3. Prosinec 2012 3

Indická čočková polévka

Photo 21.01.14 13 30 36 (1)Tuhle báječnou pochoutku jsem si dovolila tak trochu ukrást CountryLifeu, kde jsem ji objevila na stojanech u pokladny. Mají tam totiž papírové kartičky se všemi možnými i nemožnými zdravými recepty, které si můžete zdarma ukořistit. Já jsem si tuhle polévku malinko poupravila a vykouzlila tak skvělou a sytou dobrotu, která je jak dělaná do tohohle sychravého počasí.

Na jeden střední hrnec (asi 4-5 porcí) budete potřebovat:

  • 150g červené čočky (já jsem jí dávala od oka, asi 5 hrstí – ale mám malé ruce!:))
  • 1 velká cibule nakrájená na větší kousky
  • 2-3 stonky řapíkatého celeru na kostičky (je lepší ho po všech stranách oloupat škrabkou a zbavit se tak vnějších tuhých vláken)
  • 2 střední mrkve na kolečka
  • 1 větší brambora na kousky
  • 1 malý rajčatový protlak (50g)
  • 1 litr zeleninového vývaru nebo vody s kostkou bujónu (bez aditiv ho mají třeba v DM)
  • větší kus (asi 50g) na drobno nakrájeného zázvoru
  • 2 stroužky česneku
  • koření: já jsem dala po 1 lžičce mletého koriandru (semínek), kurkumy, kardamonu a trochu chilli
  • zakysaná smetana (v Bille ji mají v BIO kvalitě za 16 Kč, což je na Billu fakt skvělá cena a navíc je moc dobrá!:)

Nakrájenou cibuli nechte v hrnci zesklovatět na oleji, potom přidejte na drobno nakrájený česnek, zázvor a všechno koření. V původním receptu je psána 1 lžíce kari, které jsem neměla, takže jsem improvizovala. Koriandr má krásně citrusoidní vůni, kurkuma vám celou polévku obarví do sytě oranžova a kardamon jí zase propůjčí hřejivou sladkost. V kombinaci se zázvorem je to pak opravdu něco!:) Pokud ale doma máte třeba kari pastu, která se hojně užívá v asijské kuchyni, klidně jí koření nahraďte (já to zkusím příště). Vše pořádně promíchejte a chvilku nechte orestovat, ale ne moc, aby koření nezhořklo. Potom přidejte rajčatový protlak, znovu nechce malinko připéct a vše zalijte vodou nebo vývarem.

Přivěďte k varu, přidejte veškerou zeleninu a nechte bublat tak dlouho, dokud nejsou brambory měkké. Nakonec přidejte červenou čočku, která je skvělá tím, že se na luštěninu vaří hrozně krátce. Většinou jí stačí 5-10 minut. Takže až ji přisypete, nechte polévku ještě pár minut projít varem a potom už ji klidně odstavte a nechte dojít stranou. Já tuhle dobrotu servíruju s bobečkem zakysané smetany, která všechno ještě krásně zjemní. Originální recept navrhuje posypat nasekaným čerstvým koriandrem.

OBRÁZEK:

http://tri2cook.blogspot.cz/2011/01/red-lentil-soup.html. Vyhledáno dne: 20.3.2013

3 komentáře k článku Indická čočková polévka

  1. Vygoogleno kvazináhodně při hledání polévky z červené čočky.

    Modifikace:
    1. Nebyl kardamon, tak musel být vynechán.
    2. Kvůli dětem vynecháno chilli.
    3. Nakonec vynecháno posypání čerstvým koriandrem, protože byl přehlédnut a zapomenut.

    I tak naprosto úžasná polévka se svěží novou chutí pro celou rodinu. A přitom jednoduchá na přípravu.
    Díky!

  2. Čočkovku udělala partnerka včera k večeři a byla naprosto famózní. Vypadala takhle https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/482395_614449148575029_1157444928_n.jpg a jsem z ní tak nadšený, že ji tentokrát uvařím i já :)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *