19. Únor 2014 5

Omeleta s batátami a hlívou ústřičnou

obrázek 1

Takhle to dopadá, když mam málo času a nebo, když se mi nechce stát hodinu u plotny. Má to ale jednu podmínku. I tak to musí bejt děsně dobrý a taky krásný!:D To, že je to zdravý, je jasný.;) Sladký brambory, snadno rozpoznatelný díky svojí barvičce obsahujou betakaroten, vitamín B6 (důležitý pro celiaky), draslík a třeba taky nerozpustnou vlákninu – zvlášť, když je baštíte se šlupkou. Pomůžete si tím proti zácpě nebo hemoroidům. Hlíva snižuje špatnej cholesterol a má protizánětlivý účinky. A s koprem vám bude hej, páč se po něm dobře tráví, podporuje tvorbu žaludečních šťáv.

Na jednu omeletu pro dvě velryby budete potřebovat:

  • 1 menší batátu
  • 1 hrst hlívy ústřičné
  • 1/2 kapie
  • 3 vejce
  • 1 svazeček kopru
  • olivový olej
  • pepř
  • sůl

Batátu omejte, neloupejte a nakrájejte jí na asi tak tří milimetrový kolečka. Kapii na proužky, čerstvý kopr si nasekejte a vajíčka rozbijte do misky a vyšlehejte s trochou pepře. Hlívu stačí nakrájet na menší kousky a příprava je hotová.

obrázek 3

Na pánvičku dejte trošku olivovýho oleje a vyskládejte na ní batáty a kapii. Až se budete chystat brambory otočit, aby se osmahly i z druhý strany, přihoďte hlívu. Batáty opékejte z každý strany asi tak 5 minut, ať nejsou uvnitř syrový.

Pak zalijte rozkvedlanýma vajíčkama, dochuťte koprem a troškou soli. Oblíbila jsem si teďkonc himalájskou, je fakt bezva!:) I když tady se ta její krásná růžolící barvička míjí účinkem. Omeletu smažte asi 8 minut. A já jí neotáčim. Mam ráda, když je navrchu ještě maličko mazlavá.:)

PS: Info pro rybičky bez laktózy! Až to nebudete moct vůbec vydržet, dejte si k takovýmu jídlu žinčicu. Ta je z mléčných výrobků nejmíň zatížená laktózou.

obrázek 2

5 komentářů k článku Omeleta s batátami a hlívou ústřičnou

  1. Vypadá to celkem lákavě, díky za tip !

  2. Prekvapilo mne vyborne spojeni chuti, velice dobre

  3. vypadá to dobře, ale já mám pro vás taky jeden vyzkoušený receptík – lasagne s červenou čočkou místo masa! Včera uvařeno, dnes snězeno a chutnalo nám. Ingredience: črv čočka, cibulka, česnek, mrkev, řapík.celer, oregano, pepř a sůl, já si navíc přidala 3 žampiony a slaninku (domácí). Dále, bešamel a sýr a to pěkně po vrstvách na lasagne. Pečeš cca 40 min. tak to zkuste Obě zdravím :-)

  4. hmm, to vypadá moc pěkně až na ten kopr, nejsme kámoši… bára.kára

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *