2. Září 2014 0

Udon nudle s hlívou ústřičnou

DSCF3381

To vám bylo tak, rybičky, potřebovala jsem nutně udělat udony, páč jsem na ně měla hroznou chuť! :) Znáte tyhle bezva japonský nudle? Jsou to takový tlustý špagety udělaný z pšenice, vody a manioku (kvůli škrobu, aby dobře držely pohromadě). No, a protože se běžně tyhle asijský nudlový dobroty dělají s všelijakýma omáčkama s éčkama, řekla jsem si, že si je zkusim jednoduše udělat bez nich a schválně, jestli to bude nějakej velikej rozdíl. A víte co? Nebyl. ;) Takže jestli rádi Japonsko, pusťte se se mnou do nich! :) Uděláme si je s hlívou, na posílení imunity, páč jak pořád prší…rybátka musej do školy a nám už ty dovolený taky většinou skončily, tak aby na nás neskočila nějaká chřipajzna a byli jsme zdravý jako rybičky! :*

Místo ústřičný omáčky jsem udělala takovou směsku z trochy škrobu, tamari a javorovýho sirupu a je to úplně přírodní! Navíc celý je to hotový šup šup, protože nudle můžete pořídit i čerstvý (já je sehnala v Sapě – nechcete tam se mnou 11.9. na vejlet?! :)) v jakýchkoliv japonských potravinách nebo i na internetu. Ohřejete je asi na dvě minutky v horký osolený vodě a je to. Tak se dáme do receptu navíc plnýho dobrý zeleninky, kterou si ale podle sebe můžete obměňovat, jak je libo, ju? :)

PS: Jó a kdybyste měli masáky (muchomůrku růžovku), tak to zkuste s nima! Myslim, že by to mohlo bejt taky supr! :)

Na porci pro dvě hladový ryby budete potřebovat:

  • 200 g čerstvých udon nudlí (seženete viz popis nahóře ;))
  •  150 g hlívy ústřičné
  • 8 malých růžiček brokolice
  • 2 lžíce sezamového oleje
  • 1 větší mrkev
  • 1 malá červená cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 4 lžíce tamari
  • 3 lžíce javorového sirupu
  • ½ lžičky bramborového škrobu
  • ½ čerstvé chilli papričky
  • 1 lžička sezamových semínek

Nejdřív si oloupejte červenou cibuli a nakrájejte jí na klínky a ty ještě řízněte na příč, ať máte takový pěkný „trojúhelníčky“. Hlívu nakrájejte na nudličky, otrhejte si růžičky brokolice a mrkev nasekejte na tenčí nudličky. Když budete mít ingredience dopředu takhle nachystaný, půjde vám vaření jako po másle! ;)

DSCF3360

Brokolicový růžičky udělejte na páře, aby si zachovaly krásně zelenou barvu a hodně živin a nerozblemcla se vám ve vodě (kdybyste jí někdy vařily ve vodě, tak aby nezšedla, přidejte do vody šťávu z cca 1/2 citrónu). Do hrnce dejte tak 3 cm vody, na dno položte a roztáhněte pařáček, vyskládejte na něj brokolici, ořiklopte pokličkou, přiveďte k varu a vařte podle velikosti růžiček cca 5-7 minut.

Udony uvařte podle návodu. Když koupíte čerstvý, tak jako já, budou jim stačit dvě minutky v osolený vřící vodě. Pak je jen scedíte a necháte přiklopený v hrnci pokličkou, aby úplně nevychladly.

Rozmíchejte si škrob s tamari a javorovym sirupem.

DSCF3365

A teď už to půjde ráz na ráz!

Na sezamovym oleji osmahněte hlívu a dejte stranou. Normálně bych ji trošku osolila, ale sůl do asijský kuchyně moc nepatří, tak to zkuste bez ní a dejte tak spíš šanci tamari. ;)

Na druhý lžíci sezamovýho oleje osmahňete cibuli, po chvilce k ní přihoďte mrkvičku a pak k ní prolisujte česnek. Přilijte směs s tamari a chvilku povařte na mírném ohni.

Pak přidejte udony a pěkně promíchejte v omáčce se zeleninou. Přihoďte brokolici, nasekejte chilli papričku a také přidejte.

Na závěr přisypte opečenou hlívu, která už by měla být za tu dobu pěkně do zlatova. Lehce promíchejte a podávejte. Jestli máte rádi sezamový semínka, tak jima nudle na talíři dozdobte.

Itadakimasu! :)

DSCF3395

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *