5. Červen 2013 13

Rebarborový „crumble“ s ořechovou drobenkou

Crumble1

Od května do června nejíme doma prakticky nic jinýho než cokoliv s rebarborou. Celá rodina peče bublaniny a koláče na horší časy, zavařuje reveňové marmelády a kompoty a já po tomhle skvostu skočila i na reveňovou polívku. Mám rebarboru prostě strašně ráda a cpu jí prakticky všude, kde se dá. V tomhle „koláčku“ je obzvlášť taková šťavnaťoučká, sladkokyselá… Takže nebojte, takovej rebarborovej crumBLE, právě vůbec žádný „ble“ neni!:)

Reveň a rebarbora je teda jedno a to samý, stejně jako třeba lilek a baklažán. Je bohatá na vitamíny skupiny A i B; především niacin (uvolňuje energii ze sacharidů -> řídí hladinu krevního cukru v krvi a tím pomáhá při léčbě cukrovky I. typu) a flavonoidy (mají např. antioxidační účinky).

O rebarboře byste ale taky měli vědět, že se k vaření a pečení používá vždycky jenom řapík bez listů, nejí se syrová a měla by se loupat. Někdo ji dokonce i převařuje, ale to my doma nikdy nedělali a asi to tak nutný neni, když na tom světě ještě pořád strašim.:) Jde totiž o to, že reveň obsahuje kyselinu šťavelovou, která je ve vyšším množství jedovatá. A teď pozor; čím odrostlejší rebarboru do vaření používáte, tím má v sobě tý kyseliny šťavelový víc. Takže se na ni vrhněte co nejdřív, pořádně si její sezónu užijte, tak jako já, a kolem 24.6. na svatýho Jána se s ní rozlučte, páč to se řiká, že už by se baštit neměla.

Tenhle recept je ohromně jednoduchej, zároveň taky rychle hotovej, strááášně dobrej a zdravej jak jen rybičkovská varianta mlsáníčka může být!;)

Na čtyři mističky reveňovýho pokušení budete potřebovat:

Reveňový základ:

  • 250g nakrájené rebarbory
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 1 zátka amaretta ;)
  • 1 lžíce maizeny

Posypka:

  • 50 g třtinového cukru
  • 50 g opražených a namletých vlašských ořechů
  • 4 vrchovaté lžíce namletých vloček
  • 2 lžíce obilných klíčků
  • 50 g špaldové mouky
  • 50 g rozpuštěného másla
  • tři špetky skořice

Nejprve si oloupejte a nakrájejte rebarboru, namelte vločky a ořechy. Ty se vám budou mixovat líp, když si je vychladíte v mrazáku, protože jsou plný oleje a mají jinak při pokojový teplotě tendenci dělat na dně robotu „kašičku.“ Pak roztopte troubu na 200°C a máslem si vymažte pečící mističky. Já to dělám radši do menších, aby měl každý svojí porci, nicméně to klidně můžete udělat jako takový koláč do jedný větší.

Crumble2

Teď si připravte reveňový základ; rebarboru, cukr, maizenu i amaretto smíchejte dohromady a nechte uležet.

V další misce smíchejte všechny ingredience na posypku; mouku, namleté vločky, klíčky, mleté ořechy, cukr, promíchejte s máslem a na závěr přidejte skořici. Udělejte z toho klasickou drobenku, tzn. prsty rozdělte na malé a větší hrudky. Nejlíp se vám to bude ňahňat rukama.:)

Odleželou rebarboru naplňte asi tak do půlky mističek, na ni navršte zlehka posypku. Dejte zapéct do trouby na 25-30 minut.

Varování! Po 10-ti minutách pečení se pravděpodobně uslintáte k smrti!;)

TIP: Když vás přestane bavit samotná rebarbora, přidejte k ní jahody. Nebo vyzkoušejte crumble z jablek, švestek, malin, broskví nebo třeba borůvek. Určitě si oblíbíte všechny tyhle varianty!

13 komentářů k článku Rebarborový „crumble“ s ořechovou drobenkou

  1. A už je to tady zas, mňaaaam :)

  2. Letos budeme mít hoooooodně malin (no určitě víc jak loni) :))

  3. Jaňulko, přidala jsem k rebarboře jahody a měla jsi pravdu – byla to mňamka :D Jinak je to geniálně vymyšlený recept jak nenáročně zlikvidovat úrodu. Dělaly jste to někdy bez ořechů? Můj manžel je tam příště nechce :))))

    • Že? Je to „koláč“ raz-dva.:) Bez ořechů jsem je nikdy nedělala, protože nám v tom chutnají a ani alergii na ně nemáme…ale určitě to bez nich klidně zkus, Haničko! Jo a moje drahá polovička ho miluje s malinama…:)

  4. Mám v dosahu rebarboru, ale co když to nestihnu do 24.6. Pomooooc, mám na to velkou chuť. Jestli to stihnu, napíšu o tom :)

    • Hani, já se tím datem upřímně moc neřídím, je to taková pranostika, protože čím je ta rebarbora starší, tím má prostě tý kyseliny v sobě víc, ale když si najdeš její „srdíčko“ a v něm ty mladší řapíky, myslím, že to bude ok!:))

      • Zítra obdržím rebarboru, už jsem si ji obhlídla u tchánů na zahradě :D, máme už jahody, tak je tam šoupnu taky….

        • Reboška a jahody?! Ženiální kombinace!!!:))

          • Tak, dnes jsem si řekla, že už máme doma chladno, protože už jsme měli pouhých 24 stupňů a roztopila jsem troubu na váš crumBLE. Došlo k drobným změnám, neměla jsem klíčky a vloček jsem tam dala omylem víc… Dělala jsem to z dvojnásobku surovin, vždyť je to odzkoušený recept :D A výsledek…..BOŽSKÝ!!! Vršek – chrupkavý a spodek – sladkokyselá dobrota. Tento recept DOPORUČUJI vyzkoušet.

          • Jééééé, to máme radost!!:) Tohle je úžasnej recept (možná jsem trošičku nafoukaná, ale je to pravda!:D), já budu dneska dělat z jahod!:) a o víkendu asi z višní, hrozně rychle totiž mizí…:)

  5. Teda! Tak jsem si ho teď udělala a to je fakt něco!;)

  6. no wau! :) mít tak rebarboru.. :(

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *