

  65. Já dělala očistu jater celkem 11x za 2 roky. Je potřeba udělat minimálně 4x- podle Mudr.Malachova. Tímto se pročistí žlučovody a také vyjdou divertikly z tlustého střeva. Ale opravdu to nestačí jednou. Pokud budete chtít vidět nějaké exempláře, tak možná pošlu. Očistu dělalo spousta známých, nkdo neměl žádné problémy. A také vyjdou motolice – pokud jsou ve střevě, také jsem viděla asi 5-7 cm kousky tasemnice. Mějte se krásně a hodně zdraví.

  66. Očistu jsem absolvovala, nebylo to tak hrozné jak jsem si myslela. Vodu jsem nahradila jablečným moštem – dobrá volba. Měla jsem šťávu Český sad. Nejhorší bylo před spaním vypít šťávu s olejem. V noci jsem se často budila, poprvé na záchod jsem šla v 3:37. Kamínky bylo cca 60 (jenom můj odhad). Celkově mě dost v noci a ráno po skončení očisty bolela hlava, asi z hladu. Na záchod jsem šla asi 6x-7x. Nejdříve byly kamínky tmavě zelené, pak světle zelené… Kamínkům pá pá :-) Moc děkuji!

  67. Dobrý den, chtěla jsem se zeptat zda tato detoxikace je vhodná po laparoskopické operaci žlučníku, který jsem absolvovala před 12 lety….
    děkuji

    • Ahoj Kamilo!
      Rybičky, vy na nás chodíte pořád s odbornějšíma a odbornějšíma dotazama!:)) Ale vzhledem k tomu, že já žádnej odborník nejsem, jenom zdravá ryba,:) tak se moc omlouvám, ale odkážu vás s tímhle dotazem na nějakého doktora, to bude asi nejjistější.;) Snad bude mít pochopení pro nějaký alternativní cesty prevence, tak držíme ploutve!

      • Laparoskopicka operace je zkratka vyndani zlucniku. Takze otazkou je zda tato kura pomuze ociste jater i tomu, kdo nema zlucnik ….stejny dotaz jako ma Kamila….

    • Lidé si naivně myslí, že po vyndání žlučníku již žádné komplikace či nevolnosti nemohou nastat. Většinou ovšem nastavají tak do dvou let po nedodržování zásad. A to po požítí obyčejných jídel jako chléb s máslem, pečivo obecně, zákusky nebo čokoládové bonbony,atd.atd… :) Kameny mohou totiž vznikat také v játrech a ve žlučovodech, které vám dozajista byly při operaci ponechány. Rozhodně očistu podstupte (nejlépe na jaře či podzimu a úplně nejlépe v druhé fázi měsíčního cyklu: 12.-13.den po novoluní, takže přesně mezi dorůstáním a úplňkem), dodržte všechny pokyny a budete se určitě cítit opět jako rybička ;) hodně štěstí

  68. Hezky vecer, dnes jsem absolvovala detoxikaci dle vaseho navodu. Mela jsem od 14h velkou zizen a tak jsem se zacala pidit i po jinych zdrojich, kde se naopak doporucuje mezi 14-18h pit co nejvice, samozrejme cistou vodu. Pisi to predevsim kvuli budoucim “ detoxikantum“. Ja mam pocit dehydratace, ale jiz lezim v posteli s termoflorem, tak budu tekutiny doplnovat az zitra.

  69. v jakých lékárnáchje k dostání ta sůl? já už nevím, kde ji mám sehnat, protože kam jdu, tak namě koukají jak na blázna.

    • Ahoj Eliško!
      No, já jsem to sehnala hned v první lékárně, do který jsem šla, v Praze v Dejvicích. Měla by to být celkem běžná přísada do léčiv, který v lékárnách vyráběj… Oni se občas zdráhaj sůl vydat, protože potřebujou vědět, na co to chcete. Jen tak vám jí kvůli evidenci dát nesměj. Tak se zkuste zeptat, kam by vás odkázali a kdyžtak vyzkoušejte někoho, kdo se zabejvá alternativní medicínou.

    • To máte tak, jsou lékárníci a „lékárníci“, jako jsou doktoři a „doktoři“, jako zedníci a „zedníci“ atd.
      Tak tam, kde na Vás budou koukat jak na jelito, už nechoďte…
      BTW evidence těchto látek se v lékárně nedělá, prodat se může třeba plná korba tatrovky…

      • Dnes jsem poslala manzela koupit sul na Andel… porad se ho vyptavali na co ji chce a prinesli misto objednavanych ctyr lzic jen dve a pak se jakoby vraceli pro dalsi a porad se vyptavali. Manzel rikal ze je rad ze jsen tam nesla ja…

    • přesně !nikde v lekarné to neznají nebo dělají hluchyho psa

  70. Doporučuji, myslím, že žiju hodně zdravě a „kamínků“ vyšlo překvapivě mnoho. Špatně mi nebylo, v noci jsem se vyspala.

  71. Děkuji za milý návod.

    Jediné, co jsem nedodržela je nepití mezí 14-18hod (jednoduše jsem zapomněla a pila vodu nebo mošt), ale myslím, že to ničemu nevadilo.

    Sůl jsem rozpustila ve vodě a moštem pouze zapila. Spalo se mi skvěle, ani na záchodě jsem netrávila moc času a přitom kamenů různé velikosti vyšly desítky. Jen ráno mi bylo nevolno a sůl se mi pila hůř, než večer.

    Kdo váháte, jestli absolvovat – neváhejte. Budete se cítit líp už jen proto, že uvidíte, čeho jste se zbavili :-)

    • Ahoj Marcelo!

      Jééé, tak vidíte! Já musim říct, že s tim pitím jsem měla docela problém, protože jsem měla po tý soli žízeň, ale neměla jsem odvahu experimentovat.:)) Je bezva, že u vás všechno proběhlo hladce a že už zas máte žlučník jako rybičku!;)

      Moc děkujem za komentář a mejte se bájo!

  72. Ahoj, dekuji za skvely navod a hlavne pozitivne naladeny :) očistu jsem ted dokončila, místo vody jsem s epsomskou solí smíchala jablečný mošt a to moc doporučuji! Chci se zeptat jestli má nekdo zkusenost s horečkou uprostred noci, chytlo me to kolem pul druhý. Horečka, zavrať a pocit na zvracení. Nemam ponetí jak dlouho to trvalo, ale doufam, že se to príste uz nebude opakovat! :) Hodne štestí všem.

    • Ahoj Bibi!
      S tím jablečným moštem je to bezva nápad, kterej mě bohužel v době očisty nenapadnul, takže příště!:) Jinak já jsem teplotu neměla, ale myslím, že to klidně možný je, protože přece jen je to pro to tělo docela fuška. Proto jsem taky psala, že je lepší nedělat očistu, když je člověk sám, ale hlavně že všechno dobře dopadlo! Moc děkujem za reakci a zdravej žlučník přeju!:)

      • průjem, zvracení, teplota je naprosto přirozená reakce těla, když se zbavuje nemocí, virů -zkrátka když se musí s něčím poprat a potřebuje to vypudit ze sebe ven. U takto náročné očisty to po fyziologické stránce není jinačí, vynakládá mnoho enegrie k zbavení se nejen kaménků, ale například i k vypuzení pozůstatků léčeb farmaky (za komunistů pozůstatky rtuti u některých ´léčiv´), či těžkých prvků usazených v těle.

  73. Dobrý den, chci se zeptat jaký je rozdíl mezi Empsomskou solí a Glauberovou solí. Vím že se používají obě na tuto očistu. Mají tedy stejný efekt? Děkuji.

    • Epsomská sůl je síran hořečnatý, Glauberova sůl je směs síranu hořečnatého a sodného v různých poměrech, záleží na nalezišti. Efekt stejný, u Glauberovy soli ale zbytečná zátěž sodíkem.

  74. Milá Karolíno .Očista netrvá 24 hod. Proč jídlo ráno, když před tím doporučujete klystýr ?! Kdo vám řekl ,že epsomská sůl pomáhá kameny rozmělňovat ?! Olivový olej v láhvi je přepálený ? Kameny jsou krystaly ? Zahřátí žlučníku je dost podstatné.Těchto návodů koluje několik a postupně se nabalují zavádějící nepravdy.
    Vlastně píšu hlavně kvůli Vaší češtině .Možná by zasloužila očistu. Přeji upřimně mnoho úspechů

    • Já taky píši vlastně kvůli vaší češtině. Není nic trapnějšího, než někoho kárat a sám mít hrubky, nehledě na celkový povýšený ton vašeho sdělení. Kdybyste tady slušně napsal, co je podle vás špatně, nebyl byste za nepříjemného chytrolína, které nikdo nemá rád :) a o upřímnosti vašeho přání by se dalo polemizovat…

    • Miro, Miro, Mirulenko, kde se v Tobě bere tolik zapšklosti. Vždyť svět je tak krásný a všichni lidi taky.
      Pa pa Mirďo. Všem přeji hezký den a čistý žlučník. Jinak opravdu tato očista žlučníku funguje a není nepříjemná.

  75. Děkuji za info ohledně možnosti očisty žlučníku, ale mám dotaz, co když jsou kameny ve žlučníku velké a dají se do pohybu, nemohou se zaklínit ve žlučovodu a  ucpat jej?? Toto je možné dle sdělení lékařů. Dále prosím o informaci, zda nedoporučujete konkretní místo, kde dělají hydrocolon terapii. Děkuji za odpověď.

    • Ahoj Jitko a díky za skvělou otázku!
      To, že se vám žlučový kameny někde zaklíní, se samozřejmě stát může. Proto taky platí, že pokud má člověk nějaký dlouhodobý obtíže nebo podezření, že nemá zlučník úplně v pořádku, tak by očistu dělat neměl a měl to nejdřív probrat s nějakym odborníkem. Nicméně pro ty, co se cítěj jako rybičky,:) by měl bejt detox bezpečnej.
      Hledala jsem si o tom tehdy dost informací a skoro všechny zdroje ho uváděly jako jednu z nejbezpečnějších metod očisty. Pro předejití komplikacím je právě zásadní nejenom detox samotnej, ale i to, co mu předchází; upravená strava, apod. Empsomská sůl by potom taky měla kameny rozmělňovat, aby právě prošly jako po másle.
      Každopádně pořád platí, že nejlepší je očistu nedělat sám, ale „pod dozorem“ nějaký jiný rybičky, už jenom proto, že vám potom utrejchu asi bude trochu blbě.:)

      • větší kaménky se nikde zaklínit nemohou, jelikož žlučovody mají hladké svalstvo a jsou schopny se v průměru rozšířit na 2 cm. Po vypití kyselé štávy a oleje začnou játra produkovat moc žluči, ta se spolu s hlenem vylučuje do žlučníku, kde se i nánosy z jater obalují do mazlavého obalu(tím se zajistí hladký průchod žlučovody). Pokud již problémy s kamínky máte a chcete mít naprostou jistotu, tak si od oběda nahřívejte játra termožábou, nebo jinačím zdrojem tepla, a jděte s ním i spát. Jak se pán ptal na černé kaménky, tak to už je stará zkamenělá žluč( kolikrát uvolněná ze střev, kde může takhle zkamenělá být zaklíněná i několik roků)

  76. Ahoj všichni, co tady něco píšete. Jaterní očistu jsem už v minulosti párkrát dělala, vždy po očistě střev. Musím říci, že pití oleje s citronovou šťávou mě teda přišlo opravdu síla. při té poslední jsem si koupila kokosový olej, který je spíše v tužším stavu a ten jsem rozpustila. Má výhodu, že je bez chuti a bez zápachu, takže je poživatelnější než olivový, který je dost ostrý. Nyní se po pár letech chystám na očistu znovu a tak hledám, jestli nějaký příjemnější postup než znám já, ale vidím, že základ je stejný, navíc je někde uváděno i pití soli, což jsem předtím nedělala. I když je výsledek opravdu výborný, tak se mi moc nechce…..ale holt je to nutný, protože žlučník se už zase začal ozývat. Děkuji za inspiraci.

    • Můžu se zeptat, jestli to fungovalo s kokosovým stejně jako s olivovým? Olivový olej nemůžu ani cítit a nedokážu si představit ho pozřít takové množství…Děkuji :)

  77. Může takové vnitřní použití epsomské soli způsobit také nějaké poškození některého orgánu těla?

    • Ahoj Stando!
      No určitě tam při požití nějakýho velikýho množství rizika budou už jen proto, že je to vysoce projímavá látka. Nicméně dávka, kterou zahrnuje tahle očista by měla bejt bezpečná a když jsem si hledala informace, nikde jsem o žádným nebezpečí nečetla. Každopádně pokud třeba máte nějaký obtíže nebo si nejste nečim jistej, tak se radši poraďte s nějakym odborníkem. Často dobře poraděj i v lékárně, kde jsem koneckonců tu sůl i koupila.;)

  78. Tak mám očistu přesně podle návodu Karoliny za sebou. Je mi přes 60 let, kůru jsem dělala poprvé, a kromě nevolnosti v noci (tu jsem neměla) a toho, že místo 20 kamenů jsem jich měla asi 70, byl průběh přesně podle návodu. Karolíně děkuji za hezký milý a veselý návod, hned mi vše šlo lépe.
    Tak at se vám dále daří.

    Irena

    • Ahoj Ireno!
      Jéééé, bezva, mám radost, že se všechno zadařilo! Díky moc za koment a dlouho veselej a čistej žlučník přeju!:)

  79. Ahojte, chcem sa spytat. Tych kamienkov tam bolo viac roznych, no vsetky, ktore som nasiel sa dali rozdrvit medzi prstami a vnutri bola taka mlazgava cierna hmota. Aj tie vase sa dali rozdrvit medzi prstami? alebo ste to neskusali? :)

    • Ahoj Pavle!
      Jojo, většina mejch kamenů taky byla měkká, ale co bylo vevnitř nevim, to mě nějak nenapdalo zkoumat.:) Nicméně jak jsem psala v článku, spousta těhle „kamenů“ je ve skutečnosti žluč nakumulovaná přes noc kvůli očitě, ale nima může člověk objevit i „opravdový“ kameny…

  80. JE to 4 roky, co jsem skončil v nemocnici s kolikou. Protože jsem posera, utekl jsem na reverz a řezat se nenechal. Na netu jsem našel návod, jak rozpustit žlučníkové kameny ranním pitím olivového oleje, štávy z citronu a medu. Na lačno dostatečně hnusné, ale víc jak půl roku jsem bojoval a bylo dobře. Tak jsem toho nechal a do půl roku opět nemocnice. Z zase útěk a pak jsem zkusil tuhle kůry. Co vypadlo mne překvapilo, ale od té doby opakuji 2x ročně, zrovna dnes mne čeká, a již víc jak 4 roky o žlučníku nevím.

    • Ahoj Martine!
      Jéééé, super, to je bezva, že už nemáte potíže! My to pořád řikáme, že přírodou člověk může z těla vyhnat fakt skoro všechno.;)

  81. Kamarádka mi řekla o této metodě a abych si koupila Zaječickou minerální vodu (v lékárně 1 litr 41,-) a vyguglila si to.
    Takže jsem epsonskou sůl nahradila zaječickou (vyšlo mi to na 4 dávky po 250ml) a dál postupovala podle návodu (našla jsem ještě další, kde doporučují po vypití emulze přiložit na játra láhev s teplou vodou, tak jsem taky použila).
    Poprvé jsem běžela na toaletu už jednu hodinu po první dávce (asi v 19h).
    Po zkušenostech se šankprakšalanou jsem neměla odvahu si jako první jídlo po kůře dát jablečný mošt, ale jinak jsem postupovala podle návodů.
    Kamínky jsem ale žádné nenašla, jenom asi půlcentimetrové žlutozelené mazlavé hrudky . . . tak nevím, jestli to je dobře nebo ne ? . . . že by se kamínky rozpustily?
    Ale jinak byla celá kůra v pohodě a člověk má pocit, že pro svoje tělo něco udělal.
    Děkuju za vaše stránky, jdu si poslechnout váš rozhovor s Teal Scott.

    • Ahoj Nelo!

      Jééé, vidíte „Zaječice, zrychlí vám krok!“, to mě nenapadlo!:D Já si většinou hledám informace na různých anglicky psaných webech a v knihách a tam tuhle zázračnou minerálku neznaj, no.:) Co se týče počtu kamínků, tak se přiznám, že nejsem žádnej extra odborník. Očistu jsem minule sama zkoušela poprvé. Podle mě to ale dost možná znamená, že teda žádný velký kameny nemáte. Ty mazlavý hrudky by totiž měly být vlastně něčím, co se zformuje přes noc jako důsledek očisty, než že by to byly kameny (jak píšu v článku). Kdyžtak tu kůru zase zkuste někdy zopakovat a uvidíte…

      Mějte se báječně a díky za přízeň!:)

  82. ..fotka kamínků na toaletním papíru ve mě asociovala představu pinzety v rukou velmi zaníceneho dokumentaristy krčícího se nad porcelánem.. :o)

    Kůra mě zaujala, ale chybí mi informace kterým se eticky vyhýbáte – průběh uvolnění a opouštění kamínků z těla.
    – dostavili se nějaké křeče?
    – signál potřeby návštěvy toalety – jak rychle bylo nutné na signál reagovat?
    – zhruba kolik návštěv toalety, v jakých intervalech si kůra vyžádala??

    (mám reflux jícnu – proto vím přesně na co se ptám :o) )

    Díky, D.

    • Ahoj Dandy, je zajímavý, jak jsou vaše asociace nápadně přesný…:D

      Těmhle informacích jsem se tolik nevěnovala, protože mám pocit, že je to hodně individuální věc. Já jsem žádné křeče neměla a jak i píšu, až druhej den ráno mě to samo donutilo doklusat na WC, což se potom s nijak výraznou pravidelností dělo víceméně po celej zbytek dne. Ona je ta epsomská sůl poměrně silně projímavá, takže podle toho tělo i reaguje. Nicméně je spousta lidí, kteří jdou na záchod už třeba během noci. Každopádně prostě doporučuju zůstat následující den po kůře, resp. po vypití oleje, radši doma a v klidu a připravit se na to, že budete nárazově odbíhat…:)

  83. Zaujímavé riešenie a dobre popísané. Odkiaľ sa Vám podarilo získať taký parádny obrázok ?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *