4. Září 2013 3

Cuketový krém s pečenou cibulkou

cuketakovaTak tohle už je asi jako definitivní konec léta nebo co? Ale my se nedáme!:) My si i to pošmourno budeme užívat. No a dneska si ho užijeme s cukýnou, co řikáte?!;) Když už máme to září a všechny malý rybátka poslušně zasedly do lavic i my si řeknem něco málo k cuketový etymologii. Cukýna nebo cuketa vychází z italského zucco, což znamená tykev. No a zucchini nebo zucchetti je jenom taková prima zdrobnělinka. Kromě toho, že je název týhle zeleniny roztomilej, je taky samosebou moc zdravá.;) Obsahuje vysoké procento vody, podobně jako okurky (91%), karotenů stejně jako třeba papriky a taky draslík, který pomáhá z těla odvádět přebytečné soli. Tak šup pro cuketu a hurrrááá do vaření!:)

Na jeden rendlík polévky budete potřebovat:

  • 2 malé cuketky
  • 1 cibuli
  • 60 ml sojové smetany (např. Provamel bio)
  • 1 stoužek česneku
  • 1 lžíci ghee
  • trošku olivového oleje
  • sůl a pepř

Nejdřív si nakrájejte pár tenkých plátků cukety, kterýma na závěr polévku dozdobíte. Zbytek nakrouhejte na kostičky, stejně tak i polovinu cibule a všechno naráz pěkně opékejte do zlatova. Až se zelenina malinko přismahne, zalijte ji smetanou a vodou podle toho, jak chcete mít krém hustý. Vymačkejte do polévky stroužek česneku a nechte vařit. Potom všechno pěkně rozmixujte a dochuťte solí i pepřem, případně oblíbenými bylinkami.

Na pánvi osmahněte plátky cukety, nakrájenou druhou půlku cibulky na tenčí vlásky a pak z toho všeho utvořte v polévce terčík. Když ji ještě zakápnete trochou voňavého olivového oleje, tak se zase octnete ve slunný letní Itálii!;)

3 komentáře k článku Cuketový krém s pečenou cibulkou

  1. Dobrý den,

    Všimli jsme si, že máte spoustu chutných receptů na vašem blogu a chtěli bychom Vám představit naši novou webovou stránku http://www.vyhledejrecepty.cz/ kde si naši uživatelé mohou vybírat z více než 85 000 posbíraných receptů. Na stránce jsme vytvořili také žebříček Tob blogů, kde najdete všechny přidané blogy a můžete přidat i ten Váš. My zkopírujeme všechny recepty a uživatelé je pak mohou nalézt pomocí našeho vyhledávače. Tím pádem se zvýší návštěvnost Vašeho blogu. Nemusíte se obávat, vše Vám nabízíme zcela zdarma.

    Vyhledejrecepty.cz má své sesterské webové stránky na celém světě. Budeme velmi rádi když se stanete součástí této velké rodiny.

    V případě že máte nějaké otázky obraťte se na nás.

    S pozdravem,
    info@vyhledejrecepty.cz

  2. Cuketovou dělám, ale místo smetany dávám bramboru :)

  3. mňamky, příští rok sázím cukety. Vypadá to na rychlé a jednoduché jídlo…… :D
    Rybičky, tudle se mě o vás zdálo. :))))))

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *