18. Říjen 2012 0

Houbová kulajda bez mouky

kulajda3
Receptů na pravou jihočeskou kulajdu jsou milióny. Ta naše je ale zdravá a není plná mouky.:) Je to kromě bramboračky další z vděčných polévek, do které také ještě! můžete šoupnout houby, co si s nima už po x hodinách zpracovávání nevíte rady.:) Někdy se jí také říká bílá polévka, protože její základ tvoří mimo jiné smetana a mouka. Já ji dělám ale trošku jinak, aby nebyla tak hutná a místo mouky přidávám strouhanou bramboru. Voní nádherně koprem a houbama a když je máte čerstvé, je to vážně lahůdka.

Na její připravu budete potřebovat:

  • hrst nakrájených hub (hříbků, babek, lištiček…můžete i sušené)
  • 3 brambory
  • 1 zakysanou smetanu (používám třeba tu od firmy Berchtesgadener Land [10%])
  • 1 vejce
  • 1 lžička polévkového koření (Alnatura DM)
  • 1/2 lžičky kmínu (prášek)
  • čerstvý kopr (nebo ten sušený od Sonnentoru)
  • vinný ocet (Alnatura DM)
  • třtinový cukr
  • sůl

Do hrnce dejte tolik vody, na kolik polévky se asi tak cítíte.:) Nakrájejte dvě brambory na kousky a hoďte je do osolené vody s kmínem a přidejte houby. To celé vařte 10 minut (pokud máte lišky, přidejte je první, vaří se trošku dýl). Aby se mi smetana nesrazila a neudělaly se hrudky, přidávám ji do polévky následně. Vezmu si vysokou nádobu k tyčovému mixéru. Třetí bramboru si najemno nastrouhám a přendám do nádoby. Zaliju ji  dvěma až třema naběračkama vývaru z brambor a hub, přidám zakysanou smetanu, lžičku polévkového koření a celé to promixuju. Takovou bílou směs pak vliju zpátky do hrnce. Přidám kopr a vajíčko, které v polévce jemně rozkvedlám. Vařte zhruba dalších 5-10 minut. Na závěr dochuťte octem, solí a třtinovým cukrem. Nezapomeňte, že to už se polévka nesmí vařit, jinak se vám smetana díky kyselosti octa zdrcne. Někdy je to na dýl než celý proces vaření :D, tak se obrňte trpělivostí. Dobrou chuť!

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *