20. Září 2012 6

Mrkvový dort s jáhly a ořechy

mrkvovycc81-dortMrkvový dort prostě miluju! Když ho v restauraci vidím napsaný na tabuli nebo v  jídelním lístku (nedej bože, aby na mě rovnou koukal z vitríny!), přeskakuji stoly, porážím židle i personál a bežím mu v ústrety.:) No dobře…teď vážně. Na mrkvový dort mě prostě užije. Výborný, ale docela dost sladký mají v Lehké hlavě, ten je celý z jáhel, mrkvičky a politý čokoládou. Naopak v Louveru (na Národní třídě) mají makrobiotický a někomu by mohl připadat až příliš fádní, suchý a málo sladký. A tak jsem se rozhodla, že „splácám“ všechny ty skvělé recepty na mrkvový dort a vymyslím si vlastní, zdravý a jednoduše nejlepší!:) Nechci se vytahovat, ale myslím, že jsem stvořila něco nadmíru povedeného! Mrkev je plná provitamínu A (betakarotenu), jáhly jsou cenným zdrojem mnoha minerálů: K, Mg, P, Ca, Fe…, vlákniny a vitamínů skupiny B. Ořechy jsou plné zdravých tuků (nenasycených mastných kyselin), obsahují vitamín E a jsou proto cenné pro zdravou pokožku, vlasy a nehty.

Na mrkvový dortík budete potřebovat:

  • 250g mrkve
  • 50g špaldové mouky
  • 150g uvařených jáhel (Alnatura, DM drogerie)
  • 200g vlašských ořechů (100g na menší kousky, 100g rozemletých)
  • 100g medu
  • 3 vejce
  • 1 lžička čerstvého zázvoru
  • 1,5 lžičky PrDoPeče
  • špetka soli
  • pomerančová kůra (čerstvou z bio pomeranče)

Na polevu:

  • bio 70% hořká čokoláda (DM Alnatura)
  • 5 lžic mléka (kravské, sojové, doporučuji mandlové)

NEBO

  • šťáva z 1 pomeranče
  • 80g moučkového třťinového cukru (pokud neseženete, namelte si vlastní)
  • 1 bílek

Mrkev nastrouhejte na hrubém struhadle. Jáhly 3x spařte horkou vodou a propláchněte, aby nezhořkly a uvařte je v trochu osolené vodě (dle návodu). Do mísy rozbijte 3 celá vejce a vyšlehejte je s medem. Pak přidejte nastrouhanou mrkev, zázvor a ořechy (na kousky i namleté). Rozemlít ořechy na jemno půjde rychleji, když je dáte na cca 1 hodinu do mrazáku. Jelikož obsahují olej, při pokojové teplotě by se vám na jemno namleté slepovaly. Když budou podchlazené, rozdrtíte je jednoduše na takovou moučku. Přisypte jáhly, špaldovou mouku, prášek do pečiva, pomerančovou kůru a vše smíchejte.

Vymažte si dortovou formu a vysypte ji trochou mouky, ať se vám pak forma dobře sundává. Předehřejte troubu na 160°C a pečte 10 minut, pak teplotu zvyšte na 180°C a dort dopékejte cca půl hodiny.

Polevy můžete udělat dvojího druhu. Buďto čokoládovou nebo pomerančovou, podle chuti. Čokoládovou uděláte tak, že si ohřejete v rendlíčku mandlové mléko a nalámete do něho čokoládu. Na mírném ohni ji za stálého míchání necháte rozpustit a pak jí pomažete dort. Na pomerančovou polevu si vymačkejte šťávu z pomeranče, přidejte jeden bílek a přisypte moučkový cukr, vyšlehejte, opět namažte na vršek dortu a nechte zaschnout.

OBRÁZEK:

http://i.lidovky.cz/09/073/lngal/BAT2cbfc2_4k8r9061_1_39790.jpg. Vyhledáno dne: 19.5.2012.

6 komentářů k článku Mrkvový dort s jáhly a ořechy

  1. zdravim, uz se pece v troube…tak se tesim, jinak pridavam verzi polevy z karobu, nemam rada jak se mi cekolada vzdycky patla…davam karobovy prasek dve lzicky, nejakou domaci marmosku alespon osm lzicek a tak dve plne lzicky tahini a zamichat na hustou kasi…sice neztuhne, ale nam moc chutna (;

  2. Vyzkouším, dělám jiný recept kde nejsou jáhly, tenhle bude ještě o něco zdravější :)

  3. Dobrý den, chystám se udělat tento skvěle vypadající dortík, ale zmátlo mě to množství jáhel. Je to 150 g již uvařených nebo 150 g před uvařením? Děkuji.

  4. Taky mám svůj splácaný recept z několika různých a stejně mi pokaždé vyjde trochu jiný mrkvový koláč, vždy ale skvělý.
    Tentokrát vyzkouším Váš recept a zkusím ho dodržet, zní suprově.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *