Lilek je takováta divná zelenina, co když nevíte, co s ní, tak z toho bejvá pěknej blevajz, ale jakmile jí příjdete na kloub, bezhlavě jí propadnete a je to vztah na celej život. Nedávno jsem dostala darem úžasnou vegetariánskou kuchařku od Yotama Ottolenghiho, krále blízkovýchodní kuchyně, která dělá s lilkem divy a tak vám dneska přinášim malou ochutnávku. Kukuřičná polenta je takovou trochu exotičtější alternativou ke starý dobrý krupičný kaši, nicméně věřte mi, že v kombinaci s vařenou cizrnou je to celý vážně moc dobrý a zároveň i nutričně vyvážěný jídlo, u něhož můžete předstírat, že jste třeba na výletě v Izraeli.:)
Na 4 porce budete potřebovat:
- 1 lilek nakrájený na asi 2 cm kostičky
- 1 rajčatovou konzervu
- 1 malý rajský protlak
- trochu bílého vína
- olivový olej
- 2-3 hrsti cizrny (namočené přes noc)
- 1 hrnek polenty
- 2 hrnky vody nebo vývaru
- sůl
- oregano
Nejdřív ze všeho si dejte do měkka vařit přes noc namočenou cizrnu a hotovou ji potom dejte stranou. Rozpalte si větší množství oleje a hoďte do něj nakrájený lilek. Je potřeba, aby se smažil zprudka, protože se tak rychle zatáhne a nasákne do sebe míň oleje. Nechte ho tam pěkně škvařit tak 10-15 minut a až chytne barvu, přebytečný olej zceďte. Přidejte protlak, promíchejte a zalijte trochou vína. Nechte ho vyvařit, přidejte rajčata, sůl a oregano a ještě pod pokličkou chvíli provařte, až budete mít hustou, vazkou omáčku.
Polentu si připravte podle návodu na obalu, většinou je to otázka pár minut. Sama o sobě nemívá nijak moc výraznou chuť, takže ji doporučuju udělat ve vývaru nebo bujónu. Konzistenci zvolte podle míry hladu, stejně jako s tou krupičkou se z ní totiž může velmi jednoduše stát tak trochu šutr do břicha. Takže bacha!:D No a až bude polenta hotová, udělejte si z ní v talíři takovou postýlku, do ní naskládejte trochu cizrny, korunujte lilkovou omáčkou a tadáááá, teďka už zas jenom ty boule za ušima…:)
Lilek miluju a tohle vypadá slušně!