17. Květen 2011 1

Karí quinoa s rozinkami

cinnamon-quinoa-walnutsQuinoa je jednou z nejstarších a nyní znovu objevených jihoamerických obilnin, jejíž výjimečnost spočívá zejména ve vysokém obsahu bílkovin, vápníku (má ho víc než mléko) a tuku. Představuje tak nutričně vyváženou potravinu, která zasytí, poskytne dostatek energie a navíc je snadná na přípravu. Následující recept je jednoduchým, lehkým jídlem ideálním třeba k večeři nebo do krabičky na cesty, protože se dá jíst i za studena jako salát.

Na jednu porci budete potřebovat:

  • cca 60g (třetinu hrnku) quinoi – vaříme vždy v poměru 1:2; jeden díl quinoi na dva díly vody
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibuli (nakrájenou na kolečka nebo půl kolečka)
  • 1 malou hrstičku rozinek
  • 1 lžičku kurkumy
  • 1/2 lžičky římského kmínu
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • hrst mražené sladké kukuřice nebo hrášku

Do rendlíčku nalijeme olivový olej a vsypeme cibuli. Opékáme ji, aby zesklovatěla, ale zároveň nezhnědla. Když je cibule měkká a poddajná, přidáme koření a necháme chvíli smažit, aby se vůně hezky promísily. Přidáme quinou a chviličku pražíme. Vmícháme do směsi i rozinky, zalijeme vodou podle poměru, zaklopíme pokličkou a vaříme cca 10 minut na nízkém ohni. Quinoa poměrně rychle vodu pohltí a nabobtná. Nakonec vmícháme hrášek, kukuřici nebo obojí a můžeme servírovat.

OBRÁZKY:

http://www.5dollardinners.com/wp-content/uploads/2011/03/cinnamon-quinoa-walnuts.jpg. Vyhledáno dne: 24.3.2013.

1 komentář k článku Karí quinoa s rozinkami

  1. Vynikající recept, i moji poměrně konzervativní strávníci ocenili quinou s kurkumou a rozinkami velmi vysoko. Dokonce jsem jej použila jako netradiční variantu „štědrodenního kuby“ a úspěch mě mile překvapil.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *