15. Březen 2014 7

Kurzy živé stravy (raw food)

DSCF5873

Možná jste si všimli, rybičky, že v poslední době do rubriky našich receptů čím dál častěji přibejvaj dobroty, který se ani nevařej ani nepečou. Zatím jsme na tenhle způsob uklohnily pár dortů, ale postupně do tajů vitariánství pronikáme víc a víc a hlavně zjišťujeme, jak velká zábava tohle (ne)vaření je!:) Ti co nevědí, o co jde, se to hned dozvědí a ti, co hledaj odpověd na hamletovskou otázku „vařit, či nevařit?“, budou asi zklamaný… O tomhle totiž dnešní článek neni. Já, Voranžovka, jsem totiž zjistila, že ta podoba vitariánství se kterou jsem se setkala vůbec neni o nějakym „buď a „nebo“, a možná proto se mi taky zalíbila natolik, že jsem se vypravila hned na dva kurzy. Co víc, hodlám v tom pokračovat! Tihle vitariáni jsou totiž úplně bezva!:)

Kdo jsou to vitariáni?

Jenom ve zkratce. Vitariánství je životní styl založenej na syrový stravě zejména (někdy výhradně) rostlinnýho původu. Vychází z toho, že nejvíc živin, vitamínů a potřebnejch enzymů naše tělo získává z potravy, která nepřesáhne teplotu přípravy 42°C. U vody na přípravu čajů je teplotní hranice posunutá na 60°C. Vitariáni (angl. raw foodists) jedí nejčastějc ovoce, zeleninu, ořechy, luštěniny, klíčky a semínka a jídla si chystaj převážně pomocí mixerů, spiralizéru (na špagety), odšťavňovačů, mlýnků, nakličovadel a sušiček (na placky místo pečiva a sušený ovoce i zeleninu).

Secret of raw

DSCF5739-2Když se chcete něco dozvědět, je nejlepší jít přímo ke zdroji.:) V oblasti syrový (živý) stravy nebylo u nás mezi kurzy moc z čeho vybírat. Nefalšovanej vitariánskej podnik je v Praze zatim jenom jeden, a tak jsem se vydala tam.

Poprvý jsem jejich restauraci navštívila v zimě a ať už tomu okolnosti (výměna okna v prosinci) jakkoliv napomohly, můj první dojem ze syrový stravy nebyl nejpříjemnější. Byla mi z toho jídla totiž zima.:D Chutnalo mi, ale studená polívka pro mě prostě nebylo to pravý vořechový. Už tehdy mě ale okouzlily sladký dorty a řekla jsem si, že tomu musim dát šanci ještě v létě.:) A jak už to tak s náma rybama bejvá, je teprv skoro jaro a já už jsem z těch receptů a zážitků celá vedle!:D Vono je to totiž všechno hlavně v hlavě, ty předsudky z teplý stravy. Ale začněme pěkně od začátku!

Na kurzu nás hnedka z rána, s úsměvem a větou: „Budeme si rovnou tykat, jo?“:), přívítala Eva Kavková, majitelka restaurace s kolegou Tomášem a já jsem si řekla o svůj první čerstvej ovocnej nápoj toho dne. Pak jsme obdrželi skripta. Jsou bezva, protože neobsahujou jenom recepty, ale i povídání o vitariánství, o půstech a očistnejch detoxech a třeba taky návod, jak klíčit semínka.

DSCF5713

První hodinu jsme si povídali hlavně o sobě a co nás do Secret of raw přivedlo. Pro mě to byl krásnej zážitek hlavně proto, že tam přišli samý skvělý lidi!:) A měla jsem z těch jejich příběhů pocit, že mám v sobě kousek z každýho z nich. A pak jsme  hlavně „vařili“ a zase si trochu povídali a to přímo v kuchyni restaurace. Měli jsme na to spóustu času, protože kurz trval od 9:00 do 17:00.

Ještě před tim, než vám ale prozradim, co všechno jsme chystali za dobroty, se musim přiznat, že pravděpodobně kvůli mejm nekonečnejm dotazům jsme toho připravili asi o půlku víc, než bylo původně v plánu.:D Takže tímto se dodatečně všem účastníkům kurzu omlouvám, za to, že jim pak už jídlo lezlo dost možná i ušima. :D Ba ne! Mám s touhle stravou naopak tu zkušenost, že jí hrozně rychle člověk stráví a nemá takovej ten klasickej pocit únavy, jako když se přejíte běžně vařenýho jídla a musíte si pak dát třeba i toho šlofíčka.;) A teď k receptům:

Menu:

  • Mandlová roláda s čokoládou
  • Čokoládovej „puding“ s banánem a avokádem
  • „Puding“ z chia semínek a mandlovýho mlíka
  • Skořicovo-jablkovej dort
  • Čokoládový „brownies“
  • Green smoothie z petrželky, špenátu, avokáda, červený cibulky, česneku (bez vnitřního klíčku), červený papriky, tamari a vody
  • Pomerančovo-zázvorovej krém s alfalfou
  • Pizza s olivama, polníčkem a cherry rajčátkama
  • Mrkvovej quiche s bazalkou a nápní z avokáda
  • Salát s dýňovym olejem, zálivkou z kešu oříšků a tahini s piniovýma semínkama
  • Raw „sýr“ z kopru a kešu oříšků

DSCF5784

Celej den se nesl v duchu mixování a byla to velká zábava. Dopoledne jsme se vrhli na sladký a odpoledne na slaný mňamky. Největší překvapení pro mě byla „pizza“ a „sýr“. Všem kuchařkám a kuchařům rozhodně doporučuju nějakej z receptů vyzkoušet a nezavrhovat syrový stravování třeba jenom proto, že se mu řiká „raw“ nebo že je to teď asi  „v kurzu“. Byla by škoda, mít nějaký předsudky, dokud to sami neochutnáte a něco nezkusíte. Já se rozhodně vydávám v květnu na pokračování, takže kdyby náhodou, určo se tam potkáme!;)

Plusy kurzu:

  • konání přímo v kuchyni restaurace (takže vidíte jak to v takový kuchyni chodí a ukážou vám všechny přístroje na přípravu včetně sušičky apod.)
  • příprava spousty receptů (místo asi 6 chodů jsme dělali celejch 11!)
  • vytištěný recepty + materiály o vitariánství, ořechách, sušení, klíčení, apod.
  • skvělá atmosféra

Mínusy kurzu:

  • cena: kurz pro začátečníky stojí 2700 Kč/den (9:00-17:00), pro pokročilý 2900 Kč/den (9:00-17:00)… I když za množství jídel (11 chodů), poukázku v hodnotě 200 Kč, materiály a celej program, mi cena přemrštěná nepřipadala
  • zatim je jenom v Praze

Vařit či nevařit?

Tak tohle byla absolutně spontánní akce! Na předchozim kurzu jsem se seznámila s děsně prima holčinou z Brazílie, která má blog přímo o syrový stravě Raw4Happiness a ta mi o něm řekla. Protože stál navíc pouhých 500 Kč, nebylo moc o čem se rozhodovat a hned jsem se na něj taky přihlásila.;)

DSCF5946

Kurz probíhal v příjemnym prostředí Integračnho centra Zahrada na Žižkově a pořádala ho Radha se svym manželem a synem Martinem. Kurz byl sice jen tří hodinovej (10:00-13:00), ale receptů a novinek bylo taky habaděj! Navíc se oba kurzy fakt úžasně doplňovaly. Toužila jsem vyzkoušet a ochutnat syrový zeleninový špagety a to se tady povedlo hned na několikrát. Byly výborný a ještě ke všemu je ta výroba fakt děsná sranda!;) To, že už mám doma svůj vlastní „špagetovač“, je asi zbytečný dodávat…:D Vytištěný recepty jsme tuhlenc neobdrželi, ale přišly mi záhy emailem a příště prej bude už i tištěná forma.;) A co jsme nevařili tentokrát?

Menu:

  • Smoothie z banánu a jablek se sirupem z agáve
  • Pomazánka ze slunečnicovejch semínek (namočenejch přes noc) s majoránkou, mrkví, červenou cibulkou, česnekem (bez klíčku) s kurkumou
  • Dokonalá KopRAWka ;)
  • Řetkvový brambůrky s kurkumou a špenátem s avokádem a para ořechama
  • „Špagety“ z cukety s pestem ze sušenejch rajčat
  • Řepný špagety se slunečnicovym olejem a sušenym droždím
  • Mrkvový špagety
  • Salát s mungo klíčkama
  • Koláček jablkáček

DSCF5960

Co mě na kurzu hodně mile překvapilo byla skladba účastníků. Tentokrát totiž dorazila i rodina s malinkou holčičkou, kde hlavním iniciátorem a nadšencem do vitariánství byl tatínek, kterej se k tomuhle životnímu stylu dostal právě díky narození dcery. Jak sám řekl, záleží mu na zdraví rodiny natolik, že doma takhle nevaří hlavně on.;) Druhym nevšedním návštěvníkem byl postarší pán, co dorazil se svojí ženou. To je hezký, že jo?:) Že to zdraví a i takový docela výjimečný a vcelku radikální způsoby stravování zajímaj i běžnou (zatim ne úplně rybí) populaci.:)

Na závěr už jenom dodám, že jste úplně skvělý, že jste dočetli až sem, rybky naše zlatý!:* A za odměnu vám eště prozradim, že Martin junior pod záštitou projektu „Vařit, či nevařit?“ natáčí první a jedinou video raw kuchařku v Čechách a my mu moc fandíme a držíme palce!:)

Plusy kurzu:

  • krásný prostředí
  • cena: 500 Kč/ necelej půl den (10:00-13:00)
  • ošahání si přístrojů: hlavně špagetovače a šnekovýho odšťavňovače

Mínusy kurzu:

  • zatim taky jenom v Praze
  • nevytištěný materiály, takže si musíte dělat poznámky vedle. Ale příště už prej budóóóu!;)

Jestli vás tenhle způsob stravování zajímá, hledáte inspiraci a nebo chcete někomu udělat radost a věnovat mu nevšední dárek, tak vám oba kurzy moc doporučuju! Každej vám přinese něco jinýho. Já v nich určitě budu pokračovat, takže třeba někdy někde ahóóój!;)

Spooousty obrázků a dobrot, který jsme na kurzech „vařili“:

Varování! Při prohlížení fotek buďte v dostatečný vzdálenosti od klávesnice. Hrozí nebezpečí poslintání! :P :D

Secret of raw:

DSCF5691

DSCF5774

DSCF5713

DSCF5719

DSCF5725

DSCF5730

DSCF5731 DSCF5752-2 DSCF5753 DSCF5756 DSCF5758 DSCF5765 DSCF5769 DSCF5770 DSCF5772 DSCF5780 DSCF5784DSCF5795 DSCF5799 DSCF5806 DSCF5815DSCF5820 DSCF5824

Vařit či nevařit?:

DSCF5870 DSCF5875 DSCF5885 DSCF5888 DSCF5889 DSCF5894 DSCF5899 DSCF5907 DSCF5916 DSCF5922 DSCF5926 DSCF5929 DSCF5936 DSCF5945 DSCF5946 DSCF5952 DSCF5960 DSCF5965

7 komentářů k článku Kurzy živé stravy (raw food)

  1. Dobry den, chtela jsem se jen informovat. Na kurzech se mluvi cesky… Nebo jen anglicky…Dekuji za odpoved

    • Ahoj Hani,

      Na obou kurzech se mluví česky. Pokud potřebuješ překlad do angličtiny, není ale problém. Eva Kavková v Secret of Raw mluví plynně anglicky, a cokoliv je potřeba ráda přeloží ;) a Třeštíkovi z Vařit či nevařit s tím také problém nemají. Prima den! A jestli na kurzy vyrazíš, myslím, že si to opravdu užiješ, jsou bezva a já v nich pokračuju dál..takže třeba se potkáme, ahój! ;)

  2. supr článek! jste šikulky holky! opravdu jsem si málem poslintala klávesnici, když jsem prohlížela fotky ;) Fandím Vám! Sama se začínám s raw pomalu seznamovat.. cítím, že to je ono… ten pravý návrat k přirozenu.. :) nechť každý následuje svoji cestu :) Krásné jaro Rybičky! a děkuji za Vaši práci :)

  3. Jde o zvyk. A teď opravdu v tom špatném slova smyslu. Zvyk že jídlo bez masa není jídlo. Že salát je jen jako příloha. Že studené jídlo není dobré (na žaludek, na trávení, na chuť, dosaďte libovolně). A teď si to přehoďte, jak už to mám docela dlouho i já sám. Maso nejím, saláty zbožňuju i jako plné jídlo (je třeba ho umět udělat), studené (pokojová teplota) jídlo mi nyní přijde daleko přirozenější než foukání horké polévky. Jde jen o zvyk a ten se může velmi jednoduše změnit.

  4. Vypadá to krásně, ale pro mě by to bylo jako doplněk klasického stravování. Osobně mám problém se studenýma polívkama, přestože jsem je několikrát ochutnala… bára.kára

  5. Pěkný a zajímavý článek. Raw kuchyně je určitě fajn jako doplněk běžného stravování a podpora konzumace zeleniny, ovoce, semen, klíčků, ořechů a toho všeho, což je super. Doplněk říkám úmyslně:)

    • Ahoj Jane!:) Díky! Přesně tak, nic se nemá přehánět, nejdůležitější je strava pestrá, taková, která vám vyhovuje a mít se rád!:)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *