31. Květen 2011 2

Pravé italské „sugo“ z rajčat – základní recept

IMG_8331Sugo, jak říkají Italové této rajčatové omáčce, je nepostradatelnou součástí italské kuchyně. Tvoří základ pro pizzu, zapékané těstoviny jako jsou např. canelloni, la parmigianu (zapékané lilky s cukýnami a parmazánem) a hlavně se z ní připravují téměř všechny klasické těstovinové omáčky. Sugo se vaří z konzervovaných nebo zavařovaných rajčat, protože ta mají výraznější chuť a barvu. Použijte krájená nebo pyré, podle toho, jakou texturu omáčky máte raději – hladkou nebo s menšími kousky. Do základní verze suga nepatří žádné koření kromě trochy česneku, nicméně fantazii se meze nekladou. Varianta s čerstvou bazalkou, rozmarýnem nebo mletým pepřem má krásně výraznou chuť a přesto je poměrně univerzální. Sugo můžete také „vylepšit“ čímkoli, co máte rádi a téměř vždy tak vykouzlíte některé z klasických italských jídel. Přidáním pancetty (italská uzená slanina) dostanete la matricianu, s olivami a kapari vytvoříte la putanescu, s tuňákem pasta con tonno, s pečenými paprikami pasta peperoni, kombinace s chilli se říká pasta arrabbiata  a tak bychom mohli pokračovat až do Vánoc.:)

Ale teď už konečně ten recept.

Budete potřebovat:

  • 1 konzervu krájených rajčat nebo rajčatové pyré ve sklenici (určitě kupte bio bez přidaných konzervantů, cukru a soli navíc)
  • 1 větší stroužek česneku (někdy se místo česneku hodí cibule, která nemá tak výraznou vůni)
  • olivový olej
  • sůl nebo 1/2 bujónové kostky (bez glutamátu ho mají třeba v DM)

sugo

Do malého hrnce nalijeme asi 5 lžic olivového oleje (ano, je to docela dost, ale omáčka bude díky tomu hezky vazká a málo vodnatá) a rozehřejeme ho na středním ohni. Přidáme stroužek česneku rozkrojený na třetiny a chvilku pražíme, aby se hezky rozvoněl. Pozor, docela snadno se připálí, tak ho hlídejte. Když je česnek lehce zhnědlý, přilijeme rajčata, přihodíme do nich bujón nebo sůl, přikryjeme pokličkou a plamen stáhneme na minimum. Fígl je v tom, že by se sugo nemělo vůbec míchat, jen na úplném začátku před snížením teploty, protože jinak bude hrozně prskat. Ideálně byste ho tak měli nechat asi 15 minut lehce bublat. Záleží ale na tom, jaká máte rajčata. Některá jsou hodně vodnatá a tak se musí vařit déle. Konečná omáčka by měla být hustá, zbavená přebytečné vody a neměla by být příliš kyselá. Olej by se měl od zbytku směsi na okrajích trochu oddělit. Sugo můžete servírovat v této základní podobě s trochou parmazánu a nebo, jak už bylo řečeno, ho můžete doplnit nejrůznějšími dobrotami.

 

2 komentáře k článku Pravé italské „sugo“ z rajčat – základní recept

  1. ahoj,
    asi by som nenechával cesnak zhnednúť – brutálne rýchlo prihorí a zhorkne.
    navyše, v niektorých receptoch, českých či anglických som čítal, že stačí cesnak len zohriať na oleji . – podľa mňa : len ho dať speniť na horúci olej, nie úplne rozpálený a hneď liať rajčiny :)
    podarí sa, verte :) neprežeňte s bazalkou…

  2. „pasta“ jsou těstoviny…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *