18. Červen 2014 1

Falešné SUSHI

IMG_0735

Na těch našich rybích výzvách (kdo netuší, o čem to jakože mluvim, ať koukne sem!;) mě mimo to experimentování tělesný, kdy sledujeme, co to s náma udělá, baví hlavně to experimentování kuchyňský!:) Pančto rejži a těstoviny, to umí uvařit kdejaký zviřátko, žejo, ale přijít s něčim trochu jinym, trochu víc neotřelym… trochu (hodně) nemožnym na konzumaci (hned pochopíte, o čem mluvim), to už chce notnou dávku rybího zápalu a šílenství!:D

Zkrátka někde jsem vykoukala, jak někdo dělá veganský sushi, který vlastně vůbec sushi neni… No, a uznejte, že to jsem prostě musela zkusit!:) Namísto ryby použijete jakoukoli zeleninu máte zrovna po ruce, v mým případě to byla mrkev, řepa, ředkvičky a špenát, ale výborná je třeba i salátová okurka s avokádem, paprika nebo klidně i čerstvá, křupavá cuketa.

Největší nástrana tady číhá v podobě quinoi, která nahrazuje jinak hodně lepkavou rejži. Je to stará známá věc, že kvalita sushi překvapivě nestojí zas ani tak moc na samotnejch rybách jako právě na tý rejži! Uvařit jí totiž tak, aby byla akorát, zároveň dobře lepila, nerozpadala se… to je úkol hodnej japonskejch mistrů a kdo nevěří, ať se zeptá Voranžový, který při tom dotazu nejspíš začne nervózně cukat v koutku. To není náhoda…:D

Tááákže, co se asi tak stane, když tuhle speciální rejži nahradí quinoa?! CELÝ SE VÁM TO ROZPADNE!:D Nebo teda… to byla moje první zkušenost, ale jenom proto, že jsem nevěděla do čeho jdu. Vy už to teďka díky mým osobním neúspěchům vědět budete, takže žádný strachy, jo?!:)) Pravdou totiž je, že sushi z quinoi je tak dobrý, že za těch pár počátečních zatnutejch pěstí a kleteb prostě stojí!;)

Na asi 4 Maki rolky budete potřebovat:

  • 4 nori papíry
  • 3/4 hrnku quinoi
  • 3 ředkvičky
  • 1 větší mrkev nakrájenou na dlouhý tenký nudličky
  • 1 červenou řepu taky na co nejdelší tenký nudličky
  • 1 větší hrst čerstvýho špenátu
  • wasabi
  • tamari omáčku (je bezlepková a chutná stejně dobře jako sojovka ;)
  • nakládaný zázvor

Nářadí na přípravu:

  • bambusová rolovací podložka
  • potravinová fólie
  • miska s vodou
  • fááááákt ostrej nůž!;)

IMG_20140617_094238

Nejdřív ze všeho si dejte pod pokličkou vařit quinou v poměru 1:2, budete totiž potřebovat, aby vám před rolováním vystydla. Doporučuju jí nechat trošičku rozvařit, aby vám právě líp lepila, takže klidně můžete i přidat trochu víc vody než normálně. Až bude hotovo, dejte quinou někam vychladnout a občas jí promíchejte, aby vám stydla i od spoda.

Potom si připravte zeleninu. Nakrájejte jí na tenký plátky nebo nudličky a zkuste je mít co nejdelší, aby se vám dobře skládaly za sebe a nerozpadaly se při krájení.

No, a teď to rolování! Pro větší názornost se kdyžtak koukněte sem, na článek o sushi, kde Jana celej proces podrobně vysvětluje i s obrázkama. Jinak tady to ale máte krok za krokem.;)

  1. Vezměte si rolovací sushi podložku a přetáhněte přes ní potravinovou fólii, aby se vám sushi nelepilo
  2. Připravte si misku s vodou, do který si budete namáčet prsty od quinoi
  3. Z nori papíru podélně ustřihněte zhruba 1/4 až 1/3 podle toho, jak velký chcete rolky dělat. Nebude vám tak pak na konci přečnívat žádnej cancour.;)
  4. Naneste prstama na nori papír vychladlou quinou tak, abyste z ní měli souvislou, zpevněnou vrstvu, ale nedělejte jí zas moc tlustou. Nebojte se trochu přitlačit, protože jak už jsem psala, tahle obilnina se oproti rýži fakt rozpadavá. Ulepený ploutvičky si máčejte v misce s vodou.:) Na vzdáenějším konci papírku si nechte asi 1 cm bez ničeho, ať ho pak máte jak zalepit.
  5. Dejte si na prst hrášek wasabi a rovnoměrně ho po vrstvě quinoi rozetřete
  6. Potom do cca 1/3 takhle připravenýho základu vyskládejte všechnu zeleninu
  7. A teď to nejtěžší; ZAROLUJTE!:) Ten 1 cm nori papíru, co jste nechali bez quinoi namočte prstem, on se vám na konci hezky přilepí. Rolovací podložka vám v rolování pomůže, hlavně se soustřeďte na to, abyste měli celou ruličku co nejpevnější, takže jí jakoby utahujte.

No a huráááá, to je všechno!:) Pak už jenom stačí sushi nakrájet na menší špalíčky a podávat s tamari omáčkou, wasabi a nakládaným zázvorem.

Tak dejte vědět, jak to dopadlo, jo?!;)

1 komentář k článku Falešné SUSHI

  1. To vypadá výborně, musím vyzkoušet!! :o)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *