16. Červenec 2014 5

Citrónové chutney

IMG_20140714_141857

To se má tak, že tady na druhym konci světa právě teďka dozrávaj citrusy. Neptejte se mě, jak je to možný, když tu teď máme zimu, zkrátka u protinožců je to všechno tak trochu vzhůru nohama.:) A tak jsme dostali od kamarádů darem ne 1, ne 2, ne 3… ale asi tak 100 kg citrónů!:D No, a protože lemtat pořád dokolečka citronádu, když je venku 15°, není úplně vono, tak jsem přišla s geniálním nápadem! Udělám do italska laděný CITRÓNOVÝ CHUTNEY, neboli „čatný“, neboli slanou citrusovou marmeládu!

Nebudu vám lhát, nejdřív jsem myslela, že to špatně dopadne, protože mi přišlo, že citróny během vaření moc zhořkly, ale asi při mně stáli všichni svatý, protože nakonec se zadařilo a já jsem tak pokořila další hospodyňkovskou metu!:) Zrodila jsem chutney, který je úplně bezvadnym způsobem zpracování ovoce, když už máte marmelád plnou spižírnu. Dá se totiž přidávat k omáčkám, k masu, ale můžete ho použít třeba i jako takovej neotřelej dip. To citrusový potom krásně kombinuje sladkou, slanou a mírně nahořklou chuť… No, prostě musíte to vyzkoušet!:)

IMG_20140708_155850

Na 1 takovouhle zavařovačku potřebujete:

  • 8 citrónů (nechemicky ošetřených)
  • 3 větší snítky čerstvého rozmarýnu
  • 2 stroužky česneku
  • cca 200g cukru
  • olivový olej

Táááákže! Vykasejte si rukávy, milý rybičky, a začněte loupat! 2 citróny si dejte stranou a zbytek zbavte kůry. POZOR, STRAŠNĚ DŮLEŽITÁ VĚC! Úplně, ale jakože fakt úplně okrájejte i všechnu tu bílou šlupičku, co je pod kůrou. Ideální je zbavit se i vláken, který jsou kolem dužiny, protože všechny tyhle věci potom během varu hořknou a dělaj neplechu. Já jsem to tak docela, jak vidíte na vobrázku, neudělala a mám chutney právěže trošku víc nahořklý (ale na tý fotce to vypadá hezky, takže NO A CO?!:D).

IMG_20140708_173633

Na dno rendlíčku dejte trošku olivovýho oleje, hoďte na něj snítky otrhanej rozmarýn a oloupaný, nakrájený (nemusíte se s nima nijak moc piplat, oni se stejně rozvaří) citróny. Potom to všechno dejte na plotnu a začněte vařit. Citrusy se vám poměrně rychle rozvaří, pustí hodně vody a bude z nich taková kašička. Do tý vymačkejte 2 oloupaný česneky a přidejte cukr. Pak už jenom na menším plameni nechejte vařit tak dlouho, dokud vám celá směs nezhoustne.

Je dost možný, že budete postupně muset ještě trochu cukru přidat. Uvidíte prostě jak vám bude chutney tuhnout. Kdyby se vařilo moc dlouho a pořád bylo příliš tekutý, tak ho ještě přislaďte a nechce trochu zkaramelizovat.

IMG_20140708_173301

Zatímco vám bude bublat směs na plotýnce, tak si předehřejte troubu na 200°. Zbylý 2 citróny celý i s kůrou rozkrájejte na tenký půlměsíčky. Vyskládejte je na olejem potřený pečící papír, taky je ještě trochu omastěte a šoupněte asi na 10 minut pod gril, aby se vám hezky opekly. Až budou připečený, tak je vytáhněte a dejte stranou.

Krok číslo „poslední“ je tento.:) Až bude mít chutney tu správnou hustotu, takovou jako marmeládoidní, tak ho odstavte a vmíchejte do něj opečený citrónový půlměsíčky. Ještě horký to všechno přelijte do zavařovačky (nebojte, ještě vám to potom v chladu ztuhne), zavřete, postavte hlavou dolů a nechte vychladnout.

Ta-dááááá! Citrónová čalamáda je na světě! Nejlepší jí budete mít třeba k nějakýmu masu nebo (všichni prominou) k rybičce.:)

IMG_20140708_155945

PS: A kdo si na tý fotce se zavařovačkou všimnul, že máme špinavý okno, tak TO JE SCHVÁLNĚ! To jsem tam dala, aby to mělo tu správnou venkovskou atmosféru!:D

5 komentářů k článku Citrónové chutney

  1. Kájo, máš tady spoustu zajímavejch věcí. Bezva zdroj inspirace.

  2. Teda, to vypadá náramně. Vyrábím čatný ze sezónního ovoce a zeleniny, ale na doma si tohle teda určitě uvařím, v těchto letních dnech to bude pěkně osvěžující.
    http://chrobakutoci.cz/

    • Ahoj Pavko! Určitě to zkus, je to fakt moc dobrý! Jo, a máte se Zuzkou prima blog, tak jen tak dál a ať se vám daří!;)

  3. Karolí, okno pěkný, měla bys vidět naše :D
    Jinak už vidím jak mě rodina s tímhle čatný žene sviňským krokem :))) Ale já takovýhle jídla miluju :D

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *