27. Listopad 2013 4

Datlové sušenky s burákovým máslem

Datlove susenky 1

Jéééžiši, on už je konec listopadu jako nebo co?! Aha, a kdy se to stalo? Minule u mě v kuchyni opět došlo k zásadnímu experimentování, který po určitejch nesnázích vyvrcholilo v to, co vidíte na obrázku. No a panč v době, kdy tohle píšu, chybí přesně měsíc do Vánoc (hurááá!), tak jsem se rozhodla tyhle sušenky zneužít jako inspiraci pro naše již tradičně alternativní cukroví! Neni v něm ani špetka cukru, ten totiž čestně nahradily datle, takže jde o zcela legální hřešení.;) Navíc pokud namísto špaldový mouky použijete třeba rýžovou, tak můžete tyhle mini koláčky mít i bezlepkový a stejně tak si příjdou na svý i vegani. O kombinaci burákovýho másla s čímkoli snad nemusim ani mluvit, protože tam je úspěch zaručen zkrátka vždycky (tímto prosim aspoň jednoho člověka, kterej nemůže mít burákový máslo doma, protože by byl schopnej sníst ho téměř celý na posezení i když ví, že mu pak bude neskutečně špatně, aby se ozval v komentářích, ať vim, že v tom nejsem sama. Díky!:D).

Na 1,5 plechu budete potřebovat:

Na sušenky:

  • 1 hrnek datlí (namočených přes noc)
  • 100 g špaldové mouky (nebo třeba rýžové, pokud chcete sušenky bez lepku ;)
  • 1 lžíci kakaa
  • 3 – 6 lžic rostlinného mléka (rýžové, sojové, mandlové…)
  • 2 lžíce kokosového oleje (nebo másla)
  • špetka soli
  • 1/2 lžičky prdopeče

Na burákové máslo:

  • 1 pytlíček buráků (ideálně nesolených)
  • 2-3 lžíce olivového oleje (nebo ideálně arašídového)
  • voda
  • pár datlí (poud si chcete máslo dosladit)

Začneme od toho nejlepšího, takže prvním krokem je burákový máslo, jehož výroba je nejenom strašně jednoduchá, ale taky funguje jako výborná anti-stresová terapie. Do kuchyňskýho robota nasypte oříšky, zmáčkněte start a jen se tiše kochejte, jak se to mezi těma nožema všechno krásně mele a ničí!:D Až se buráky začnou přichytávat na stěny, přidejte olej. Nejlepší je podle oka, prostě tak, aby se vám začala dělat máslová konzistence. Pokud chcete pomazánku sladkou, přisypte pár datlí a pokud by se vám zdálo, že oleje už bylo dost, ale je to všechno ještě moc tuhý, tak můžete přidat trošku vody.

Hotový burákový máslo si potom dejte stranou (nejlépe hóóóódně daleko z dohledu :) a robota umyjte, panč ho budete eště potřebovat.

IMG_9456

 

Teď těsto. Prosimvás, až ho budete dělat, nebuďte tak na hlavu jako já a nejdřív ze všeho si ZVLÁŠŤ umelte datle. Já jsem je hodila do robota rovnou s moukou a se všim a věřte mi, že tu hmotu pak už nikdy nijak nedostanete ven!:D Takže všechny ty chytřejší rybičky si smíchaj mouku s kakaem, špetkou soli a prdopečem v míse a postupně do toho všeho vhnětou rozmixovaný datle. Přidejte olej a po jedný lžíci rostlinný mlíko, aby mělo těsto dobrou tvarovací konzistenci jako na sušenky a šla z něj udělat koule. Bude se vám to nejspíš lepit, takže kdyžtak moučete. Potom na dobře pomoučenym válu vyválejte těsto na cca 2-3 mm tenkou placičku a formičkou na linecký vykrajujte kolečka a skládejte na plech.

Sušenky strčte asi na 10 minut do vyhřáté trouby na 150°. Až je vytáhnete, budou ještě vypadat trošku nedodělaně, ale to je správně, ony venku dotuhnou.

No a teď už zase konečně přichází na řadu burákový máslo! Jednu sušenku jim vždycky pomažte, druhou přiklopte a je to! Doporučuju skladovat v krabičce v lednici nebo dokonce v mrazáku, aby vám oříšky náhodou nežlukly (a taky abyste to hned všechno nesnědli :).

 

 

IMG_9453

4 komentáře k článku Datlové sušenky s burákovým máslem

  1. Dobrý den, udělala jsem, chuťově jsou výborné, ale tvrdé na vylomení zubu..nevíte kde jsem udelala chybu?

  2. Premyslim, nedal by se ten krem udelat z vlaskych orechu? Burakovy nemam, a vlasskych tak milion.

  3. Lákavé:) jen přemýšlím-daly by se datle nahradit datlovým sirupem? A kolik by ho asi bylo?

Napsat komentář: Blanucha Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *