21. Únor 2013 6

Ovesné sušenky s mákem a brusinkami

susenkySušenky já vnímám jako takové univerzální „skoro jednohubky“, co se hodí na cesty, na mejdany i k občasné svačině do práce nebo do školy. Jejich hlavní výhodou je, že jich bývá hodně, dobře se převáží, skladují (můžete je zamrazit a užírat postupně ;)) a když do nich dáte ty správné věci, tak můžou být i vlastně dost výživné a poměrně zdravé. Já osobně mám nejradši ovesné sušenky s ovocem, protože mi připomínají müsli tyčinky a nebo granolu, které ale narozdíl od téhle domácí dobroty bývají nacpané hromadou cukru, tuku a nebo rovnou obojího (to, že müsli tyčinky jsou zdravé je jeden z největších mýtů světa). V tomhle receptu můžete sladit jen medem a cukr tak úplně nahradit (těsto pak bude takové lepivější) a nebo ho dát opravdu jen trošičku a dohnat to sušenými brusinkami (nebo i rozinkami), které už jsou sladké samy o sobě. Výsledkem je potom skvělá alternativa třeba pro vaše mlsné ratolesti, kterým nechcete do školní svačinové krabičky dávat žádné tyčinky ani bonbóny. Jenom bacha, aby vám pak na dveře nebušily zástupy dětí, že by si taky daly.:)

Na asi 16 sušenek budete potřebovat:

  • 85 g (1 hrnek) ovesných vloček
  • 100 g celozrnné mouky
  • 4 lžíce máku
  • 50 g cukru (nebo několik lžic medu)
  • 100 g rozteklého másla
  • 1 vejce
  • 1 lžičku jedlé sody nebo prdopeče
  • sušené brusinky (já přidávám i rozinky)

Předehřejte si troubu na 180°a potom smíchejte všechny suché ingredience. Udělejte do směsi důlek a vlijte do něj máslo a rozklepněte vejce. Všechno pěkně prohňácejte (taky si tak děsně rádi olizujete ruce od těsta?? Já víceméně kvůli ničemu jinému nepeču…:D). Potom z těsta dělejte malé kuličky a pokládejte je na plech na pečící papír tak, aby měly rozestupy. Každou kuličku rozplácněte vidličkou na tloušťku, kterou chcete, ale pozor, v troubě vám ještě díky jedlé sodě trochu vyběhnou. Strčte je do trouby a pečte asi 8 minut. Po vytažení by měly být sušenky pěkně tmavé, ale uprosřed ještě měkké, to aby nakonec nebyly jako kámen. Nakonec nechte svůj výtvor vychladnout někde mimo plech.

6 komentářů k článku Ovesné sušenky s mákem a brusinkami

  1. Ten mák je celý, nebo mlety?

  2. Výborné, děkuji. Udělala jsem veganskou variantu a dala tam různá semínka, co jsem doma našla. Také jsem do těsta dala nějak málo medu, tak když už to bylo upečené, polila jsem to zlehka javorovým sirupem! Manželovi to kupodivu také chutná ;-)

  3. Ahoj pekařky! Bezva, díky za odezvu, jsme rádi, že vám chutná a taky za bezva vylepšováky.:)

  4. Sušenky jsou báječné. Jelikož nejsme vyznavači máku, mák vynecháváme a místo něj do sušenek přidávám nasekané vlašské ořechy. Polovičku mouky jsem zkusila nahradit ovesnými a pšeničnými jemně mletými otrubami přímo z mlýna a výsledek byl víc než skvělý!Jinak vřelé díky za výživný blog ;)

  5. Sušenky jsou úžasné! Všem chutnaly, kamarádka je poté taky zkoušela a i u ní doma byli všichni moc spokojení. Cukr jsem nahradila medem pro ještě lepší pocit :-)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *