12. Únor 2014 8

Thajská rajská

obrázek 3

Teda letos ta zima stojí za starou bačkoru, že jo? Venku je sedm nad nulou…což mi trochu, přiznávám, udělalo čáru přes rozpočet…ale i tak tu pro vás máme výbornej recept, kterej vám, rybičky, prohřeje ploutvičky (ať už v tomhle teple chcete nebo ne!:D). Jak sám název napovídá, je plná hlavně rajčat, pak taky voní po koriandru, chutná po zázvoru s troškou chilli a celá je zjemněná kokosovym mlíkem. Tak a co z toho plyne? No ano, modří už vědí!:) že je i pro ty odvážlivce, co s náma šli do boje proti laktóze!:) V tradiční thajský kuchyni nenajdete klasickou sůl, proto jí ani tady nehledejte. Polívku místo soli dochuťte sojovou omáčkou. Pokud trpíte celiakií sáhněte po tamari, která narozdíl od shoyu, neobsahuje pšenici.;)

Na žejdlík pro 4 rybičky budete potřebovat:

  • 1 lžíci kokosového oleje
  • 3 šalotky
  • 1 stroužek česneku
  • 3 cm zázvoru
  • 1 stonek citronové trávy
  • 1 chilli papričku
  • 1/2 lžičky drceného koriandru
  • 6 rajčat
  • 400 ml kokosovýho mlíka
  • 1 lžičku citronové šťávy
  • 2 lžíce sojové omáčky

Na kokosovym oleji nechte zesklovatět cibulku nakrájenou na kostičky a nastrouhanej zázvor. Pak k nim prolisujte česnek, přisypte koriandr nakrájenou chilli papričku a ještě chvilku všechno opékejte. Potom přihoďte rajčata taky na kostky, do směsi ponořte stonek citronový trávy a pod pokličkou nechte 15 minut vařit.

obrázek 2

Pak zalijte rajčata kokosovym mlíkem a znovu přikrejte pokličkou. Polívku povařte 10-15 minut, a na závěr už jen všechno (krom citronový trávy) rozmixujte, dochuťte citronovou šťávou a shoyu. Do mističek můžete ještě přidat čerstvej koriandr, trošku kokosovýho mlíka a kokosovýho oleje s chilli papričkama. Dobrou s rybou!:))

obrázek 4

8 komentářů k článku Thajská rajská

  1. Super,jdu ji uvarit!Prima recept.Vadi,ze tam nebude citronova trava?Nevim,kde ji koupit.U nas nikde nemaji.Da se trava nahradit necim jinym?
    Koriandr uz pestuji,zkusim nasadit i travu:-) citronovou jasne :-)

    • Ahoj Iris, jakóóó asi neva, ale s tou trávou je to lepčejší, no. ;) Hele mívají jí někdy i Vietnamci, nevim, jestli jsi z Prahy, ale třeba v Sapě ji mají určo, jinak se dá koupit i sušená, třeba od Sonnentoru, ta je výborná taky, když nemáš čerstvou. Tak hlavně ať chutná, jo a vysadit se dá taky!;)

      • Dik!Super,varila jsem nyni se susenou travou.Polivcicka vic nez vyborna:-) Budu varit pravidelne.Rodina nadsena z noveho pokrmu!
        Pridala jsem si k tomu jako prilohu jasminovou ryzi a indickou placku.
        Z Pha nejsem,ale jezdim casto.Obcas take k sousedum do Sapy:-) zaskocim:-)

  2. tuhle polévku nejde nezkusit:-) V sobotu byl první trh na Kulaťáku a po delší době jsem dostal čerstvý koriandr – ideální využití

  3. To vypadá velmi dobře, tento týden už ji nestihnu, ale rozhodně ji zařazuji na můj plánovací receptový list bára.kára

  4. Míšo, já jsem úplnej dement!:D Já tam fakt zapomněla napsat to kokosový mlíko… Takže pardón, opravuju a do ingrediencí hnedka píšu 1 plechovku kokosovýho mlíka! Jinak je to v pořádku, kurkuma tam vážně není a samotnou mě ta barva trochu překvapila. Myslim, že je to tím, že ty rajčata teďka nejsou moc od sluníčka…:/ Ale i tak se mi plechovku zrovna použít nechtělo. Nicméně je to možná ještě malinko žlutější kvůli fitru, kterej jsem na fotku použila a tim, že je to focený v umělym světle:/… Jo a jestli máte chuť na kurkumu, kliďo si jí tam přidejte!:) Díky moc za upozornění a mějte se príma!:)

    • No tak to vyzkouším, zatím dělám jen čočkovou nebo dýňovou s kokosovým mlékem, ale tahle bude určitě taky moc dobrá :-) Díky za tip!

  5. To vypadá dobře! Akorát nevím jestli tam něco nechybí v listu ingrediencí – ani to kokosové mléko tam není napsané a tak hezky žlutou barvu asi samotná rajčata neudělají ne? Nepatří tam třeba kurkuma?

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *