Co je nejlepším lékem proti faktu, že léto už je vážně pryč (a tentokrát fakt rychle! Co nám to, sluníčko, děláš?!) a že podzim přišel ve své plné kráse? No, přece zatvrzelý odmítání!:D A proto v rámci snahy nepřipouštět si drsnou realitu, bude dnešní recept hezky letně na salátek.:)
Nejenom že jsou maliny klasickym symbolem slunných červencových dní (taky si pamatujete, jak jste se jako malí ztratili v maliní a byla to ta nejlepší věc na světě?:), ale jsou taky ohromně zdravý! Podporují funkci ledvin, očí a pomáhají regulovat hormonální hladiny zejména u rybiček, co trpí menstruačními problémy a nebo čekaj mláďátko. Špenát, ten zase pomáhá s tvorbou a srážením krve, obsahuje hodně vitaminu A, takže je bezva na šeroslepost a je to taky jeden z nejbohatších zdrojů vápníku vůbec (Pitchfor 2002). No a konečně dýňový semínka, ty jsou dobrý jednak na zažívání a pohyb střev, ale taky vypuzují z těla všelijaký parazity jako je třeba tasemnice a jiný potvory. Podporujou správnou funkci prostaty a potenci u mužů, obsahují hromadu zinku a omega-3 mastných kyselin, kterých se nám často moc nedostává (áááá, modří už vědí; Pitchford 2002! :)). Zkrátka a dobře, tenhle býložravej oběd nebo večeře vás dobije zdravím už při samotným pohledu!
Kombinace slané fety s malinami, nahořklým lněným olejem (další úžasnej zdroj omega-3 mastných kyselin!) a sladkým dresinkem z javorového sirupu vám potom v puse vykouzlí něco, na co určitě dlouho nezapomenete!:)
Budete potřebovat:
- salát Little gem
- salát Lollo rosso nebo jakýkoli jiný s tmavými listy
- čerstvý listový špenát
- maliny
- Fetu nakrájenou na kostičky (můžete jí případně nahradit balkánským sýrem, ale ten neni tak jemňoučkej)
- dýňová semínka
- slunečnicová semínka
- olivový olej
- lněný olej (mají ho třeba v DM za pouhých 80 Kč)
- javorový sirup (nebo med)
- balzamikový ocet
Nuže, tady je příprava tak jednoduchá, že to ani neni vtipný! Doporučuju dělat salát v míse, kde vám půjde dobře promíchat, já jsem ho naaranžovala na talířj eště bez dresinku jen tak na efekt… Kamarád, kterej je Králik, potom řekl, že to prej vypadá jako adventní věnec. Takže se kdyžtak už můžete rovnou inspirovat na zimu.:D No ale tak už! Saláty hezky opláchněte a nakrájejte nebo natrhejte na kousky. Dýňová a slunečnicová semínka hoďte na chvíli na pánvičku, opražte a přidejte do mísy spolu s malinami a fetou.
Dresink vyrobíte z trochy (asi tak z 1 lžíce) javorového sirupu, olivového a lněného oleje (s ním opatrně, je nahořklý) a balzamikového octa. Já to většinou dělám tak, že to všechno leju rovnou do mísy se salátem, a potom promíchám, ale pokud si chcete zálivku připravit vedle, klidně můžete. No, a to je všechno! Pro dokreslení letní atmosféry doporučuju před servírováním vyndat plavky, lampu s horským sluníčkem a opalovací krém.:D
ZDROJ:
Pitchford, P. 2002. Healing with WholeFoods: Asian Tradition and Modern Nutrition; Third Edition. Berkeley: North Atlantic Books.
Milé Rybky, mám jen malou poznámku.
Pokud je lněný olej nahořklý (víc než zdrávo), tak už je žluklý (a tudíž pro rybí bříška nevhodný). To při koupi v libovolném obchodě, kde stojí v regále vedle ostatních olejů (a není v lednici), nastane na 99,7% (pokud ho tam tedy před minutou nevložili jako čerstvě doplněné zboží). A i v lednici je do 6 týdnů „po něm“. Tudíž, pokud ho člověk/ryba nejí denně na lžíce, jsou to tak trochu vylité peníze.
Nemáte návrh, jaký jiný olej (ne tak choulostivý) by se k tomuto salátu hodil?
Díky, Š.
Ahoj Šárko!
Díky moc za komentář a za osvětu, máš pravdu! Lněnej olej je v tomhle trochu darebák, no. Já myslim, že by místo něj šel dobře použít třeba dýňovej? Ten je takovej hezky oříškovej… a nebo klidně kapička sezamovýho, ale s ním bacha, je hodně silnej!:)