24. Září 2012 6

Zázvor

449px-Koeh-146-no_textTenhle dutiny protahující nápoj k nám do českých končin přicestoval až poměrně nedávno z dálného orientu, konkrétně z Asie. Tam se kořen zázvoru tradičně používá už dlouhá staletí v čerstvé i sušené podobě jako koření a nebo právě jakožto lék na nejrůznější nemoci.

Trochu toho školního opakování:

Zázvor pravý, Zingiber officinale, je trvalá rostlina se žluto-růžovým květem. To, co si hážeme do čaje je její oddenek, který má svou typickou chuť díky přítomnosti esenciálních olejů. Pěstovat se začal v jižní Číně, odkud se postupně rozšířil až do Afriky a Karibiku (a také do českých luhů a hájů). Dnes je jeho největším exportérem Indie (UCLA 2002).

Účinky:

(Pitchford 2002)

V čínské medicíně jsou mu připisovány vlastnosti Yang, tedy hřejivý, „suchý“, povznášející a aktivační efekt. Doporučuje se proto při nemocech, které mají opačný; studený, „vlhký“ a „tíživý“ základ. Mezi ně patří třeba nachlazení, rýma, ale také zažívací neduhy. Díky tomu, že má tenhle zázračný kořen antibakteriální a antiseptické účinky, podobně jako třeba česnek, tak pročišťuje a zkrátka vymetá bacily z těla. V tom právě spočívá ta jeho „aktivační“ a povznášející povaha. Ale to není všechno. Zázvor je skvělý také na podporu krvetvorby, krevní cirkulace a krevního pročišťování. V čínské medicíně je jedním z velkých témat tzv. „stojatá krev“, vyplývající ze všech možných i nemožných příčin (ono je to totiž strašně složitý, ta čínská medicína!!!:)). Tu já si představuji jako takový ten zatuchlý, správně hororový močál, v němž to všechno akorát hnije, líhnout se tam komáři a něco čerstvého a voňavého, abyste tam pohledali. No, a takovouhle pěknou bažinu v sobě dnes v důsledku špatného životního stylu má prý kde kdo (Pitchford 2002; 392-395). Nejčastějšími projevy stojaté krve jsou potom třeba krevní sraženiny, menstruační potíže všeho druhu, cysty, problémy s uzlinami nebo i tvorba nádorů.

Zázvor vám tedy pomůže na následující:

  • nachlazen/rýma
  • bolest v krku
  • bronchitida
  • nevolnost a zvracení
  • raní nevolnost
  • zažívací křeče
  • menstruační bolesti
  • nepravidelná menstruace
  • podpora krevního oběhu
  • zrychlení metabolismu
  • odkyseluje a pomáhá lépe odvádět toxiny ze snězeného masa

Příprava:

1. Syrový zázvor:

odvážlivci si můžou ukrojit kousek čerstvého kořene a jen tak si ho jakoby nic (to jsem zvědavá, jak vám to půjde ;) žvýkat. Tak je samozřejmě nejúčinnější, hlavně co se antibakteriálních účinků v případě nachlazení nebo bolesti v krku týče. Já osobně dělám to, že si vařím čaj a z něj potom vyjídám už vylouhované plátky, které už nejsou tak ostré.

2. Kandovaný/nakládaný zázvor:

vás pěkně protáhne stejně jako ten syrový a pokud je vám tahle forma milejší, tak si ji klidně dopřejte třeba i jako ingredienci v nejrůznějších jídlech. Jako u všeho už nějak velkovýrobně zpracovaného je zde ale riziko, že seženete jenom zázvor sířený a nebo (u nakládaného) jinak „chemicky ošetřený“, navíc samozřejmě s poměrně vysokým obsahem přidaného cukru. Ani jedno není v případě, že chcete kořen použít jako léčivo, moc vhodné. Chemikálie vám totiž organismus ještě více zatíží a konzumace cukru (která je v západním světě obecně hrozně vysoká), ta zase bývá jednou z hlavních příčin neduhů obecně, jmenovitě pak třeba právě té stojaté krve.

3. Zázvorový čaj:

tenhle evergreen mám vyzkoušený jako 100% nachlazovací vyprošťovák. V jedné pražské kavárně mu říkají El Niño, to proto, že vás opravdu prohřeje od hlavy až k patě. Navíc je hrozně dobrý a opravdu účinný. Takže pokud vás právě začalo pobolívat v krku nebo vám trochu teče z nosu, pak neleňte a pelášete do nejbližší sámošky (a nebo radši k nejbližšímu Vietnamci, ti mají totiž zázvor vždycky a krásně čerstvý)! Na 0.5 litru čaje budete potřebovat:

  •  6-8 tlustších plátků čerstvého zázvoru (ale můžete dát mnohem víc. Čím bude výluh silnější, tím líp!)
  • šťávu z 1/2 citronu
  • 1 lžička medu
  • Čaj pijte teplý po dobu aspoň 2 dnů a klidně dokud vám už nepoleze i ušima.:) Já ho většinou v menších dávkách usrkávám i když příznaky nachlazení odezní, pro jistotu, a nebo ho piju i preventivně v období řádění nejrůznějších chřipek.

El Nino!

 

ZDROJE:

Pitchford, P. 2002. Healing with WholeFoods: Asian Tradition and Modern Nutrition; Third Edition. Berkeley: North Atlantic Books.

UCLA, 2002. Spices, exotic flavors and medicines. Online (URL): http://unitproj.library.ucla.edu/biomed/spice/index.cfm?displayID=15. Vyhledáno dne: 14.9.2012

OBRÁZKY:

Wiki commons

6 komentářů k článku Zázvor

  1. Zázvor mám rád snad ve všem:-) Čaj a zázvorová limonáda jsou moje nejoblíbenější nápoje. A taky miluju zázvor v indických jídlech.

  2. Na zázvor nedám dopustit, je ze začátku trochu drsný, ale… Zároveň jsem zjistil, že se na něj velmi dobře zvykne. Nyní ho jen nastrouhaný přikládám k chlebu s máslem, k masu jako salát, popřípadě jej nastrouhám s jablkem v poměru 2/3 zázvor, 1/3 jablko. Pokud je to pro Vás až příliš, zkuste nastrouhat zázvor a zakapejte to medem (citlivě). Vznikne z toho takový balzám…

  3. Zázvor je moje nejoblíbenější léčivo, obzvlášť v počasí jako je toto.

  4. Perfektne zhrnuté a krásna fotografia, nemali by ste záujem o spísanie kvalitného článku aj pre náš web ? ElegantniBydleni.cz ?

  5. Zázvor má blahodární účinky, mohu ho jen doporučit.

  6. já jím ten syrový zázvor:) pořádně to pálí, ale za ten účinek to stojí:)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *