11. Září 2012 4

Thajská polévka s kokosovým mlékem a krevetami

Tom_Yum_SoupNa tenhle recept mě přivedla moje zcestovalá teta Štěpánka. Při svojí poslední návštěvě mě přivítala nejen svym odzbrojujícim úsměvem a pozitivní energií (ostatně jako vždy), ale i thajskou polívkou z kokosovýho mlíka. Celej byt prostoupila ta typická vůně dalekýho orientu, mírně nasládlá, jemně pálivá a citronou trávou zjitřená. Tom Kha Kung je hrozně jednoduchá a díky svejm – pro nás – exotickejm ingrediencím pro mnohý strávníky neobyčejně atraktivní. Samozřejmě je taky zdravá. Kokosový mlíko obsahuje draslík a vitamín B. Chilli papričky díky kapsaicinu přispívaj k ničení rakovinotvornejch buněk. Ne nadarmo se houbě Shiitake říká „houba dlouhověkosti“. Doporučuje se zařadit do jídelníčku i pacientům po prodělaný chemoterapii, protože snižuje její toxický účinky. Citronová tráva osvěžuje a povzbuzuje. Koriandr podporuje trávení a bazalka patří mezi nejúčinnější přírodní antidepresiva.

Na tři porce budete potřebovat:

  • 0,8 l kuřecího vývaru
  • 150ml kokosového mléka (Alnatura z DM)
  • citronová tráva (2 cca 5cm stonky)
  • hrst koriandru (čerstvého)
  • 10 lístků bazalky (čerstvé)
  • jarní cibulka
  • 1 celé rajče (vyndavám jen „bubáka“)
  • 1/2 stroužku česneku
  • 1 chilli paprička (čerstvá)
  • hrst žampionů, shiitake nebo třeba hlívy ústřičné
  • 1/3 malé cuketky
  • 1/2 lžičky zázvoru (čerstvého)
  • 1 lžička medu
  • 2 lžíce limetkové nebo citronové šťávy
  • 8 krevet
  • rýžové tenké nudle

Připravte si kuřecí vývar. Pokud máte po ruce jen kostičku bujónu (rozhodně bez chemie a glutamanu! např. Alnatura DM), rozpusťte ji v horký vodě a dobře promíchejte.

Mezi tím si nachystejte ostatní ingredience. Natrhejte si koriandr, bazalku a jarní cibulku nasekejte na kolečka. Nakrájejte houby a rajče na středně velký kousky, nadrobno nasekejte čerstvej kořen zázvoru, malou chilli papričku (dle chuti) a vymačkejte šťávu z limet nebo citronu. Cuketa je v týhle polivce obzvlášť výborná. Nakrájejte jí na půlcentimetrový cuketový hranolky.

Do hotovýho vývaru vlijte kokosový mlíko a přidejte stonky citronový trávy. Teď do obyčejný mísy nalejte studenou vodu a ponořte do ní potřebné množství rejžovejchch nudlí (5 min). Podle návodu je uvařte. Potom, co je slijete je znovu properte ve studený vodě a nechte odstát. Polívku pak začněte dochucovat a přidejte lžičku medu, limetkovou šťávu, vymačkejte půlku stroužku česneku, přihoďte chilli papričku, cibulku a zázvor. Chvilku povařte a pak přisypte zbytek ingeriencí: cuketu, rajče, koriandr a bazalku. Na závěr přilejte lžičku rybí omáčky (opatrně, je dost slaná). Polívku vařte, tak dlouho, aby cuketa a rajče nebylo úplně rozvařený. Pokud máte krevety předvařený, už růžový, v polívce je nechte jen ke konci dostatečně dlouho ohřát. Jestli jste koupili čerstvý (zbarvený do šeda) a neoloupaný, umyjte je a vhoďte do polívky tak, aby se vařily cca 5 minut, podle velikosti. Chuť polívky by měla bejt mírně kyselá, lehce sladká a pálivá podle vašich představ.:)

Hledáte novou inspiraci? Na podobnou polivku už máme druhej vylepšenej recept, bez nezdravý rybí omáčky, hele.;)

OBRÁZKY:

http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tom_Yum_Soup.JPG. Vyhledáno dne: 28.3.2013.

4 komentáře k článku Thajská polévka s kokosovým mlékem a krevetami

  1. Veroniko, co resite? Jde vam o vybornou polevku nebo o cestinu? Pokud o cestinu, jdete na jine stranky. Uf.
    Martin

  2. Prosím, naučte se česky! Tohle se nedá vůbec číst! Asi chcete tímto jazykem působit přátelsky, ale nefunguje to. Takováto hovorová čeština prostě do psaného slova nepatří…
    K receptu se nevyjádřím, nebyla jsem schopna ho dočíst, tedy ani uvařit jídlo podle něj.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *